BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Kromfohrlander

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Kromfohrlander

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 02:41

  De rasgoep van de Kromfohrlander
  De Kromfohrlander behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"


  Geschiedenis van de Kromfohrlander

  De Kromfohrländer is een vrij nieuw hondenras (ontstaan rond 1945) dat afkomstig is uit Duitsland. Zijn naam is afkomstig uit het plaatsje Krom Fohr, wat kromme groeve betekend. Het ras is geheel per ongeluk ontstaan, doordat een mannelijke foxterrier met een vrouwelijke Grand Basset Griffon gekruisd werd.
  Karakter van de Kromfohrlander

  De Kromfohrländer is een gezelschapshond en een jachthond tegelijk. Het zijn levendige, fanatieke en alerte honden met een uiterst goed gehoor. Ze zijn goedgehumeurd, gehoorzaam (maar wel redelijk eenkennig - een vreemde zullen ze niet snel gehoorzamen), aanhankelijk en speels en daarmee over het algemeen erg geschikt als gezinshond. Ze hebben een goed waakinstinct. Tegenover vreemdelingen is hij ietwat terughoudend en soms kan deze hond ook redelijk beschermend uit de hoek komen. Ook met kleine kinderen moet men oppassen. Deze honden houden er niet van om voortdurent aangeraakt en geaaid te worden. Het zijn absoluut geen schoothonden. Het ras heeft voornamelijk de kenmerken van een terriër.

  In het huis is de Kromfohrlander over het algemeen erg rustig maar eenmaal buiten lijkt er aan zijn energie geen einde te komen. Ze zijn vlug en erg acrobatisch (vooral in hun jonge jaren) en hiermee ook uiterst geschikt voor sportieve activiteiten zoals bijvoorbeeld agility. Het zijn de ideale honden om lange wandelingen mee te maken of om mee te fietsen.
  Rasstandaard van de Kromfohrlander

  Dit ras is in feite een jachthonderas en werd in zijn geboorteland, Duitsland, pas enige tientallen jaren geleden erkend. Het ras is op het landgoed Kromfohrland in Nassau-Siegen ontstaan uit kruisingen tussen draadharige Fox- Terriers en een Griffon uit Bretagne en Het ras heeft dan ook voornamelijk de kenmerken van een echte terriër.

  De Kromfohrlander is een middelgrote, rechthoekige, robuuste, krachtig gebouwde hond.
  De Kromfohrlander komt in vele kleuren en met veel verschillende tekeningen voor en van enige éénheid in type is nog steeds weinig te bespeuren. Er zijn echter wel een aantal uiterlijke kenmerken die veel fokkers graag in hun Kromfohrlanders zien; een brede witte bles, een vlek op de aanhechting van de staart en een witte snuit.


  Uiterlijke kenmerken:

  Hoofd:
  Lang wigvormig, matig breed. Vlakke, geronde bovenschedel, vlakke achterhoofdsknobbel, onopvallen wenkbrauwbogen en voorhoofdsgroef. Uitgesproken stop. Rechte neusrug, stompe neus, zwarte neusspiegel en zwarte, droge lippen.

  Ogen:
  Middelgroot, ovaal, iets schuin geplaatst, donker. Lange wimpers.

  Oren:
  Hoog aangezet, middelzwaar, driehoekig, met afgeronde punten, worden tegen de wangen gedragen. Ongeveer 1% van de Kromfohrländers laten hun oren recht op staan.

  Gebit:
  Schaargebit.

  Hals:
  Licht gewelfd en droog, matig lang, gerond.

  Lichaam:
  Licht rechthoekig. Uitgesproken schoft, rechte rug, licht gewelfde lendenen, opgetrokken buiklijn. Licht hellende, brede croupe. Normale borstkas, lichte voorborst.

  Ledematen:
  Rechte en evenwijdige voor- en achterbenen. Goed gehoekt in schouder en opperarm, matig gehoekt in knie- en spronggewricht, goede botten en goed bespierd, tamelijk hooggeplaatste sprongen.

  Voeten:
  Gewelfd, met goed gesloten tenen en sterke voetzolen.

  Staart:
  Matig lang, licht gebogen of licht gekruld.

  Gangwerk:
  Levendig, soepel en wijd uitgrijpend.

  Vacht:
  Langharig of kort-ruwharig in verschillende kleuren die variëren van licht- tot donkerbruin.

  Kleur:
  De basiskleur is wit met een lichtbruine tot donkerbruine aftekening en een witte bles op het hoofd. Grote vlekken op het lichaam en een zadel zijn gewenst. Ook is de vlek op de aansluiting van de staart gewenst, maar niet veel Kromfohrlanders hebben deze.

  Schofthoogte:
  38-46 cm.


  Gezondheid van de Kromfohrlander

  De Kromfohrlander kan HD-(heupdysplasie) en gebitsproblemen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.


  Verzorging van de Kromfohrlander

  De Kromfohrländer heeft over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig. Ze haren vrijwel niet, behalve tijdens het inruilen van de wintervacht. 1 á 2 maal per week borstelen voldoet.

  De Kromfohrländer is geschikt voor kleinere woningen, maar heeft wel veel beweging nodig. Ze zijn geschikt om lange wandelingen of fietstochten mee te maken.


  Opvoeding van de Kromfohrlander

  De Kromfohrländer luistert goed, maar desondanks is het belangrijk dat deze hond met een consequente hand wordt opgevoed.
  Het is belangrijk duidelijk te laten merken wie de baas is. Ze zijn redelijk eenkennig en zullen niet snel bevelen op volgen afkomstig van mensen buiten "de roedel" (lees: het gezin). Deze honden kunnen erg onzeker zijn en zullen snel hun eigen weg gaan. Toch is de Kromfohrländer geen moeilijk opvoedbare hond.


  Rasvereniging van de Kromfohrlander

  http://www.kromfohrlaender.de/


  Overige informatie over de Kromfohrlander

  De Kromfohrländer is de ideale hond voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar. Het zijn een van de weinige honden die geen allergische reacties bij mensen oproepen. Daarbij ruiken ze ook niet tot nauwelijks.


  Kromfohrlander pup aanschaffen

  Een puppy kost ruim €1000. Omdat ze zeer zeldzaaam zijn, moet je rekening houden met een wachttijd van meerdere maanden. Fokkers vind je alleen via de rasvereniging.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 21 jan 2019, 03:02