BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Hovawart

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Hovawart

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 04:22

  Rasgroep van de Hovawart

  De Hovawart behoort tot de Rasgroep "Pinschers en Schnauzers"
  Geschiedenis van de Hovawart

  Na de tweede wereldoorlog was het aantal fokhonden sterk teruggelopen. In het begin werkten de fokkers zelfstandig, maar na enige tijd vormden ze regionale fokgroepen. Zo ontwikkelden zich verschillende Hovawart types. In 1948 werd in West-Duitsland de “Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V.” opgericht, bestaande uit verscheidene regionale groepen. Deze vereniging werd lid van het “Verband für das Deutsche Hundewesen”, de Duitse nationale overkoepelende organisatie. Het ras wordt sinds 1959 als raszuiver beschouwd.
  De ”Spezialzuchtgemeinschaft Hovawartzüchter” werd opgericht in het voormalige Oost –Duitsland en stelden een eigen stamboek samen. De politieke ontwikkelingen dreven de twee clubs verder uit elkaar, maar na de eenwording van Duitsland bleek dat de Hovawarts uit oost en west uiterlijk gelijk waren gebleven. Vandaag de dag zijn de meeste fokkers en eigenaren van Hovawarts in Duitsland lid van de “Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V.”

  Meyer-Busch, de voorvader van alle hedendaagse Hovawarts. Hij werd vader van 32 nesten en kan in menige stamboom worden teruggevonden.

  De geschiedenis van de Hovawart in Nederland.

  De eerste Hovawart werd in Nederland binnengebracht in 1956. Het was een blonde teef genaamd Baloe von Gila, de eigenaar was mevrouw Fremery-Ledoux. Twee jaar na het importeren van Baloe liet mevrouw Fremery Baloe zien op de “Winner” hondenshow in Amsterdam. Daar ontstond de interesse in Nederland voor de Hovawart. Op 11 november 1959 werd de Hovawart Club Nederland gesticht. In 1963 werd de Hovawart en de Club erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
  Karakter van de Hovawart

  De Hovawart is een erkende werkhond voor veelzijdig gebruik. Van aanleg evenwichtig en goedaardig bezit hij: beschermdrift, vechtdrift, zelfverzekerdheid en belastbaarheid, middelmatig temperament en een zeer goede neus. De harmonisch op elkaar afgestemde lichaamsverhoudingen en een bijzondere binding met zijn familie maken hem in het bijzonder tot een uitmuntende, begeleiding-, waak-, verdediging-, redding- en speurhond.

  Mensen die een Hovawart willen houden, moeten zich realiseren dat zij daarvoor aan zekere eisen dienen te voldoen: overwicht, ervaring en inzicht in de aard van hun hond. Met daarbij de bereidheid veel tijd aan de opvoeding te besteden
  Rasstandaard van de Hovawart

  Land van oorsprong: Duitsland

  Gebruik: werkhond

  Indeling in de F.C.I:
  Groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden Sectie 2.2: Molossers en Berghonden met werkhonden diploma.

  Kort historisch overzicht
  De Hovawart is een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam stamt uit het middel hoog Duits: Hova = de hof (boerenerf) en wart (de waker). Sinds 1922 werd de Hovawart, door dezelfde type honden te kruisen, teruggefokt. Bovendien vonden kruisingen met Duitse Herdershonden, New Foundlanders, Leonbergers en andere hondenrassen in de eerste jaren van de fokkerij plaats.

  Algemeen voorkomen van de hond:

  De Hovawart is een krachtige, middelgrote gestrekte, langharige gebruikshond. De verschillen tussen de geslachten zijn in het bijzonder aan de vorm van het hoofd en de lichaamsbouw duidelijk herkenbaar. De reuen moeten volledig ontwikkelde testikels hebben.

  Belangrijke lichaamsverhoudingen
  De lichaamslengte bedraagt tenminste 110% tot 115% van de schofthoogte.

  Hoofd
  De neusrug is recht en vormt een parallel met de schedel. De voorsnuit en de schedel zijn ongeveer even lang. De hoofdhuid ligt strak aan.

  Bovenzijde hoofd
  Schedel: het krachtige hoofd heeft een brede, gewelfde schedel.
  Stop: goed herkenbaar.

  Aangezichtsschedel
  Neus: de neusgaten zijn goed ontwikkeld. Bij zwartblonde en zwarte honden is de pigmentering zwart; pigmentering bij blonde honden: zwart, wisselneus toegestaan.

