BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Eurasier

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Eurasier

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 02:09

  De Eurasier behoort tot de Rasgroep "Keesachtigen en Poolhonden"
  Geschiedenis van de Eurasier

  De Eurasier is als ras pas in 1960-61 ontstaan. Een duits gezin had een hond van onbekend ras uit een asiel gehaald ;die was uit canada met de soldaten in WOII overgekomen. Toen die stierf wouden ze dit ras zo dicht mogelijk terug benaderen. Dit deden ze door het selekteren van rassen en kwamen by de Chow Chow en de Duitse Grote Grijze Keeshond die ze kruiste. Na een tien jaar (selectief fokken met deze honden) kwamen ze zelf verast dicht by de gestelde raseisen. Dit ras werd dan wolf-spits genoemd. Toch werd rond 1972-73 nog de jappanse Samonjeed ingekruist waarna ze het ras ideaal vonden. Nu moesten ze nog het ras laten herkennen door het F.C.I. ;dit kon als ze een andere naam kozen ;dit gebeurde en er werd gekozen voor Eurazier. Eurazier is een samen stelling van eur van europa en azier van azie waar de gekozen rassen om met te kruisen vandaan kwam. Het ras werd ondanks zijn nog jong bestaan in rasgroep 5 kees- en poolhonden ingedeeld. Daar waar de spitsen en oertypes ook ondervallen en de toen drie geselecteerde rassen uitkomen.
  Karakter van de Eurasier

  Rustige honden. Geen bal of stokken gooien hond. Wel waaks en eigenwijs. Inteligent maar eigenzinig zoals by een Chow Chow ;je moet hem kunnen overtuigen om hem iets aan te leren. Aanhankelijk aan het gezin ,liefst 1 baas. Gereserveerde houding naar vreemden. Lief voor kinderen en anderen dieren ;mits daar aandacht aangeschonken wordt als puppy. Geen echte waterhond ,moet je als puppy dan ook aandacht aan besteden. Beslist geen kennel hond of achterlaten bij vreemden op vakantie. Dan kwijnt hij weg. Bench is mogelijk maar veel Eurasiers doen het beter op een eigen plekje bij u in de buurt.
  Rasstandaard van de Eurasier

  F.C.I.nr.291 ,groep 5 ,sectie 5.

  Land van herkomst: Duitsland

  Rasbeschrijving: De Eurasier is een middelgrote, licht rechthoekige keeshond in verschillende kleurslagen.

  Hoofd: krachtig en wolfachtig, wigvormig, de snuit en de schedel zijn even lang. Vlakke schedel, lichte stop, krachtige voorsnuit, rechte neusrug en zwarte neusspiegel. Droge lippen.

  Ogen: middelgroot, amandelvormig, donker en uitdrukkingsvol. Zwarte oogranden.

  Oren: hoog en tamelijk dicht bij elkaar aangezet, driehoekig, middelgroot, rechtopstaand en naar voren gericht.

  Gebit: schaar- of tanggebit.

  Mond: roze ,bauwachtig ,roze met blauwachige vlekken (of omgekeerd).

  Hals: matig lang, tamelijk grof, gespierd en droog.

  Lichaam: krachtig en kort. Gespierde en vlakke rug. Brede en krachtige lendenen, vlak bekken. Ruime borstkas met lichte voorborst. Licht opgetrokken buiklijn.

  Ledematen: rechte voorbenen, goede botten, tamelijk open hoeking van de voorhand, alsook van knie- en spronggewricht. Goed bespierd. Evenwijdige benen.

  Voeten: rond, gewelfd, en met dikke zwarte voetzolen. goede beharing tussen de tenen.

  Gangwerk: vrij en met goede stuwkracht.

  Vacht: dik onderhaar en matig lang dekhaar. De snuit, het gezicht en de oren hebben een kortere vacht.

  Kleur: rood of rood in verschillende nuances, wolfsgrijs, zwart en zwart met aftekening.

  Schofthoogte: reu 52-60 cm, teef 48-56 cm.

  Gewicht: reu 23-32 kilo, teef 18-26 kilo.

  Levensverwachting 10 tot 15 jaar.

