BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Pharao hond

  Deel
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 94
  Punten : 277
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Pharao hond

  Bericht  Admin op ma 18 apr 2011, 05:15

  Rasgroep van de Pharao hond
  De Pharao hond behoort tot de Rasgroep "Windhonden"


  Geschiedenis van de Pharao hond

  Reeds 4000 jaar voor Christus werd in Egypte een hond aangetroffen die tegenwoordig als voorouder van diverse windhonden rassen wordt gezien. Deze hond, die in zijn oorspronkelijke verschijning nog steeds bestaat, is de Pharaohond. Uit de afbeeldingen en geschriften waar dit ras op voorkwam blijkt dat de hond werd gebruikt en gefokt als jachthond. Er wordt algemeen aangenomen dat de Pharaohond oorspronkelijk vanuit Azië kwam en over werd gebracht naar Egypte. In de loop der eeuwen zijn in de diverse landen waar het ras verzeild raakte uiterlijke veranderingen waar te nemen, behalve op de Balearen. Zeer waarschijnlijk is het te danken aan de geïsoleerde ligging van deze eilanden dat men daar het zuivere type van deze honden heeft weten te behouden. Algemeen wordt aangenomen dat de honden van de Balearen ook de voorouders zijn van bv de Cirneco dell'Etna en de Podenco Ibicenco. Op Malta, officieel het land van oorsprong van de Pharaohond, worden deze honden nog steeds gebruikt voor de konijnenjacht. Voor zover bekend bestaat het ras daar reeds 2000 jaar. In 1920 kwamen de eerste exemplaren van dit ras naar Engeland, maar pas in de jaren zestig van de vorige eeuw begon men zich serieus met fokken bezig te houden.


  Karakter van de Pharao hond

  Zelfstandig en met een grote jachtpassie. Hoewel het zeer intelligente honden zijn die makkelijk leren, is het jachtinstinct van de Pharaohond niet te onderdrukken. De Pharaohond is een half-windhond. Half-windhonden gebruiken niet, zoals 'gewone' windhonden, alleen hun ogen voor de jacht, maar ook hun neus en oren. Ze sporen het wild op middels hun reuk en gehoor en pas als ze het daadwerkelijk zien zetten ze hun snelheid in. Tegen vreemden is de Pharaohond vaak wat afstandelijk, maar tegen eigen volk en vooral kinderen zijn ze uiterst vriendelijk en betrouwbaar.


  Rasstandaard van de Pharao hond

  Herkomst Eeuwenoud klassiek en gracieus windhondenras. Heeft zijn wortels in Egypte, maar is op Malta behouden gebleven, waar het ras wordt gewaardeerd – en geperfectioneerd – als konijnenjager.

  Algemeen voorkomen:
  Middelmatig grote, adellijke verschijning, krachtig en elegant tegelijk. Beweegt zich vrij en lichtvoetig en is zeer snel. Opmerkelijke, levendige expressie in de amberkleurige ogen.

  Schofthoogte reuen 56 cm (toegestaan tot 63,5 cm), teven 53 cm (toegestaan tot 61 cm)

  Gewicht
  15-18 kg

  Vacht:
  (Warm) roodbruin met witte aftekening op de punt van de staart (zeer gewenst), 'ster' op borst en tenen. Kleine bles of streep op het hoofd is toegestaan, vlekken of ander wit niet.

  Gebruik Van origine uitmuntende konijnenjager, tegenwoordig, zij het in bescheiden mate, geliefd als gezelschapshond.


  Gezondheid Geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.

  Aard Los van zijn jachtpassie een goed te hanteren hond, die redelijk op te voeden is en aangenaam gezelschap vormt in huis, aangezien hij erg op menselijk gezelschap gesteld is. Tegen vreemden gereserveerd, maar wel altijd betrouwbaar.

  Bijzonderheden Normaal onderhoud:
  vacht vraagt geen bijzondere attentie.


  Gezondheid van de Pharao hond

  De Pharao hond kan HD- (heupdysplasie) PL (patella luxatie), oogproblemen en problemen met narcose hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  HD, PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
  PL wordt handmatig getest.

  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
  Bij PL en de oogtest (EVCO) is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.


  Verzorging van de Pharao hond

  Kortharig. De vacht van de Pharaohond heeft nauwelijks onderhoud nodig.


  Opvoeding van de Pharao hond

  De Pharaohond is een jager bij uitstek en dit instinct laat zich dan ook niet onderdrukken. Toch is met een consequente opvoeding veel aan te leren, maar wie een niet-jagende hond wil, kan beter een ander ras kiezen. De Pharaohond heeft veel aandacht en beweging nodig en voelt zich zeer thuis op de renbaan of het coursing-terrein. Met bv fietsen doet u deze honden ook een plezier.


  Rasvereniging van de Pharao hond

  Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhonderassen.(www.nvow.net) Deze vereniging is opgericht in 1935 en biedt onderdak aan de volgende rassen: Afghaanse Windhond, Azawakh, Saluki, Sloughi, Pharaohond, Podenco Ibicenco, Cirneco dell'Etna, Galgo Español en Chart Polski.


  Overige informatie over de Pharao hond

  Waar honden los mogen lopen in ons land, geldt dat ook voor windhonden en half-windhonden. Sinds de intrede van de Flora- en Faunawet op 1 april 2002 is er geen aparte regeling meer voor windhonden. Ook verbiedt de wet dat een (wind)hond achter wild aanrent. Naast de Flora- en Faunawet kunnen ook nog Algemeen Plaatselijke Verordeningen van de gemeente van toepassing zijn op honden.

  Ook kunt u raadplegen:
  http://www.windhonden.nl/med.htm

  Pharao hond pup aanschaffen

  Prijs van een pup
  Rond de duizend euro.

   Het is nu ma 17 dec 2018, 03:16