Rasbeschrijving van de Gordon Setter DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.


Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Rasbeschrijving van de Gordon Setter DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

    Rasbeschrijving van de Gordon Setter

    L.G.R
    L.G.R
    Moderator
    Moderator


    Aantal berichten : 187
    Punten : 562
    Registratiedatum : 15-04-11
    Leeftijd : 42
    Woonplaats : Amsterdam

    Rasbeschrijving van de Gordon Setter Empty Rasbeschrijving van de Gordon Setter

    Bericht  L.G.R zo 17 apr 2011, 03:14

    De Gordon Setter behoort tot de Rasgroep "Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers"
    Geschiedenis van de Gordon Setter

    De Gordon Setter is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond.Bekend is dat reeds in 1600 in Schotland black en tan setterachtige honden voorkwamen. Algemeen wordt aangenomen dat de 4e Hertog van Gordon, die in het jaar 1827 stierf , de grondlegger van het ras is geweest. Het verhaal, dat de Duke of Gordon gebruik maakte van een collie die betere jachteigenschappen vertoonde dan eigen setters, wordt door sommige naar het land der fabelen verwezen, door anderen echer als waarschijnlijk aangenomen. Na de dood van de 5e Hertog van Gordon in 1835 werden de setters van Gordon Castle in het openbaar verkocht en kwamen er Gordons in Engeland terecht. De Gordon Setter werd in 1861 als afzonderlijk ras erkend. De Gordon Setter fokkerij beleefde in Nederland in de periode 1901-1914 een bloeiperiode. Vooral in de afgelopen dertig jaar zijn diverse Gordon Setters geïmporteerd. Op deze wijze is in Nederland 'bloed' ingevoerd uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Uiteindelijk echter voeren alle bloedlijnen ons terug tot de eerste Gordon Setters met namen als Heather Grouse, Young Jock, Jobling's Dandie, Nell, Old Moll enz.

    Karakter van de Gordon Setter

    De Gordon Setter is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemden is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Jonge Gordons kunnen zelfs verlegen zijn. Laat al op jonge leeftijd de Gordon Setter op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en met kinderen. Hij heeft en sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een 'harde hand' bereikt men bij een Gordon Setter weinig. Uiteraard heeft hij volop beweging nodig, maar men moet dit vooral in de groeiperiode niet overdrijven.

    Rasstandaard van de Gordon Setter

    Algeheel Beeld:
    Stijlvolle hond met een bouw van een galoppeur. Bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard.
    Hele hond is symmetrisch

    Algemene kenmerken:
    Intelligent, competent en waardig

    Aard:
    Zelfbewust, extrovert met een vriendelijk, gelijkmatig karakter

    Hoofd en Schedel:
    Hoofd is eerder diep dan breed, maar breder dan de voorsnuit met veel ruimte voor de hersenen.
    De schedel is licht gewelfd en het breedst tussen de oren. Duidelijke stop, de afstand van de achterhoofdsknobbel tot de stop is langer dan die van de stop naar de neus. De wangen zo droog mogelijk.
    Voorsnuit lang met bijna evenwijdige lijnen, niet puntig of spits. Lippen niet overhangend, maar duidelijk afgetekend. Grote brede neus, neusgaten open en zwart. De snuit minder diep dan lang.

    Ogen:
    Donker bruin, helder, niet diepliggend en niet bol, voldoende onder de wenkbrauwboog geplaatst met een levendige, intelligente uitdrukking

    Oren:
    Middelmatig lang, dun. Laag aangezet en vlak tegen het hoofd aanliggend

    Gebit:
    Sterke kaken met een perfecht, regelmatig en compleet schaargebit, dat wil zeggen dat de boventanden vlak over de ondertanden heen sluiten en recht in de kaak geplaatst zijn.

    Hals:
    Lang, droog, gebogen zonder keelhuid

    Voorhand:
    Lange schouderbladen, goed schuin geplaatst, breed ovaal bot, toppen van de schouderbladen dicht bij elkaar, niet beladen. Laaggeplaatste ellebogen, die vlak tegen het lichaam aansluiten. Voorbenen met ovaal bot, recht en sterk: rechte polsen.

    Lichaam:
    Middelmatige lengte, diepe borst, goed gewelfde ribben. De achterste ribben diep. Brede licht gewelfde lendene. Voorborst niet te breed.

    Achterhand:
    Van heup tot sprong, breed en gespierd. Van sprong tot hak kort, sterk. Goede knie hoeking. Middenvoeten loodrecht. Het bekken ligt bijna horizontaal.

    Voeten:
    Ovaal, goed gesloten, goed gewelfde tenen met veel haar tussen de tenen. Stevige voetzolen met dikke achterste voetzoolkussens.

    Staart:
    Recht of enigszins sabel vormig. Niet beneden de sprong reikend. Wordt horizontaal of onder de ruglijn gedragen. Dik bij de staartwortel en uitlopend in een fijne punt. De bevedering begint bij de staartwortel,
    is lang en recht en wordt korter naar de staartpunt toe.

    Gangwerk/beweging:
    Regelmatig, vrij en zuiver met veel stuwkracht uit de achterhand.

    Beharing:
    Kort en fijn op het hoofd, de voorzijde van de benen en oorpunten; matig lang, glad en niet krullend of golvend op de rest van het lichaam. Bevedering op de oren lang en zijdeachtig, aan de achterzijde van de benen lang, fijn en recht. De beharing van de onderzijde mag doorlopen tot aan de borst en hals. Zo vlak en recht mogelijk.