  Voorsnuit: krachtig; zowel van opzij als ook van bovenaf gezien "verjüngt sich wenig" (wordt naar de neusspiegel toe smaller).

  Lippen: de lippen liggen goed aan. Tanden/gebit: de Hovawart heeft een volledig, krachtig schaargebit met 42 tanden volgens de tandformule. De tanden staan kaarsrecht in de kaak. Tanggebit is toegestaan.

  Ogen: de ogen zijn ovaal, noch uitpuilend noch diepliggend. De kleur is donker - tot middelbruin. De oogleden sluiten strak aan.

  Oren: de los aanliggende driehoekige hangende oren zijn hoog en wijd uit elkaar staand aangezet, verbreden optisch de schedel en reiken in hun lengte tot minstens de mondhoek. De punt is licht afgerond. In ruststand liggen ze vlak aan, bij alertheid kunnen ze wat naar voren gericht gedragen worden. De voorkant ligt ergens in het midden tussen de ogen en het achterhoofdsbeen.

  De krachtige nek is middellang, en de keelhuid ligt strak aan.

  Lichaam
  Rug: de rug is recht en stevig
  Lendenen: de lendenen zijn krachtig en wat langer als het bekken.
  Bekken: Het bekken is licht afvallend en middellang.
  Borst: De borst is breed ,diep en krachtig.

  Staart
  De bossig behaarde staart reikt tot onder het spronggewricht, maar niet tot de grond. Ze wordt afhankelijk van de stemming van de hond tot over de rug gezwaaid omhoog of omlaag hangend gedragen.

  Ledematen
  Voorhand: de voorpoten zijn krachtig en van voren en van opzij gezien, kaarsrecht gesteld.
  Schouders: zeer goed bespierd. Het schouderblad is lang en goed schuin terug liggend.
  Opperarm: lang en ligt dicht tegen het lichaam aan.
  Ellebogen: goed aanliggend aan de borstkas.
  Voorvoetwortelgewricht: krachtig. Voormiddelvoet: matig schuin gesteld.
  Achterhand: de achterpoten zijn krachtig en van achteren gezien, kaarsrecht gesteld. De achterhand is goed gehoekt. Boven- en onderschenkel: zeer goed bespierd.
  Spronggewricht: krachtig en goed laag gesteld.
  Voeten: de voeten zijn rondachtig, krachtig en compact. De tenen zijn gewelfd en sluiten nauw aan elkaar aan. Wolfsklauwen zijn te verwijderen, met uitzondering van die landen, waar dit bij de wet verboden is. De teennagels bij zwartblonde en zwarte honden zijn zwart gepigmenteerd. De teennagels bij blonde honden kunnen minder gepigmenteerd zijn.

  Gangwerk
  De Hovawart beweegt zich in alle gangen van voren en achteren gezien rechtlijnig en ruim uitgrijpend. De draf is ver uitgrijpend met goede stuwing vanuit de achterhand.

  Huid
  De huid is in totaal strak aanliggend. Bij zwartblond en zwarte honden heeft de huid een blauwachtige schijn, bij blond een meer roze schijn.

  Beharing
  Het krachtige lange haar is licht golvend en aanliggend, met weinig onderwol. Het is langer aan de borst, aan de buik, de achterkant van de voorpoten, aan de achterkant van de bovenschenkel en de staart. Op het hoofd, aan de voorkant van de voorpoten en de voorkant van de achterpoten is het haar kort. Het haarkleed is gesloten.

  Kleur
  De Hovawart is er in drie kleuren: zwartblond, zwart en blond.

  Zwartblond
  De beharing is zwart en glanzend, de kleur van de aftekening middelblond. Aan het hoofd begint de aftekening onder de neusrug en reikt om de mondhoek tot in de keelaftekening (slabbetje). De puntvormige aftekeningen boven de ogen zijn duidelijk zichtbaar. De borstaftekening bestaat uit twee naast elkaar liggende vlekken, die met elkaar verbonden kunnen zijn. Aan de voorpoten reiken de aftekeningen, van opzij gezien, van de tenen tot ongeveer de pols en lopen aan de achterzijde in hoogte tot de ellebogen uit. Aan de achterpoten is van opzij gezien de aftekening onder het spronggewricht als brede streep, boven het spronggewricht alleen als smalle streep zichtbaar, aan de voorzijde van de achterpoten reikt de aftekening in hoogte tot aan de buik. Ook onder de staartaanzet is een aftekening aanwezig. De aftekening is op alle plaatsen helder begrensd. Enkele kleine witte vlekken aan de borst, als ook enige witte haren aan de tenen en de staartpunt zijn toegestaan. De pigmentatie aan oogleden, neusspiegel, lippen en voetzolen is zwart.

