BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Tatra

  Deel
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 94
  Punten : 277
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Tatra

  Bericht  Admin op ma 18 apr 2011, 00:43

  Ras groep van de Tatra
  De Tatra behoort tot de Rasgroep "Herdershonden"


  Geschiedenis van de Tatra:

  De owczarek podhalanski,in Nederland ingeschreven als Tatra, is een oud ras uit het Tatragebergte in Polen. Tegen het Tatragebergte aan liggen de Podhalen, hier wonen de herders die deze honden gebruikten en nog gebruiken voor het bewaken van hun schaapskuddes. Er liepen daar beren en wolven rond.


  Karakter van de Tatra:

  Moedig,waakzaam,rustig,niet snel te irriteren en niet angstig. En door deze karaktereigenschappen natuurlijk behoorlijk eigenzinnig.Heeft van pup af aan een goede socialisatie nodig en hoort een familielid te zijn, zodat hij niet vereenzaamd en daardoor zijn eigen regels gaat stellen.


  Rasstandaard van de Tatra:

  De Tatra Hond is bekend onder verschillende namen, zoals de Owcharek Podhalanski en Poolse Berghond. Dit ras moet niet verward worden met de Slowaakse hond, de Tchouvatch, die ook wel Tatra Tchouvatch wordt genoemd. De Tatra Hond is een Pools ras en was een typische berghond die de kudden moest bewaken tegen menselijke en dierlijke vijanden. Deze hond lijkt qua uiterlijk erg veel op de Kuvasz en de Tchouvatch en alleen een kenner kan de honden uit elkaar houden. De Tatra Hond is in vergelijking met de Kuvasz iets lager en langer en het hoofd heeft een diepere stop, terwijl de beharing van de Tatra Hond ook iets minder gegolfd is dan die van de Kuvasz. Men mag stellen dat de Tatra Hond iets grover gebouwd is dan de Kuvasz. Het is een prettige hond met fraai uiterlijk dat steeds meer belangstelling krijgt in Nederland.

  Gebruik:
  Gezelschapshond.

  Activiteit:
  De Tatra Hond heeft gemiddelde beweging nodig.


  Verschijning:

  Algemeen:

  De Tatra Hond is een compacte en rechthoekig gebouwde hond. Het lichaam is lang en massief. Rechte en sterke rug. Iets geheld kruis. Diepe borstkas en vrij vlakke ribben. Licht opgetrokken buik. De benen zijn recht, krachtig en goed bespierd. De hals is middelmatig lang, goed gespierd en zonder wammen.

  Kleur:
  Wit, een gele vleug is ongewenst.

  Hoofd en schedel:
  Droog en hoog gedragen. Iets gewelfde schedel met voorhoofdsgroef. Stop is duidelijk aangegeven. Sterke voorsnuit die geleidelijk versmalt naar het einde toe. Brede neusrug. Strakke lippen met zwarte randen. De ogen zijn middelmatig groot en iets schuin geplaatst. De oren zijn niet te lang, driehoekig en tamelijk dik. Schaargebit.

  Staart:
  Onder de ruglijn gedragen en niet te hoog aangezet. Lang, reikend tot de sprongen en niet gekruld gedragen.

  Voeten:
  Groot, en ovaal met beharing tussen de tenen. Donkere nagels.

  Beharing:
  Kort en dicht op het hoofd, de voorsnuit, de voorzijde van (midden)voeten, en voor en achter het spronggewricht. Op het lichaam en op de hals lang(er), dicht, recht of licht gegolfd. Overvloedige onderwol. Aan de hals vormt de beharing een volle kraag. Op de dijen overvloedig haar, evenals op de staart.

  Schofthoogte:
  Reu: 65 - 70 cm, Teef: 60 - 65 cm

  Aard:

  Beheerst
  Gehard
  Intelligent
  Vriendelijk
  Goed geheugen


  Gezondheid van de Tatra:

  HD-A / oogziekten vrij, goniodysplasie onbekend
  De Tatra kan HD- (heupdysplasie) en Oogproblemen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  HD en oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

  Bij de oog-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
  Verzorging van de Tatra

  Twee maal per jaar de ondervacht eruitkammen als hij verhaart.Zijn vacht is zelfreinigend en heeft geen wasbeurten of extra borstelbeurten nodig.


  Opvoeding van de Tatra:

  Konsequent en vriendelijk, ja is ja en nee is nee.


  Rasvereniging van de Tatra

  tatra-club nederland


  Tatra pup aanschaffen

  De prijs is door de fokkers op 950 euro bepaald. De ouderhonden moeten voldoen aan de door de club gestelde eisen. De puppies dienen in een huiselijke omgeving te worden grootgebracht.

   Het is nu ma 21 jan 2019, 03:43