BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Engelse Cocker Spaniel

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Engelse Cocker Spaniel

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 02:37

  De Engelse Cocker Spaniel behoort tot de Rasgroep "Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers"
  Geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniel

  Spaniels stammen af van een zeer oude hondenfamilie. Niemand weet precies wanneer ze ontstaan zijn en waar ze vandaan komen. In geschriften uit de 14de eeuw worden reeds Spaniels vermeld. Algemeen wordt aangenomen dat ze uit Spanje komen, hoewel ze ook in Zwitserland en Frankrijk voorkwamen. Toen mensen geïnteresserd werden in het kweken van nieuwe honden, kwamen ze in Engeland terecht; daar begon de splitsing in verschillende spaniel-variëteiten.
  Karakter van de Engelse Cocker Spaniel

  zeer aanhankelijk aan zijn gezin
  altijd vrolijk
  goed in de omgang met andere honden
  zeer actief wil altijd gaan wandelen
  Rasstandaard van de Engelse Cocker Spaniel

  De Engelse Cocker Spaniel is een gezellige hond en heel gewild en maakt de indruk van een ijverige en krachtig jachthondje. Zijn lichaam is uitgebalanceerd en compact. De afstand van de schoft tot de grond moet gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. De schedel is goed ontwikkeld, duidelijk gebeiteld, noch te fijn noch te grof. De vacht van de Engelse Cocker Spaniel is glad en aanliggend, zijdeachtig en niet gegolfd; de bevedering is niet zo overvloedig.

  Kleur : eenkleurig zwart of rood; zwart met roodbruine aftekening of zwart-wit, oranjewit, zwart-wit met bruin (tricolor) alsmede oranjebruin- en zwartschimmels,chocolat met tan.

  Beweeglijk, levendig, intelligent, nieuwsgierig, waaks, mild en opgewekt pas wel op de Engelse Cocker Spaniel is een wel wat eigenwijs. Maar als je laat merken dat jij de baas bent heb je er een supper kameraad aan die graag in je buurt is en altijd vrolijk is.

  Hoofd:
  goed ontwikkelde, besneden voorsnuit, duidelijke stop, schedel is fijn belijnd, wangen zijn vlak en droog.
  Ogen: hazelnootbruin, in harmonie met kleur en vacht.
  Oren:
  laag aangezet en lang, niet verder reiken dan neuspunt, bekleed met lang haar, zijdeachtig maar niet in plukken.
  Staart:


  bij voorkeur in het verlengde van de ruglijn gedragen of iets daaronder. Dat "iets" mag echt niet veel zijn omdat dit al snel wijst op een timide temperament, hetgeen hoogst ongewenst is. Wanneer hond aan het werk is, met de staart onafgebroken in beweging zijn.
  Vacht:
  recht, zijdeachtig, lang behang op oren, borst en franje aan de achterkant van de extremiteiten.
  Schouderhoogte: ca. 40 cm.
  Speels.

  Kleur vele variaties: Zie: Kleuren
  Eenkleurig zwart.
  Leverbruin.

  Rood of goud of ook wit als grondkleur met aftekening in grote of kleine mate in ieder van de bovengenoemde kleuren.

  In witte grondkleur ontstaan dikwijls haren van de kleur der aftekening, hetgeen men schimmel noemt: Engelsen "roan".
  Bij de wit -en - zwarte geeft dat de indruk van blauw.
  Blue roan.
  Lemon roan.
  Orange roan.
  Liver roan.

  black and tan en chocolat and tan.

  Bij de eenkleurige en tankleurige is een witte vlek op borst toegestaan.

  De Engelse Cocker Spaniel.
  De Engelse Cocker Spaniel is een van de meest geliefde honden van de hondenliefhebber. Hij heeft het in de stad net zo goed naar zijn zin als op het platteland. Het vrolijke karakter van de Cocker is een van zijn beste eigenschappen. Het is een intelligent maar zacht geaard ras en men moet hem met geduld en begrip behandelen. Als gezelschap is een geen tweede, terwijl zijn grootte hem geschikt maakt voor elke omgeving. De Cocker is enorm aanhankelijk en feitelijk is hij de beste vriend die men zich kan wensen.

