BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Heidewachtel

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Heidewachtel

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 04:32

  Rasbeschrijving:
  In het begin van deze eeuw werd in Westfalen in Duitsland uit oude slagen van kleine langharige Staande Honden de Kleine Munsterlander of Heidewachtel gefokt. Hij is verwant aan de Franse Epagneuls en en de Drentsche patrijshond. Het ras komt op talrijke schilderijen voor van oude Meesters. Edmund Loins, een Westfaalse jachtopziener, heeft het ras in de tweede helft van de vorige eeuw weer nieuw leven ingeblazen. Doel van de fok van dit ras was het komen tot een veelzijdige gebruikshond. Het is een Staande Hond die ook goed verloren zoekt, apporteert en eventueel wild uit de dekking drijft. Heidewachtel betekent "kwartelhond van de heide".

  Kenmerken:
  Algemeen: De Heidewachtel is een korte, rechthoekige, sterke maar adellijke en elegante verschijning. Lichaam gestrekt met diepe borst, goed gewelfde ribben, licht opgetrokken buik. Benen matig lang met niet te zwaar bot.
  Kleur: Bruin met wit, bruin-schimmel, tan aftekeningen aan de snuit en boven de ogen toegestaan.
  Hoofd en schedel: Droog en adellijk. Niet te brede, lichtgewelfde en naar verhouding smalle schedel, lange krachtige snuit en weinig stop. Donkerbruine ogen. Niet te lange oren, vlak hangend. Schaargebit.
  Staart: Lang, goed bevederd. Recht gedragen of iets opgebogen.
  Voeten: Rond.
  Beharing: Lang, sluik, enigszins gegolfd, glad aanliggend, lichte bevedering.
  Schofthoogte: Reu: 50 - 56 cm, Teef: 48 - 54 cm

  Aard:
  De Kleine Munsterlander of Heidewachtel zwemt graag, is gehoorzaam, intelligent, slim, zacht en vrolijk en vrij hard voor zichzelf.

  Verzorging:
  Kijk de gehoorgang zo nu en dan na op vuil, verwijder wanneer dat nodig is het teveel aan haar uit de gehoorgang en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. De vacht moet ongeveer twee keer per week geborsteld en gekamd worden. Af en toe verschijnen er op de bruingekleurde stukken vacht wat lichtbruine haren. Deze haren moet u uit de vacht laten plukken. De hond is pas op 3 jarige leeftijd lichamelijk volwassen.

  Opvoeding:
  Deze fijne gezinshonden willen het hun eigenaar maar al te graag naar hun zin maken. Voed ze daarom met zachte hand op, maar blijf consequent.

  Sociale aanleg:
  De honden van dit ras staan erom bekend dat ze goed met kinderen overweg kunnen, ook het samenleven met soortgenoten en andere huisdieren loopt probleemloos.Om een goed gesocialiseerde hond te krijgen, is het verstandig de hond vanaf zeer jonge leeftijd in zoveel mogelijk verschillende situaties te brengen. Om sociaal gedrag t.o.v. soortgenoten te ontwikkelen, is omgang met andere honden erg belangrijk. Ook moet de hond met andere huisdieren leren omgaan om te leren waar wel en niet achteraan gejaagd mag worden. Om moeilijkheden in de toekomst te vermijden, moet de hond wel vroeg kennismaken met wild. Daarnaast moet de jonge hond wennen aan de drukke, lawaaierige maatschappij, waarin wij leven. Het is een goed idee om de pup mee te nemen in de bus, de trein, naar het winkelcentrum of de markt.

