BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Teckel

  Deel
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 94
  Punten : 277
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Teckel

  Bericht  Admin op ma 18 apr 2011, 00:42

  Ras groep van de Teckel
  De Teckel behoort tot de Rasgroep "Lopende Honden en Dashonden"


  Geschiedenis van de Teckel

  De hond werd daartoe in de dassen-/vossenburcht gezet en moest op eigen initiatief het karwei klaren.De teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt daar veelal nog als waakhond en jachthond gebruikt. In Nederland werd de teckel voornamelijk gebruikt voor de jacht op dassen. Maar hij wordt ook gebruikt voor de jacht op reeën, wilde zwijnen, konijnen en vossen. In Duitsland wordt hij ook wel 'Waldmann' (Woudman) genoemd, want zelfs het meest verwende teckeltje wordt in het bos een hartstochtelijk jager.


  Karakter van de Teckel:

  De Dashond of Teckel is een uit Duitsland afkomstige kortbenige jachthond. Hij is zeer gespierd en krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. Het is een vrolijke en schrandere gezelschapshond, maar ook een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. Als huishond vallen vooral zijn vrolijkheid en waaksheid op; hij is daarbij moedig, trouw en aanhankelijk, maar ook slim en eigenzinnig.
  We kennen binnen de dashonden negen variëteiten. Er zijn drie haarvariëteiten (kort-, lang- en ruwhaar) en drie groottes die bepaald worden naar de borstomvang (standaard, dwerg en kaninchen).

  Dashond; Borstomvang boven de 35 cm, gewicht 9-10 kg
  Dwergdashond; Borstomvang30-35 cm, gewicht 5-7 kg
  Kaninchendashond; Borstomvang tot 30 cm, gewicht 3-4 kg.

  De kortharige Dashond is de meest originele variëteit en heeft dus ook de meest rastypische eigenschappen, de andere variëteiten zijn ontstaan door inkruisingen van andere rassen. De langhaar teckel is ontstaan door inkruisingen met o.a.Setters en Cocker Spaniels. De ruwhaar teckel is ontstaan door inkruisingen van o.a. Dandie Dinmont Terrier en Schnauzer.
  Dashonden of teckels zijn de kleinste
  en veelzijdige jachthonden. Ze jagen boven en onder de grond en voor- en na het schot. Men zegt vaak dat een teckel eigenwijs is, maar dat is niet helemaal waar. Door hun jachtpassie/werkeigenschappen zijn ze zeer zelfstandig en dat wordt vaak verward met eigenwijsheid. Tegenwoordig wordt er met sommige teckels nog steeds gejaagd op wild boven en onder de grond,dus men moet zich realiseren dat een teckel geen troetelig dameshondjes is, ook de kleinere variëteiten niet. Met deze jachtpassie dient u dus ook rekening te houden als u uw teckel los wilt laten lopen. Dit is wel mogelijk, maar als hij iets interessants ruikt kan hij zijn neus achterna gaan en dan rest u niets anders dan te wachten tot uw teckel weer terugkomt. Teckels kunnen zeer energiek zijn en erg volhardend. Verder kunnen ze de komiek uithangen als ze hun zin willen doordrijven, waardoor ze heel vaak de lachers op hun hand hebben. Aan de baas zijn ze trouw en aanhankelijk, de ruwharen kunnen wat meer gereserveerd zijn naar vreemden, de langharen zijn het meest zachtaardig. Men ziet duidelijk karakterverschillen tussen de diverse variëteiten, maar ze zijn bijna allemaal waaks, nieuwsgierig en moedig. De kleinere variëteiten zijn vaak wat pittiger van aard dan de standaard. Het is van groot belang dat de teckel goed wordt opgevoed, want het is een grote hond in zakformaat en geeft men hem een vinger, dan neemt hij de hele hand. Slaafse gehoorzaamheid kent de teckel niet en tot zijn laatste dag zal hij proberen om het ‘laatste woord’ te hebben. Ongeacht wat men ook zegt; ook een teckel is onder appèl te krijgen. Soms vergt het echter wat meer tijd en geduld en vooral discipline van uzelf. Teckels kunnen goed overweg met hun soortgenoten. Vogels en knaagdieren kunnen soms op het jachtinstinct van de hond werken, dus hier is voorzichtigheid geboden. Ze kunnen ook met kinderen in huis leven, mits de kinderen de teckel als hond behandelen en niet als speelgoed. De teckel is in principe een vrij gezonde hond en kan heel oud worden.ook heeft hij een lui karaktertje slim ook


  Rasstandaard van de Teckel:

  Teckels hebben de naam zeer schrander en eigenzinnig te zijn. Welnu, dat klopt!

