BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Saluki

  Deel
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 94
  Punten : 277
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Saluki

  Bericht  Admin op ma 18 apr 2011, 03:15

  Rasgroep van de Saluki
  De Saluki behoort tot de Rasgroep "Windhonden"


  Geschiedenis van de Saluki

  Saluki is een Arabisch woord en betekent windhond; de Saluki is dan ook een windhond, die voor de Arabieren een gewaardeerd bezit betekende. Hij wordt ook Perzische Windhond of Perzische Greyhound genoemd, maar leefde oorspronkelijk in een groot deel van het Midden-Oosten en Egypte. Er bestaat een ivoren beeld van het hoofd van een Saluki, met de lange nek en de traditionele kraag, dat stamt uit de pre-dynastieke periode van 6000 à 5000 voor Christus; dus nog voor de farao's. Het is een echte oosterse windhond, net als de Afghaanse Windhond. Hij is kortharig met bevedering aan oren, benen, voeten en staart. Met zijn enorme snelheid kan de Saluki snelle prooien vangen, zelfs antilopen (die zijn in het gebied waar hij vandaan komt tegenwoordig vaak beschermd). Hij kan zeer hoge snelheden bereiken en de Arabische hengsten bijhouden. In 1920 werd dit ras voor het eerst in Engeland gesignaleerd, waarna het zich in onze streken kon verspreiden. Zijn lichaam lijkt veel op dat van de Afghaanse Windhond en ook hij is kalm en gevoelig. Het hele lichaam van de Saluki suggereert gratie, snelheid, uithoudingsvermogen en symmetrie.


  Karakter van de Saluki

  Een Saluki zal nooit een mens bijten, hoogstens waarschuwen van hem af te blijven. Hij is een en al zachtheid jegens zijn baas, bij wie hij leeft, hoezeer hij ook in andere opzichte een heerser kan zijn. Hij is ook erg toegewijd aan kinderen die zij kennen en zijn goede waakhonden, opgeruimd en heel intelligent.

  Sla een Saluki nooit of te nimmer, want zoals een olifant zal hij het u nooit of te nimmer vergeven en u als zijn gelijke, laat staan als zijn meerdere erkennen. Hij is even gelukkig met een mooie wandeling als thuis bij het vuur op een zacht kussen.

  Een Saluki heeft behoefte aan menselijk gezelschap. Wie bereid is op het eigen karakter en eigen persoonlijkheid van een edele hond te reageren, zal door een Saluki bezeten worden in de meest letterlijke zin van het woord. Het is niet of u de Saluki aardig vindt, maar of hij u aardig vindt. Vindt de Saluki u aardig, wordt u geaccepteerd als je bereid bent je aan te passen.

  De mensen die beweren dat je hard moet zijn voor de Saluki, hebben nooit een Saluki gekend. Vergeet nooit dat uw Saluki zich slechts gelukkig voelt als hij werkelijk deel uitmaakt van uw gezin, dan alleen zal hij opbloeien en zich voor 100% aan u verbonden voelen. In een hok opgesloten zal hij wegkwijnen, en nimmer op een normale wijze tot een volwassen hond ontwikkelen.

  Alhoewel een Saluki zeer goed jaagt , mag hij hiervoor niet meer gebruikt worden: de wet verbiedt dit; er worden wel activiteiten ingericht: rennen op de renbaan, coursing...Mogelijkheden genoeg voor deze sportieve hond.


  Rasstandaard van de Saluki

  Schofthoogte:
  Reu 58 - 71 cm. Teef 56 -68 cm.

  Gewicht:
  Reu 24 - 30 kg. Teef 20 - 26 kg.

  Verschijning:
  Sierlijk, krachtig, trouw.

  Aard:
  Onafhankelijk, waardig en intelligent. Trouw naar zijn baasje toe. Ten opzichte van vreemden afstandelijk.(dit ligt aan de opvoeding, wanneer in huiselijke kring opgevoed dan zijn ze open naar visite)

  Hoofd:
  Smal, lang.

  Schedel:
  niet breed.

  Neus:
  zwart of leverkleurig.

  Ogen:
  Ovaal, helder.
  Donker tot licht bruin.

  Oren:
  Lang, naast het hoofd gedragen.
  Bedekt met zachte vacht.

  Mond:

  Kaak:
  sterk.

  Gebit:
  schaargebit.

  Hals:
  Gespierd, lang.

  Voorhand:

  Schouders:
  schuin naar achteren. Gespierd.

  Borst:
  diep, smal.

  Voorbenen:
  lang, recht.

  Lichaam:

  Rug:
  breed.

  Borstkas:
  diep, lang.

  Buik:
  opgetrokken.

  Achterhand:

  Heup:
  beenderen ver uit elkaar.

  Knie:
  licht gebogen.

  Hakken:
  laag bij grond.


  Voeten:
  Sterk.

  Tenen:
  dunne vliezen, lang, gebogen.

  Beweging:
  Lichtvoetig.

  Staart:
  Laag aangezet.
  Gebogen.

  Kleur:
  Geel-goud, rood, wit, geel-bruin, wit-bruin-zwart.

  Niet toegestaan:
  gestoomd.

  Vacht:
  Glad, zijdezacht.
  Volle vacht.

  Fouten:
  Agressief, nerveus gedrag.

  NB:
  Reuen: twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.


  Gezondheid van de Saluki

  De Saluki kan hart- en schildklierproblemen (T4 en TSH)) en problemen met narcosemiddelen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  Een Hart en Schildklieronderzoek wordt door een specialist uitgevoerd.

  Bij het schildklier onderzoek wordt TSH en T4 gemeten.


  Verzorging van de Saluki

  Dagelijhks met een zachte borstel en een glanshandschoen bewerken. Het kammen van de oor-of staartfranje kan nodig zijn.


  Opvoeding van de Saluki

  Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. De Saluki dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.


  Rasvereniging van de Saluki

  www.nvow.nl
  Nederlandse Vereniging voor Oosterse Windhonden

   Het is nu zo 16 dec 2018, 20:22