  De jachthond.
  De Engelse Cocker Spaniel is de kleinste van alle spaniel rassen. Door zijn fraaie uiterlijk en handzaam formaat is ie ook erg geliefd als huishond en daarom door de fok op schoonheid helaas niet meer geselecteerd op de jachteigenschappen. De Engelse Cocker Spaniel is een jachthond en heeft zijn natuurlijke instinct voor het jagen en apporteren nooit verloren. De Cocker spaniël is geschikt om zowel op haarwild als op veerwild te jagen, maar zijn specialiteit is de jacht op konijnen. Door zijn grondige zoekwijze zal hij ook het meest vastzittende wild vinden en tot springen dwingen. Een Cocker is geschikt om te apporteren, mits het wild niet te groot is zoals bijvoorbeeld een haas. De Cocker komt in vrijwel alle kleuren voor, maar voor de jacht verdient een Cocker met veel wit de voorkeur. Dit verband houdend met de veiligheid. In ons land komt steeds meer vraag naar werkende Cockers. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om in het veld te kunnen werken zeer beperkt Maar nog steeds zijn er mogelijkheden om de Cocker voor het veldwerk te trainen. Dit kan via de rasvereniging of via de KNJV. Het is prachtig deze kleine jachthond in het veld aan het werk te zien met zijn altijd kwispelende staart.

  Gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.
  De Engelse Cocker Spaniel wil graag werken en is dan ook zeer geschikt voor gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. Overal door het land worden deze cursussen voor honden gegeven. Te zeerste aanbevolen om met je Engelse Cocker Spaniel in de hondensport te gaan trainen.

  Op de tentoonstelling.
  Engelse Cocker Spaniels hebben, in de meeste landen, een behoorlijk aantal inschrijvingen op hondententoonstellingen. Als er zoveel honden op een tentoonstelling zijn valt het niet mee om te winnen in een dergelijk zware competitie. Voor degenen onder u die van de spanning van dit soort competities houdt, is de Cocker Spaniel het geschikte ras.


  Nederlandse keurmeesters van de Engelse Cocker Spaniel.
  Belt, dhr. J.
  Bennink-Smies, mw. A.
  Bijker, dhr. A.
  Boelaars, dhr. J.
  Gellicum, mw. G.
  Gerretsen-Snijders, mw. A.
  Kamphuis, dhr. G. Langhout-Stein, mw. J.
  Lochs-Romans, mw. F.
  Soelen, dhr. P.v.
  Vries-Hoogland, mw. W.de.
  Wellens, dhr. W.
  Zwijsen, dhr.J.
  Kuile, mw. A.ter.

  Huishond en gezelschap.
  De meeste Engelse Cockers Spaniel brengen hun leven als huishond door. Door hun middelmatige grootte zijn ze, door de meeste mensen, gemakkelijk onder controle te houden. De Cocker heeft prima karakter en zou het liefst de gehele dag bij u zijn. Het is geen hond om langere tijd en vaak alleen te laten. Indien u de hele dag moet werken raad ik u geen Cocker aan. Persoonlijk vind ik de eenkleurige wat feller van karakter en eerlijk gezegd niet zo geschikt bij mensen die nog geen ervaring met honden hebben en niet en consequent genoeg zijn. De meerkleurige zijn zijn rustiger en minder dominant en dus makkelijker in de opvoeding.

  Verzorging.
  De Cocker heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange bevederde oren en de meeste mensen kunnen zijn aantrekkingskracht niet weerstaan. Als de cocker volwassen is, moet hij/zij regelmatig geborsteld en gekamd worden. Tevens dient hij regelmatig getrimd te worden. Ze worden dan geplukt. Let op dat ze niet worden geschoren want de vacht wordt er dof en krullig van. Ga naar een ervaren trimmer die een Cocker doet plukken en hem in model weet te brengen. Een trimbeurt zal u ongeveer zo'n 40 Euro kosten.
  de engelse cocker is een hond die iedereen wil behalve dat hij erg koppig kan zijn maar ja eens een cocker altijd een cocker

  Goede eigenschappen:
  - vrolijk
  - uitgesproken persoonlijkheid
  - tamelijk flexibel als hij aan discipline gewend is
  - aanhankelijk
  - intelligent
  - bijzonder trouw
  - speels
  -lief