  Karakter: Eurasiers zijn kalme, evenwichtige en vriendelijke honden. Ze zijn intelligent en redelijk gehoorzaam, maar ze kunnen van tijd tot tijd ook zo hun eigen ideeën op na houden. Ze zijn waakzaam en laten hun stem beslist horen als er onraad is. Toch blaffen deze honden doorgaans weinig. Ze zijn zeer trouw aan hun eigen mensen en maken deel uit van de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin. Als kennelhond zijn ze niet geschikt.

  Sociale aanleg: Honden van dit ras gaan goed om met soortgenoten en met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, stellen ze zich wat gereserveerd maar niet onvriendelijk op. Een goede socialisatie met huisdieren zoals katten is noodzakelijk. Wordt hier aan voldaan dan zult u weinig problemen op dit vlak ondervinden.

  Verzorging: Ondanks zijn dichte vacht heeft dit ras niet zo heel veel vachtverzorging nodig. De vacht is van een dusdanige structuur dat hij nauwelijks klit, behalve in de verharingsperioden, wanneer de ondervacht loslaat. Een herderharkje of een kam met een dubbele rij metalen pennen kan dan nuttig zijn om de losgekomen ondervacht eenvoudig te verwijderen. Buiten de verharingsperioden is het af te raden de vacht al te vaak te borstelen of kammen, omdat hiermee onnodig veel onderwol wordt verwijderd. Bovendien werkt dit bij honden met dit typt vacht een aanhoudende verharing in de hand. De vacht is vrijwel zelfreinigend, wat inhoud dat hij snel opdroogt en dat modder en vuil na opdroging amper of niet in de vacht achterblijft. Houd de nagels kort.

  Opvoeding: De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden, al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond. Het ras reageert goed op een afwisselende training, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven.

  Beweging: Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld, en ook apporteren doen deze honden graag. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.

  Gebruiksmogelijkheden: Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoop op de ladder zult eindigen.
  Gezondheid van de Eurasier

  De Euraziër heeft geen echte gezondheidsproblemen ,maar kan wel enkele erfelijke aandoeningen hebben. Die zyn als volgende :Heupdysplatie ,Patella Luxatie en drie Oogafwijkingen. Heupdysplatie wat eigelijk bij vele honden en rassen voorkomt ,dit is met een simpele opperatie verholpen als dit zich voordoet. Patella Luxatie komt vooral bij de kleindere rassen voor en is het verschuiven van de knieschijf ,ook hier is een opperatie weer de oplossing ;nu dit gebeurt alleen wanneer het verschuiven er van frequent voorvalt. De drie oogproblemen zijn Entropion wat het naar binnen krullen is van het of een deel ooglid ;Ectropion is dat het onderste ooglid weg zakt en zo het effect van de Bloedhond geeft ,dit is niet erg maar word bij Eurasiërs als fout aanzien ;en het derde Distichiasis is dat er haar groeit juist achter de oogleden en zo het oog 'kan' irriteren of beschadigden. Bij deze drie kan weer ook een opperatie van nut zijn. Nu lijkt dit heel wat maar hoeft niet te vrezen of zich erdoor niet te weerhouden om dit ras aanteschaffen. Zeker niet als men bij een (erkende) fokker gaat ;deze let immers normaal op deze zaken. Men kan immers met dit ras veel plezier beleven.
  Verzorging van de Eurasier

  Ze zijn makkelijker te verzorgen dan u denkt. De vacht zou redelijk zelfreinigend zijn. Gewoon een wekelijkse lichte borstelbeurt volstaat gewoon.
  Opvoeding van de Eurasier

  De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden ,al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond. Het ras reageert goed op een afwisselende training ,waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven. Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoog op de ladder zult eindigen. Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld ,ook apporteren doen deze honden graag ;hoewel ze mischien eerst niet direct het nut er van kunnen inzien. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.
  Rasvereniging van de Eurasier

  www.eurazier.nl
  www.eurazier.be
  Overige informatie over de Eurasier

  De Eurasiër kan zoals de Chow Chow een bauwachtig mond/tong hebben ,hoewel een voledige roze mond of roze met blauwachige vlekken (of omgekeerd) tong ook voorkomend is.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 19 nov 2018, 06:40