BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Otterhound

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Otterhound

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 05:23

  Rasgroep van de Otterhound

  De Otterhound behoort tot de Rasgroep "Lopende Honden en Dashonden"
  Geschiedenis van de Otterhound

  De Otterhound is een oud Engels jachthonden-ras, een lopende hond, een meute hond. EEN BRAK. Zoals zijn naam al aangeeft een jachthond voor de otterjacht. Zover de geschriftRasbeschrijving van de Otterhounden aangeven jaagde koning John I al met een meute van deze hounds en ook Henry II en Elizabeth I hielden grote meutes Otterhounds. Destijds vormde de otter een bedreiging voor het dagelijks brood van hen die van de visvangst moesten leven, alsmede een belemmering voor de groei van de welvaart der grootgrondbezitters. De Otterhound diende de otterstand op peil te houden. Ten gevolge van industrialisatie, milieubederf, en stroperij liep de otterstand in onze eeuw dramatisch terug waardoor tenslotte in 1976 ook de reguliere jacht op de otter, terecht, verboden werd. Daarmee werd echter ook de Otterhound met uitsterven bedreigd. Zij werden immers uitsluitend als werkhonden gehouden. Veel meutes zijn dan ook ontbonden.
  De Master van de Kendall and District meute besloot echter een poging te doen dit unieke ras voor de toekomst te behouden. In 1976 werden enkele hounds bij particulieren geplaatst. In 1978 kwamen er hounds op de Crufts en richtte men de Engelse "Otterhound-Club" op. In Amerika bezocht men al shows met uit Engelse importen geboren Otterhounds en daar ontstond de "Masters of the Otterhound Association".
  Karakter van de Otterhound

  Otterhounds hebben een vriendelijk, vrolijk, speels karakter. Ze hechten zich sterk aan "zijn" mensen en is rustig in huis en zwemt graag. (ook in modderige poelen) Een Otterhound heeft net als alle andere brakkenrassen veel beweging nodig om aan zij jachtpassie tegemoet te komen. Pas wel op met loslopen in drukke gebieden. Als de Otterhound een speur in de neus krijgt, is hij moeilijk meer te houden.
  Rasstandaard van de Otterhound

  Otterhounds in Nederland

  Omstreeks 1980 lukte het een Nederlandse fokker het vertrouwen te winnen van de Engelse Masters. Hij kreeg toestemming om 3 hounds te importeren om vanuit Nederland te helpen bij de opbouw van het ras.
  Dat is goed gelukt. De populatie in Nederland anno 1999 bedraagt zo'n 60 hounds.

  Om de eigenschappen van de hond te stimuleren is men enkele jaren begonnen met een Clean-Boot groep (speuren op mensenspoor) en de opzet van een meute. Beide activiteiten voorzien in werk voor de hounds en dat is misschien nog wel belangrijker dan het resultaat.

  Zwakke punten

  Vaak ontstuimig, heeft ruimte nodig, ook in huis. Deze "liefste hond van de wereld" is een Brak, een lopende hond. Heeft veel beweging nodig om nog ietwat aan zijn jachtpassie tegemoet te komen. Hij heeft de juiste opvoeding voor een Brak nodig. Wie absolute en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eist moet bedenken dat hij als baasje een straf is voor deze hond!

  Algemeen beeld

  Grote, vierkant gebouwde hond met een verleidelijke, majestueuze kop. Een soepele, sloffende gang. In zijn voorvaderen vinden we Bloodhound, Vendeen, Nivernais en Harrier. De Otterhound gaf op zijn beurt weer nieuw bloed aan de Airedale en de Chesapeak.

  Hoofd en schedel

  Licht gewelfd, niet grof of overdreven, loopt van duidelijke stop langzaam naar achterhoofdknobbel. Imposant, eerder smal dan breed, geen frons of rimpel. Voorsnuit diep en sterk. Hoofd mag zachter behaard zijn.
  Ogen zijn intelligent en goeiig, matig diep liggend, kleur in overeenstemming met de vacht. Oren zijn lang, tot aan de neuspunt reikend, karakteristiek geplooid.

  Lichaam en vacht

  Diepe borst, ovale ribbenkast, goed gebogen. Rechte ruglijn, brede rug, lendenen kort en sterk. Schouders en ellebogen goed gehoekt. Haar 4 tot 8 cm, hard, waterbestendig, onder en bovenvacht, licht olie-achtig. Alle erkende brakkenkleuren.

  Hoogte en gewicht

  Reu: 67 cm en 50 kg
  Teef: 63 cm en 35 kg

  Voeten

  Groot, rond, dikke voetzolen, rudimentaire zwemvliezen.

  Kleur

  Alle erkende brakkenkleuren. Niet toegestaan: lever en wit, wit met duidelijk gescheiden zwarte en tankleurige vlekken.

  Sterke punten

  Een vriendelijk, vrolijk, speels karakter.
  Hecht zich sterk aan "zijn" mensen, rustig
  in huis. Mag nooit getrimd worden, zelden
  gekamd.

  Gezondheid van de Otterhound

  De Otterhound kan HD-(heupdysplasie) en ED-problemen en Hemofilie hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
  Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.
  Verzorging van de Otterhound

  De Otterhound wordt niet getrimd; hij moet er ‘natuurlijk’ uitzien. U mag de vacht daarom maar mondjesmaat borstelen !
  Opvoeding van de Otterhound

  Consequent opvoeden is bij de Otterhound belangrijk. Het is aan te bevelen een cursus gehoorzaamheid met de Otterhound te volgen.

  De Otterhound heeft erg veel beweging nodig. Bovendien is een omheinde tuin, gezien zijn karakter, een noodzaak.
  Rasvereniging van de Otterhound

  Stichting vrienden van de otterhound www.otterhound.nl

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 17 dec 2018, 03:16