  Ze zijn slim en vindingrijk en zeer aanhankelijk jegens de baas. Ze zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen zoeken teckels heel bewust oogcontact. Zij lezen als het ware wat er in hun mensen omgaat, waardoor een bijzondere binding ontstaat.
  Teckels kunnen om hun zin door te drijven geweldig komedie spelen. Zij hebben een groot gevoel voor humor en stellen het op prijs de lachers op hun hand te hebben. Maar ze kunnen ook snel beledigd zijn en dan kan het lang duren vooraleer de baas weer in genade aangenomen wordt.

  Van nature laat de teckel zich graag gelden en men moet er dus alert op zijn de baas te blijven. Geef een teckel een vinger en hij neemt de hele hand.

  Daarom mag u geen slaafse gehoorzaamheid van dit ras verwachten, want de teckel zal tot zijn laatste levensdag blijven proberen het laatste woord te hebben. U kunt hem echter wel degelijk onder appèl krijgen, het duurt alleen iets langer en u zult wat meer geduld moeten hebben dan bij andere rassen het geval is.

  Teckels zijn jachthonden met een dikwijls felle jachtpassie en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karaktertrekje dat in iedere teckel huist.

  Al vele honderden jaren lang werden teckels gebruikt voor de jacht op vossen en dassen (vandaar de ietwat ouderwetse benaming Dashond)!

  De hond werd daartoe in de vossenburcht gezet en moest op eigen initiatief het karwei klaren. Daar is een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid voor nodig. Deze eigenschappen zijn door de eeuwen heen in het ras doorgefokt, vandaar dat de zelfstandigheid en eigen inbreng van de teckel zo dikwijls voor "eigenwijs" wordt aangezien. Ook heden ten dage wordt er nog steeds met teckels gejaagd, zowel op ondergronds als bovengronds wild. U begrijpt daar wel uit dat u geen troetelig dameshondje in huis haalt, maar een sterke gespierde hond met een enorm uithoudingsvermogen en een markant karakter. Het jachtinstinct wil nog wel eens moeilijkheden opleveren, waardoor men de hond met veel jachtpassie niet of nauwelijks los kan laten lopen in het vrije veld. Doet men dit wel, dan gebeurt het meer dan eens dat de teckel verdwijnt en zich urenlang niet laat zien. U zult in zo'n geval moeten blijven wachten tot het de teckel belieft terug te komen. Straffen heeft weinig zin, want de volgende keer is de jachtpassie weer sterker dan uw straf of boze woorden. Aangelijnd houden is de boodschap!

  Teckels kunnen heel oud worden, maar het is algemeen bekend dat de lange rug van deze honden hun kwetsbare punt is. Laat ze niet hoog springen en geen trappen lopen; zorg er vooral voor dat uw hond niet te dik wordt, daar de rug van een slanke hond minder zwaar belast wordt dan van een dikke. Dat kan moeilijkheden opleveren, daar de teckel zoals iedere werkhond een onverzadigbare eetlust heeft. U zult moeten leren daar niet aan toe te geven.

  Wegens de kwetsbare rug is het beter de pup uit de handen van heel jonge kinderen te houden, daar deze nogal eens de neiging hebben om met het kleine hondje te slepen en te sjouwen, waardoor schade aan de wervelkolom kan ontstaan (maar in wezen geldt dit voor ieder hondenras!).

  Teckels kunnen uitstekend met hun soortgenoten overweg. Andersoortige huishonden en katten worden wel geaccepteerd, maar dit gaat beter als zij er van jongs af aan mee opgroeien. Knaagdieren en vogels zult u achter tralies moeten houden, daar ze op het jachtinstinct van de teckel werken. Natuurlijk bevestigt de uitzondering de regel, wij spreken hier in het algemeen.