  Zwart
  De beharing is zwart en glanzend. Enkele kleine witte vlekken aan de borst, als ook enige witte haren aan de tenen en de staartpunt zijn toegestaan. De pigmentatie aan oogleden, neusspiegel, lippen en voetzolen is zwart.

  Blond
  De beharing is middelblond, glanzend en wordt naar de buik en aan de poten lichter (Aufhellung). Enkele kleine witte vlekken aan de borst, als ook enige witte haren aan de tenen en de staartpunt zijn toegestaan. De pigmentatie aan oogleden, neusspiegel, lippen en voetzolen is zwart.

  Grootte
  Schofthoogte:
  Reuen 63-70 cm.
  Teven 58-65 cm.

  Gezondheid van de Hovawart

  De standaard verplichten gezondheidsonderzoeken voor het fokken zijn: Oogonderzoek en Heuponderzoek.
  Alleen A en B heupen zijn toegelaten voor de fok. Een hond met B heupen mag alleen paren met een hond met A heupen. In Belgie is de beoordeling stukken strenger dan in Nederland en Duitsland. Alleen honden met helemaal compleet gave heupen en Norbergwaarde 40 krijgen een A.
  Honden met slechte aansluiting, botafwijkinkingen en een Norbergwaarde 38 of minder krijgen op z'n minst een beoordelingen vanaf B1.
  De meeste honden met A heupen in Nederland zouden in Belgie een B beoordeling hebben!

  Vrijwillige onderzoeken die eigenaren kunnen doen zijn, shouder/elleboogonderzoek, hartonderzoek en, daar dit nog regelmatig in het ras voorkomt, een T4-T3 TSH schildklieronderzoek.
  Verzorging van de Hovawart

  De hovawart is gemakkelijk met betrekking tot de vachtverzorging Hij heeft wekelijks een borstelbeurt nodig, tijdens de rui eventueel wat vaker. Oude en lange haren aan oren en voeten mogen voorzichtig geplukt worden. De hovawart is een sobere eter die in principe altijd buiten kan zijn.
  Opvoeding van de Hovawart

  De hovawart is van oorsprong een eigenzinnige hond die zelf bepaalde wanneer hij moest optreden met een middelmatig temperament. Vroeger bewaakte hij het boerenerf. De melk moest als de boer niet thuis was opgehaald kunnen worden de post moest bezorgd kunnen worden. Werd er echter in afwezigheid van de boer een koe van stal getrokken, dan kwam deze niet van het erf. Dit gebruiksdoel zorgt ervoor dat ook nu de hovawart nog eigenzinnig is en van nature geen grote "will to please" heeft. Hij probeert zodra hij/zij de kans heeft in rangorde te stijgen. Om deze reden heeft de hovawart een consequente en duidelijke opvoeding nodig waarbij hij wel in zijn waarde word gelaten. De hovawart is pas op late leeftijd volwassen (teef met 3 en reu met 4,5 jr.) en het opvoeden loopt ook tot die tijd door.
  Rasvereniging van de Hovawart

  De enige erkende rasvereniging van de hovawart is de HCN (Hovawartclub Nederland) Er zijn dissidente verenigingen die minder streng zijn met de regels m.b.t. het fokken. Erkende rasverenigingen in het buitenland vallen allen onder de IHF (Internationale Hovawart Federatie), De Nederlandse rasvereniging is te vinden op www.hovawartclub.nl en de Belgische op www.hovawart.be

  Overige informatie over de Hovawart

  De Hovawart is een prachtige en imponerende hond. Het is echter geen hond voor beginnelingen of voor mensen die niet bereid zijn veel tijd te steken in de opvoeding. De hovawart is dan wel vriendelijk voor kinderen; het is echter niet de ideale gezinshond waarmee je ieder kind de straat op kunt sturen. Een hovawart accepteert niet iedereen als ranghogere en zeker geen kind.
  Hovawart pup aanschaffen

  Let op het kopen van een pup dat deze gefokt is volgens de regel van de erkende rasvereniging!!!! De hovawart is een gezond ras doordat er strenge regels m.b.t. het fokken worden gehanteerd. Andere, niet door de Raad van Beheer erkende rasverenigingen hanteren deze regels niet.
  In Duitsland en België kost een pup rond de 1000 euro; in Nederland zijn ze over het algemeen wat goedkoper.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu zo 16 dec 2018, 20:13