BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de King Charles Spaniel

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de King Charles Spaniel

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 03:20

  Rasgroep van de King Charles Spaniel

  De King Charles Spaniel behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"
  Geschiedenis van de King Charles Spaniel

  De King Charles Spaniel (of English Toy Spaniel) behoort tot de rassengroep van de Gezelschapshonden (groep 9 van de FCI), maar ooit waren deze honden (die klein gefokt zijn) jachthonden. Vóór de 20ste eeuw konden er verschillende maten en typen Spaniels in één nest voorkomen. In hetzelfde nest konden in theorie een Cocker Spaniel, een Springer Spaniel en een 'schootversie' voorkomen. Rassen zoals we ze heden ten dage onderscheiden, bestonden toen nog niet. Deze 'schootversies' waren niet de kleine Spaniels van tegenwoordig. Ze waren eerder de kleinere variatie ( dwergen ) van de grotere jachthonden. De mens, die altijd op zoek is naar gezelschap, zou deze dwergen eens onder zijn hoede nemen. De vraag naar de kleinere honden groeide en de fokkers realiseerden zich plots de waarde van deze 'bastaarden'. Zij begonnen met kleine honden te fokken. Door kruising met Oostaziatische Dwerghonden kregen zij een relatief groot hoofd en een korte neus. Naast de twee reeds bestaande kleurvarianten (black and tan, gefokt door de hertog van Norfolk en rood met wit, de Blenheimspaniel) ontstonden nog twee nieuwe kleuren : de Rubyspaniel (éénkleurig rood) en de Prins Charles Spaniel (tricolor). Uiteindelijk werd het ras in 1923 vastgelegd. In het begin gebruikte men de benamingen voor de kleurvarianten, maar nu vallen zij onder de gemeenschappelijke naam 'King Charles Spaniel'. Naast de King Charles Spaniel bestaat ook de Cavalier King Charles Spaniel. Het onderscheid tussen deze twee apart erkende rassen door de FCI zit hem in de grootte van de hond en de vorm van het hoofd. De Cavalier King Charles wordt op een afzonderlijke bladzijde besproken.
  Karakter van de King Charles Spaniel

  De King Charles Spaniel is aanhankelijk, toegewijd, gereserveerd, evenwichtig en heeft een gouden karakter. Hij is vrolijk en speelt graag met kinderen. Hij blaft weinig. Hij heeft een uitzonderlijk goede neus. Hij moet consequent en met kalmte worden opgevoed.
  Rasstandaard van de King Charles Spaniel

  Land van herkomst: Engeland
  Rasbeschrijving

  Hoofd: groot in verhouding tot het lichaam, goed gewelfde schedel, opgevuld boven de ogen. Uitgesproken stop. Gerond en goed gevulde wangen, zwarte neusspiegel met wijdopen neusgaten. Zeer korte voorsnuit, die goed opwaarts gebogen moet zijn. De voorsnuit is vierkant, breed en diep. Brede onderkaak.

  Ogen: zeer groot en donker, milde uitdrukking, wijd uit elkaar geplaatst. Aangename uitdrukking.

  Oren: zeer lang, laag aangezet. Ze moeten dicht tegen de wangen hangen en een weelderige franje van haar hebben.

  Gebit: licht ondervoorbijtend.

  Hals: middellang, mooi gewelfd en trots ogericht.

  Lichaam: brede en diepe borstkas, korte en vlakke rug.

  Ledematen: korte en rechte voorbenen, de schouders liggen goed naar achteren. De achterbenen zijn goed van spieren voorzien, goede hoeking van knie- en spronggewricht, laaggeplaatste sprongen, evenwijdige voor- en achterbenen.

  Voeten: compact, met dikke voetzolen, goed gewelfde tenen, verende voormiddenvoeten.

  Staart: mag niet over de ruglijn gedragen worden. goed behaard.

  Gangwerk: vrij, elegant, met grote stuwkracht.

  Vacht: lang, zijdezacht en recht. Benen, oren en staart moeten weelderig behaard zijn.

  Kleur: black and tan, de zwarte kleur is glanzend, met mahonierode aftekening op neus, benen, borst, oorranden, onder de staart en als vlekjes boven de ogen. . Tricolour - witte ondergrond met goed verdeelde zwarte vlekken en met heldere tankleurige aftekening op wangen, oorranden, onder de staart en als vlekjes boven de ogen, er moet een brede witte bles zijn. Blenheim - witte ondergrond met goed verdeelde kastanjerode vlekken, brede witte bles met een heldere kastanjerode vlek midden op de bovenschedel. Ruby - eenkleurig kastanjerood.

  Gewicht: 3,6-6,3 kilo.
  Gezondheid van de King Charles Spaniel

  De King Charles Spaniel PL (Patella Luxatie), Syringomyelia, hart- en oogproblemen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De PL, , Syri, oog en hart-test worden door een specialist uitgevoerd.
  De ogen worden mbv de ECVO-test door een specialist uitgevoerd.
  PL wordt handmatig getest.
  Syri wordt dmv een MRI scan getest.
  Het hart wordt dmv een hartecho doppler nagekeken.

  Bij PL en het hartonderzoek en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

  Bij Syri zijn er verschillende gradaties mogelijk, we willen A als uitslag zien (B, C etc zijn steeds slechter).
  Verzorging van de King Charles Spaniel

  Af en toe is kammen of borstelen alsook een bad met shampoo noodzakelijk. Het haar op de oren is vlug verward, zodat deze hond vaak en grondig moeten worden verzorgd. Het haar tussen de stootkussens op de voeten zou in orde moeten worden gehouden en de oren zouden regelmatig moeten worden schoongemaakt. Zorg er altijd voor dat de Cavalier King Charles Spaniel na een bad grondig droog en warm is. Controleer zorgvuldig de ogen om tekens van besmetting op te sporen.
  Opvoeding van de King Charles Spaniel

  de King Charles gaat graag naar buiten en gaat graag met de baas mee op allerlei uitstapjes, maar past zich qua beweging aan, aan het gezin waarvan hij deel uitmaakt.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 21 jan 2019, 02:44