  Beweging:
  .De Heidewachtel is een energieke hond, die gezien z'n achtergrond en aard veel beweging en afwisseling nodig heeft. Drie maal per dag hetzelfde rondje in het plaatselijke park is voor deze leergierige hond onvoldoende.
  Niet iedereen bevindt zich in de situatie dat er met de hond gejaagd kan worden. Dat kan gecompenseerd worden door op een andere wijze met de hond bezig te zijn. Met de veelzijdige Heidewachtel zijn er vele mogelijkheden op het gebied van 'plaatsvervangend werk' .Dit kan al op zeer jonge leeftijd door mee te doen met een beginnersgroep bij de jachttraining of door het volgen van een puppycursus. In groepsverband Ieren de pups de basisbeginselen van de gehoorzaamheid. Daarbij krijgen ze de gelegenheid om veel met elkaar te spelen, zodat de hond goed
  socialiseert. Daarna kan men gaan oefenen voor veld- wedstrijden en jachthondenproeven. De training is zo opgebouwd dat baas en hond een aantal jaren kunnen doorgaan met de cursus voordat het. gewenste niveau van perfectie is bereikt. Daarom kunnen zowel hond als trainer jaar in, jaar uit veel plezier beleven aan het trainen en aan het meedoen aan wedstrijden.
  Gehoorzaamheidscursussen zoals bijvoorbeeld G&G zijn uitstekend geschikt om appèl op de hond te krijgen. Om te voorkomen dat de oefeningen saai worden voor de intelligente Heidewachtel, is het zaak om de trainingen zo speels mogenlijk te houden. Dat is dan meteen een goede voorbereiding op de behendigheidssport, die momenteelsterk in opkomst is.

  Ook een Heidewachtel zal regelmatig uitproberen waar de grenzen liggen. Hij zal af en toe eigenzinnig zijn opdrachten op een andere dan de gewenste manier uitvoeren, omdat hij het beter denkt te weten. Voor de ware liefhebber vormen deze karaktertrekjes juist één van de charmes van het ras.

  Verzorging van de Heidewachtel

  De verzorging is eenvoudig, twee maal per week borstelen, de oren regelmatig op vuil controleren en het teveel aan haar in de oorschelpen wegknippen. Ook moet het haar tussen de tenen en voetzolen weggeknipt worden, dit voorkomt spreidvoeten en likeczeem bij de hond. Hoe gek het ook klinkt maar de vacht is zelfreinigend en hoe smerig de hond ook thuiskomt, laten opdrogen en het vuil valt er vanzelf af.

  Opvoeding van de Heidewachtel

  De opvoeding van de heidewachtel is ongeveer net zo als met andere honden: consequent zijn.
  Echter, hij heeft unieke raskenmerken.
  Hij is dol op zwemmen, rennen en met stokken spelen.
  Dat wil nog wel eens uit de hand lopen, dus ook de opvoeding van de heidewachtel begint en eindigt met: consequent zijn, en vooral ook veel liefde en aandacht geven. Vergeet nooit dat het ontzettende slimme honden zijn, die vaak toch nog wel een gaatje vinden om ergens onderuit te komen.
  Rasvereniging van de Heidewachtel

  http://www.heidewachtelvereniging.nl/nieuw/index.html

  Heidewachtel pup aanschaffen

  De Heidewachtel is een gevoelige hond. Hij kan veel hebben, maar ontwikkeld ook snel een angst voor iets. Vooral in de eerste weken van de pup is het belangrijk dat de pup goed gesocialiseerd en gezond is.
  Koop daarom uw pup bij een fokker die fokt volgens de regels van de rasvereniging. Dan weet u zeker dat uw hond vrij is van erfelijke ziektes ( bijv oogaandoeningen en HD en nog veel meer ). Bovendien is de pup dan goed gesocialiseerd. U tekent een koopcontract zodat u altijd op de fokker terug kan komen.

  Koopt u een hondje bij een particulier of een andere fokker die niet bij de vereniging is aangesloten, dan is de kans groot dat u geen raszuivere Heidewachtel heeft en dat de pup niet goed gesocialiseerd en gezond is.
  In geval van gebrek aan socialisatie kan op latere leeftijd gedragsproblemen voorkomen.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu zo 16 dec 2018, 21:30