  Slechte eigenschappen:
  - koppig
  - lichtgeraakt
  - eigenwijs

  Rasspecifieke ziekten.
  PRA (progresieve retina atrofie)
  PRA is een degeneratie van het netvlies en het leidt altijd tot blindheid. Verantwoorde fokkers zullen hun ouderhonden er jaarlijks op laten controleren.
  Cataract (grauwe staar)
  Veroorzaakt vertroebeling van het netvlies. De hond kan er (meestal wel) blind van worden. Dit wordt jaarlijks samen met PRA gecontroleerd.
  HD (heupdysplasie)
  Heupdysplasie is een afwijking van de heupgewrichten, waarbij de kom van het heupgewricht de kop van het bovenbeen onvoldoende omsluit, een zeer pijnlijke aandoening.
  Gezondheid van de Engelse Cocker Spaniel

  De Engelse Cocker kan last hebben van HD (heupdysplasie), FN (Familiaire Nefropathie, nierafwijking), oogproblemen (oa PRA), Cochleaire doofheid, en Cardio Myopathie (hartaandoening).

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.


  HD wordt getest door middel van Pennhip of reguliere röntgenfoto's.
  Aanwezigheid van FN wordt gecontroleerd door een FN-test (DNA onderzoek)
  De oogproblemen worden onderzocht door middel van een ECVO test.
  PRA wordt onderzocht door een Optigen-test (DNA onderzoek)
  Cardio Myopathie wordt getest met een ECG.
  Voor doofheid is er een BAER test. Uitslag die je wil zien: goedhorend aan beide oren. Soms worden honden die slechts aan één oor goed horen voor de fok toegelaten
  Verzorging van de Engelse Cocker Spaniel

  Ze worden het best verzorgt met heel erg veel aandacht en veel beweging...
  Opvoeding van de Engelse Cocker Spaniel

  Vroeger was het inderdaad zo dat de eenkleurige cocker spaniels wat feller konden zijn, vooral de "rode". Dit was een resultaat van het doorfokken op die ene kleur. Sommige dierenartsen kunnen daar nog smeuige verhalen over vertellen...echter, dit is nu allang niet meer zo. De eenkleurige zijn nu net zo lief als welke meerkleurige cocker spaniel ook! Opvoedproblemen hebben veel te maken met het baasje, en niet zo zeer met de kleur.

  Als de hond geleidelijk aan went aan steeds iets langer alleen zijn, hoeft ook dat geen probleem te zijn! Maar een hond nemen terwijl je 40 uur werkt is natuurlijk nooit een goed idee.
  Rasvereniging van de Engelse Cocker Spaniel

  www.spanielclub.nl
  Overige informatie over de Engelse Cocker Spaniel

  Het zijn hele lieve, gezellige en actieve (niet hypere) honden! Ze gaan ook goed samen met kinderen en baby's.
  Engelse Cocker Spaniel pup aanschaffen

  Bij het kopen van een puppy wordt vaak geadviseerd niet het laatste uit het nest te nemen; deze zouden gezondheidsproblemen hebben of te onderdanig zijn. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn!
  Ga op je gevoel af bij het kiezen van een pup!
  Puppies die in een gezinssituatie geboren zijn hebben vaak een ideale socialiseringsstart gehad; gewend aan kinderen, soms ook andere huisdieren en aan de algemene dagelijkse gang van zaken, geluiden, bezoek e.d. in huis, i.p.v in een "buitenverblijf". En een bench; liever niet. Neem in plaats daarvan ruimschoots de tijd om de hond op te voeden en zindelijkheid aan te leren. Een pup is net als een baby: die laat je ook niet alleen thuis!

  De uitspraak: een hond bevuilt nooit zijn eigen nest, is misschien wel waar (maar bij ons is dit niet zo, wij hebben een bench en hij doet er egelmatig wel eens iets in, maar direct als hij dat gedaan heeft jankt hij) , maar niet de manier om een hond zindelijk te maken. Dit is echt uit de tijd en zielig voor de hond. Neem er de tijd voor; zodra de pup tekenen geeft dat hij "eruit moet", de pup oppakken en mee naar buiten nemen. Dit vereist wel dat er de hele dag iemand is die dat kan doen. En je moet bereid zijn ook 's nachts eens dat tripje naar de overkant te maken. Maar dan heb je ook snel resultaat en voor altijd!

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 21 jan 2019, 02:44