BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Old English Bulldog

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Old English Bulldog

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 05:27

  Rasgroep van de Old English Bulldog
  De Old English Bulldog behoort tot de Rasgroep "Dogachtigen"


  Geschiedenis van de Old English Bulldog

  In 1835 werd de wrede "sport" Bull Baiting verboden en leek het erop dat de originele Bulldog zou uitsterven, maar belandde in de onderwereld. Ook werd er door gefokt op een zachtaardig karakter wat hem uiteindelijk tot een nationaal ras van Engeland maakte. Sinds 1860 is deze moderne bulldog (de Engelse bulldog)een burgerlijke showhond met een gouden hart, helaas heeft het selectief fokken op uiterlijk geen goed gedaan aan de gezondheid.

  Ondertussen worden er door liefhebbers "Oldies" gefokt, dit zijn uitstekende gezelschapshonden met een enorme werklus, temperament en behendigheid in diversen hondensporten, naar oud voorbeeld, in verschillende types maar, allen onder de gezamelijke naam Old English Bulldog.

  Leavitt & Leavitt-achtigen :
  In 1971 starte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio, U.S.A., een fokprogramma op om de originele Bulldog terug te fokken, de Leavittlijn bloedlijn met als resultaat een gespierde en atletische Bulldog, uit volgende rassen; 1/2 Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff en 1/6 Pittbulldog.

  Hermes :
  Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog. Zij gebruikten de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pittbull Terriër en de Bordeauxdog om hun ideale OEB te creëren.

  Victorian :
  In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog. Om het Victorian type te creëren zijn de Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en de Bordeauxdog gebruikt.

  Renascence :
  In 1990 starte Chadde JoliCoeur met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken. Chadde gebruikte de volgende rassen om de Renascence te creëren : de Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en de Bandogge (kruising: Old Family Red Nosed Pittbull/Mastiff).

  Alternative Bulldogge :
  Over het algemeen zijn deze atletische bully types met veel bone. 100% bulldogges met een sterk karakter en werklust voor de baas. Bijvoorkeur geen import honden.

  Olde Tyme Bulldogge :
  EarthQuake (selecte groep fokkers) is in 1999 begonnen een Oer-Bulldog terug te fokken, naar 17e eeuws principe, met kruisingsbloedlijnen van Engelse X Amerikaanse Bulldoggen. Dus geen kruisingen met niet Bulldograssen.


  Karakter van de Old English Bulldog

  Het karakter van de Old English Bulldog is overtuigend, moedig en alert. OEB's zijn zeer vriendelijk en liefdevol, beschermend voor hun gezin en kinderen. Ze zijn extreem sterk en soms tegen honden van het zelfde geslacht agressief, dus socialisatie en gehoorzaamheid en opvoeding zijn belangrijk. Het is het beste om met energieke individuen te sporten of andere oefeningen te doen. Dit om hun energie kwijt te kunnen raken.


  Rasstandaard van de Old English Bulldog

  Oorsprong:
  Verenigde Staten

  Gehouden als:
  Gezelschapshond/Sport

  Reuen:
  Gewicht:

  30 kg tot 40 kg

  Schoft hoogte:
  42,5 cm tot 50 cm

  Teven:
  Gewicht:

  25 kg tot 35 kg

  Schoft hoogte:
  40 cm tot 47,5 cm

  Kleur:
  Verschillende kleuren mogelijk

  Vachtsoort:
  Korte, dichte vacht

  Gem. Leeftijd:
  11-12 Jaar

  Kenmerken:
  Brede nek
  Brede borstkas
  Rechte voorbenen
  Kleine oren
  Korte en brede snuit


  Gezondheid van de Old English Bulldog

  De Old English Bulldog kan HD- (heupdysplasie) en ED-problemen (elleboogdysplasie) hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
  Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.


  Verzorging van de Old English Bulldog

  Bullen lijken weinig verzorging nodig te hebben, maar houd altijd, ooghoekjes, nagels en oren in de gaten. Controleren op teken na een wandeling, natuurlijk altijd!


  Opvoeding van de Old English Bulldog

  Normale opvoeding waarbij een puppiecursus/basiscursus wel wordt aangeraden. Dit omdat de bullen nogal sterk zijn en je wil niet dat je hond jou uitlaat.
  De hond moet weten wie de baas is. Ook hebben sommige oldies van nature een dikke vinger mentaliteit. Dus vanaf het begin een goede opvoeding/cursus is niet onbelangrijk.


  Rasvereniging van de Old English Bulldog

  Daar dit ras nog niet officieel erkent is in Nederland (door de FCI), bestaan er alleen registratieorganisaties, clubs en stichtingen.
  De meeste nederlandse Old English Bulldogs hebben een A.R.F.E.(Animal Research Foundation Europe)stamboom, speciaal voor de Bulldogs heeft de A.R.F.E. een O.T.B.S.(The Old Time Bulldog Society)stamboom in 3 varianten;blauw(voor alle Bulldogs), Oranje(voor Bulldogs met gezondheidsverklaring) en groen(voor Bulldogpups uit oranje ouders).
  Veel fokkers registeren hun Bulldogs bij de O.E.B.S.N.(Old English Bulldog Stichting Nederland), EKC (european Kennel Club) of in het buitenland.


  Old English Bulldog pup aanschaffen

  Allereerst:

  Chek de ouders. Vraag wie de ouders zijn, vraag stambomen en gegevens op, bezoek diversen andere sites en forums. Aangezien dit ras (nog) redelijk zeldzaam is in Nederland(Europa)is het niet zo moeilijk allerlei informatie te vinden met betreking tot je aankomende pup.

  Vraag schriftelijke garantie!! Daar iedere verkoper(fokker) en koper zich aan de wet dient te houden, (mocht het ooit tot een rechtzaak komen)sta je toch sterker met een schriftelijke getekende overeenkomst mocht blijken dat de pup niet goed is qua gezondheid of erfelijke afwijkingen vertoont.

  Een goede oldie pup (met stamboom)kost gemiddelt tussen de 800 en 1500 euro. Dat is afhankelijk van de soort lijn, behaalde resultaten van de ouders en soms kleur en/of geslacht.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 17 dec 2018, 03:16