    Kleur:
    Diepglanzend gitzwart met kastanjerode tan aftekeningen. Zwarte haren op de tenen en een zwarte streep onder de kaak is toegestaan.

    Tan-aftekeningen:
    Twee duidelijke vlekken boven de ogen, niet groter dan ca. 2 cm. In de doosnede op de zijkant van de voorsnuit, waarbij het tan niet boven de onderzijde van de neusspiegel mag reiken; het moet lijken op een duidelijk afgetekende band om de snuit heen. Verder aan de keel en twee grote duidelijke vlekken op de voorborst. Aan de binnenzijde van de achterbenen en dijen, bij de knie overgaand naar de voorkant en zich uitbreidend naar de buitenzijde van de achterbenen vanaf de sprong tot de tenen. Aan de voorbenen: aan de achterzijde tot aan de ellebogen en aan de voorzijde tot aan de voorknie of iets daarboven. Om de anus.
    Een heel klein wit borstvlekje is toegestaan. Geen andere kleur geoorloofd.

    Hoogte:
    reuen 66 cm (26 inches) en teven 62 cm (24,5 inches)

    Gezondheid van de Gordon Setter

    De Gordon Setter is in het algemeen een gezonde hond. Niettemin kan ook de Gordon Setter leiden aan kwalen die bij alle honden voorkomen. Heupdysplasie komt bij de Gordon Setter voor. Een hond met meer of minder ernstige heupdysplasie kan een normaal leven leiden. Op oudere leeftijd kan de hond wat stram worden. Gordon Setters waarmee gefokt wordt door fokkers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Gordon Setter Cub (NGSC), zijn op HD onderzocht. Helaas betekent dit niet dat pups uit ouders met goede heupen ook altijd goede heupen hebben. Behalve de erfelijke aanleg speelt ook de opfok van de hond een grote rol.

    De Gordon Setter is een van de rassen die gevoelig is voor maagtorsie. Verdeel het voer liever in een aantal porties door de dag heen, vermijd grote inspanning direct na de maaltijd en let op overmatig drinken. Toch is een maagtorsie niet altijd te voorkomen. Belangrijk is dat u de symptomen herkent en zo snel mogelijk de dierenarts waarschuwt. Jonge Gordons zijn soms slechte eters. Gewoonlijk gaat het met het ouder worden beter. De Gordon Setter bereikt een gemiddelde leeftijd van 10 tot 12 jaar.
    Verzorging van de Gordon Setter

    Naast de dagelijkse verzorging van uw Gordon Setter kan het nodig zijn dat uw hond getrimd wordt. U kunt daarvoor een deskundige in de arm nemen maar u kunt het trimmen ook zelf leren. Het is belangrijk dat u uw hond er zo jong mogelijk aan went om zich te laten behandelen. Het beste kunt u de hond al tijdens de puppyperiode laten wennen door regelmatig te borstelen en te betasten en de voetjes in de hand te nemen. Doe dit vooral rustig en taktvol. Zo leert uw hond om rustig te zijn bij het trimmen.

    Mocht u met uw hond naar een tentoonstelling willen gaan, begin dan minstens 3 weken van te voren met trimmen. U kunt eventueel enkele dagen voor de show nog wat kleinigheden corrigeren. Bij het deelnemen aan een tentoonstelling zijn verschillende punten van belang. Ten eerste natuurlijk de bouw en de algehele conditie van uw hond. De verzorging van de vacht neemt daarbij een belangrijke plaats in. Vanzelfsprekend zorgt u ervoor dat uw hond op zijn mooist wordt voorgebracht. Maar ook als u geen shows bezoekt met uw hond, dient de nodige aandacht aan de vacht te worden besteed.

    Opvoeding van de Gordon Setter

    De Gordon Setter is een zachtaardige hond, die een consequente doch zeer zeker geen harde opvoeding nodig heeft. Een puppycursus is hiervoor een goed begin. Behalve het luistereren naar bepaalde commando's leert uw hond hier spelenderwijs omgaan met andere honden
    Rasvereniging van de Gordon Setter

    Gordon Setter Vereniging Nederland is één van de rasverenigingen in Nederland van de Gordon Setter.
    Jong maar zeer ervaren!
    Voor meer info verwijzen wij u graag naar de website: www.gordonsettervereniging.nl

    &

    De Nederlandse Gordon Setter Club

    De N.G.S.C. heeft tot doel fokkers en liefhebbers van Gordon Setter in ons land tot elkaar te brengen en de fokkerij van Gordon Setters in kwalitatieve zin te bevorderen.

    De N.G.S.C. organiseert jaarlijks onder andere:
    Diverse wandelingen
    1 maal per jaar de Gordondag ( gezelligheidsdag )
    Ieder jaar een KampioenschapsClubmatch
    Nakomelingendagen


    Daarnaast ontvangt u als lid zijnde 6x per jaar het Clubblad

    Voor meer info: Secretaris:
    Mevr.S.Pools
    Tel: 0251-826356
    Email: ngsc@gordonsetter.nl
    website: www.gordonsetter.nl

    Rasbeschrijving van de Gordon Setter GordonSetter1_120x120Rasbeschrijving van de Gordon Setter GordonSetter_120x120

      Het is nu do 18 apr 2024, 16:21