  Teckels worden gefokt in drie verschillende maten en haarvariëteiten, waardoor er in totaal 9 soorten bestaan.

  De grootste is de Standaard teckel, die een borstomvang heeft vanaf 35 cm. tot een niet nader vastgelegde maat. Het gewicht kan variëren tussen 9 à 10 kilo.

  Het middelste type is de Dwergteckel, die een borstomvang heeft van 30 tot 35 cm, waarbij het gewicht varieert tussen de 5 en 7 kilo.

  Tenslotte is er het kleinste slag en dat is de zgn. Kaninchenteckel, die een borstomvang heeft tot 30 cm en een gewicht dat schommelt tussen de 4 en 5 kilo.

  De verschillende haarvariëteiten zijn als volgt:

  De KORTHARIGE Teckel die de volgende kleuren kan hebben: black and tan (d.i. zwart met geelbruine aftekening aan snuit en poten), chocoladebruin, roodbruin en getijgerd (d.i. een onregelmatig vaag vlekkenpatroon). De korthaar is de oervorm van de teckel en heeft dientengevolge de meest rastypische eigenschappen. Deze honden zijn buitengewoon zachtaardig, lief en aanhankelijk voor het eigen gezin, maar tegenover vreemden kunnen zij wel eens gereserveerd zijn. Indien zij met kinderen opgroeien worden deze uitstekend geaccepteerd, maar het kan moeilijker zijn, indien de hond er op oudere leeftijd voor het eerst mee geconfronteerd wordt. Dit soort teckels is zo aanhankelijk dat zij ook thuis de baas/vrouw vaak op de voet blijven volgen.

  Qua uiterlijk een robuuste, goed gespierde verschijning die gezien zijn zeer korte beharing niets te verbergen heeft en bijzonder makkelijk is in het onderhoud.

  De LANGHARIGE Teckel heeft halflang sluik haar met lange bevedering aan de oren, de achterzijde der poten, onder- en voorborst, alsmede een fraaie pluimstaart. De kleuren zijn hetzelfde als bij de korthaar, maar daarbij komt nog de kleur diep kastanjerood. Deze variëteit is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met spaniëls en Ierse setters, vandaar de laatstgenoemde kleur. In grote lijnen kan men stellen dat de langhaar teckel de zachtaardigste is van de drie soorten. Zij kunnen goed met kinderen overweg en ook tegenover vreemden stellen zij zich vriendelijk op.

  Door de fraaie diepglanzende beharing is dit een chique elegante hond, duidelijk de aristocraat onder de teckels.

  Zij moeten regelmatig geborsteld worden en de lange haren v.t.t.t. goed doorgekamd met het oog op klitvorming.


  De RUWHARIGE Teckel behoort een stekelige vacht te hebben met een flinke baard en wenkbrauwen. Het is bij jonge pups moeilijk te zien hoe de beharing zich gaat ontwikkelen, maar het is wel een feit dat de meest wollige pup uit het nest dikwijls een hond wordt met een te overdadige en zachte vacht.

  Meestal zijn de ruwharen wildkleurig, maar er komen - zij het sporadisch - eveneens black and tan, rode en chocoladekleurige honden voor. De ruwe beharing is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met de Dandie Dinmont- en andere Terriërs. Goede gezinshonden, ook bij kinderen.

  Dit is tevens de soort teckel die het meest voor de jacht gebruikt wordt.

  Zij moeten doorgaans tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden.
  Voor het dagelijks onderhoud dienen zij regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam. (Gebruik nooit een borstel met metalen haakjes of punten en evenmin een te fijne (stof)kam. Hierdoor wordt de vacht schade berokkend)!

  Het grappige uiterlijk van de ruwharige teckel spreekt de mensen sterk aan, waardoor deze op het moment zeer populair is.


  Wij hopen u met deze informatie een leidraad gegeven te hebben om meer inzicht te verkrijgen betreffende het karakter en de uiterlijke variatie van de kleinste maar meest veelzijdige jachthond, DE TECKEL.
  Gezondheid van de Teckel

  De Teckel kan Oogproblemen (Cataract, Distichiasis, PRA), Epilepsie en Hernia hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  Oogtest wordt door een specialist uitgevoerd.

  Bij de oogtest is de uitslag VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.


  Verzorging van de Teckel:

  Qua vacht is de kortharige variëteit het makkelijkste te onderhouden. De langharige teckel heeft halflang sluik haar met bevedering aan de oren, poten, onder- en voorborst en staart. Zij zijn eigenlijk de aristocraten onder de teckel. Regelmatig borstelen en kammen voorkomt klitvorming.
  De ruwharige teckel heeft een harde vacht met baard en wenkbrauwen (garnituur). Deze variëteit moet in de meeste gevallen tweemaal per jaar getrimd worden. Voor het dagelijkse onderhoud volstaat regelmatig borstelen of kammen met geschikte borstel of kam.
  De vacht kan het beste worden geplukt in de maanden maart en april en september oktober dan is de vacht pluk rijp de teckels worden twee keer per jaar geplukt.


  Opvoeding van de Teckel:

  Indien juist opgevoed en behandeld heeft u aan de teckel een vriend voor het leven die u veel plezier en liefde kan geven.De teckel heeft een overzadigbare eetlust en heeft dus ook aanleg om dik te worden. Aan u dus de taak om hier niet aan toe te geven en sterk in uw schoenen te staan.Het is van groot belang dat de teckel goed wordt opgevoed, want het is een grote hond in zakformaat en geeft men hem een vinger, dan neemt hij de hele hand. Slaafse gehoorzaamheid kent de teckel niet en tot zijn laatste dag zal hij proberen om het ‘laatste woord’ te hebben. Ongeacht wat men ook zegt; ook een teckel is onder appèl te krijgen. Soms vergt het echter wat meer tijd en geduld en vooral discipline van uzelf.
  soms kan een gedragsdeskundige een uit komst zijn bij de op voeding of heropvoeding.


  Rasvereniging van de Teckel

  info@teckelclub.nl
  of
  secrtaris@teckelclub.nl
  of
  www.teckelpup.nl


  Overige informatie over de Teckel:

  De teckel is in principe een vrij gezonde hond en kan heel oud worden. Ze zijn wat gevoeliger voor problemen met de tussenwervelschijven (hernia). Fokkers die fokken volgens de voorwaarden van de Nederlandse Teckel Club (NTC), fokken in ieder geval niet met hernialijders en ook niet met honden die lijden aan epilepsie. Incidenteel komen erfelijk bepaalde oogafwijkingen voor (PRA/Cataract, Distichiasis), de ouderdieren worden onderzocht op erfelijke oogafwijkingen. Voor fokkers die fokken volgens de voorwaarden van de NTC geldt dat de ouderdieren vrij dienen te zijn van de bovengenoemde erfelijke oogafwijkingen. Volgens de voorwaarden van de NTC moet een reu bij de dekking minimaal 12 maanden oud zijn en de teef moet minimaal 18 maanden oud zijn. De teef mag niet ouder zijn dan 7 jaar en 12 maanden. Ze mag in haar hele leven niet meer dan 5 nesten krijgen en niet meer dan 2 keizersnedes. Honden met diskwalificerende fouten zoals knikstaart, cryptor- of monorchisme, gebitsfouten, afgezet borstbeen etc. mogen niet worden ingezet voor de fokkerij. Pups met deze diskwalificerende fouten mogen niet voor de volle prijs worden verkocht en de afwijking dient medegedeeld te worden aan de verkoper. Voor elke rashond geldt dat de stamboom bij de hond hoort en hier mag dus geen extra geld voor gevraagd worden.


  Teckel pup aanschaffen

  Ga naar de ntc site: www.teckelclub.nl of www.teckelpup.nl
  of tel.475-493926
  Hier staat alles beschreven waar je op moet letten zoals ruggen ogen oren ezv.
  Koopcontracten , fokkers ,aderessen van fokkers die volgen ntc fokken.

  Realiseer je wel dat iedereen lid kan worden van de NTC en een lidmaatschap van de NTC biedt geen enkele garantie voor wat betreft de gezondheid van de ouderdieren en de pups-

   Het is nu ma 17 dec 2018, 04:13