BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Mastin del Pirineo

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Mastin del Pirineo

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 08:45

  Rasgroep van de Mastin del Pirineo
  De Mastin del Pirineo behoort tot de Rasgroep "Dogachtigen"


  Geschiedenis van de Mastin del Pirineo

  De Mastin de los Pirineos ( of Mastin d'Aragon, Mastin del Pirineos, Pyreneese Mastiff ) heette oorspronkelijk de Perro Mastin de los Pirineos en behoort tot de groep van het Molosser Bergtype. Dit Spaanse ras is afkomstig van de zuidelijke hellingen van de Pyreneeën en wordt daarom vaak verward met de Pyreneese Berghond. De Pyreneese Berghond is echter een totaal ander ras en is van Franse herkomst. De geschiedenis van beide honden en ook van de Spaanse Mastiff loopt echter parallel. Vooral in de vroege ontwikkelingsjaren overlapten de geschiedenissen van de rassen elkaar.

  Waarschijnlijk hebben Spaanse herders, Franse herders en herders uit andere aangrenzende gebieden hun kuddebewakers met elkaar geruild en aan elkaar uitgeleend.

  Uiteindelijk werd in het midden van de19de eeuw besloten om de rashond , Mastin de los Pyreneos, uit te roepen als een op zichzelf bestaand ras. Tegenwoordig neemt de populariteit van deze dieren vooral in Spanje aanzienlijk toe. Ze worden gebruikt als goede waakhonden of als vriendelijke gezelschapshonden. Deze Mastin is, zoals zijn naam al aangeeft, een stevig gebouwde en krachtige hond.


  Karakter van de Mastin del Pirineo

  Vriendelijk en hartelijk en is onverschrokken trouw. De Mastin de los Pirineos vervult plichtsbewust zijn taken, is een waardig gezelschap en een beschermer voor het leven.

  Het is een moedige vriend, maar wantrouwig tegenover vreemden, waarvoor hij nooit zal terugdeinzen. Het geblaf van deze hond is laag en diep. Hij is vriendelijk ten opzichte van soortgenoten, waarbij zij zich bewust is van zijn kracht.


  Rasstandaard van de Mastin del Pirineo

  Mastin del Pirineo
  Schofthoogte:
  Mastin de los Pirineos reu 77 (81 cm heeft de voorkeur) cm en Mastin de los Pirineos teef 72 (75 cm heeft de voorkeur)cm.

  Gewicht:
  65 tot 90 kilo. Tevens iets en lichter.

  Kleur:
  Wit met duidelijk gekleurd masker en oren alsmede duidelijk omlijnde, onregelmatige vlekken in dezelfde kleur als het masker op het lichaam en bij de staartaanzet. De kleuren zijn in de volgorde van voorkeur: middengrijs, intensief goudgeel,bruin, zwart, grijszilver, zandkleurig of gemarmerd. Vlekken in de kleur rood of driekleurig alsmede een witgele basiskleur zijn ongewenst.

  Het hoofd
  is groot en stevig. Brede en gewelfde schedel. Onduidelijke stop. Rechte snuit die iets nauwer wordt naar de grote neus toe. De ogen zijn klein, amandelvormig, hazelnootkleurig ( bij voorkeur donker ). Zwarte oogleden. Het onderste ooglid hangt lichtjes af, waardoor een klein deel van het bindvlies te zien is.

  De oren
  zijn van gemiddelde grootte, driehoekig, afhangend en vlak aanliggend, de kaken rakend.

  Het lichaam
  is iets langer dan breed, zeer stevig en robuust. Hals goed gewelfd met een dubbele keelhuid. Duidelijke schoft. Brede en diepe borstkas. Gewelfde ribben. Krachtige, gespierde rug. Brede, stevige en schuine croupe. Licht opgetrokken buik.

  De ledematen
  zijn gespierd. Ronde (katten)voeten. Gesloten, gewelfde tenen. Staart : breed aan de basis, stevig, soepel, weelderig behaard met lange, zachte haren (pluim). In rust laag gedragen en reikt tot aan de spronggewrichten; het laatste derde deel is steeds opgekruld.

  De vacht :
  luik, dicht, dik, halflang ( 6-9 cm ). Niet wollig. Langer op de schouders, de hals en onder de buik en aan de achterzijde van de ledematen. De vacht vraagt een zeer regelmatige borstelbeurt. Kleur : wit, altijd met een uitgesproken masker. Soms duidelijke vlekken in dezelfde kleur als het masker verspreid over het lichaam. De oren zijn altijd gekleurd. Driekleurige en effen witte dieren zijn niet gewenst. De staartpunt en de uiteinden van de ledematen zijn altijd wit. Het masker is altijd goed te zien met de lichte haarbasis. De meest gewenste kleuren zijn: zuiver wit of sneeuwwit met vlekken in middengrijs, intens goudgeel; bruin, zwart, zilvergrijs, licht grijsbruin, zandkleur of gemarmerd.

  De schofthoogte
  bedraagt voor reuen tenminste 77 (gewenst is 81 cm of hoger en voor teven tenminste 72 cm (gewenst is 75 of hoger), met een gewicht van 65 tot 90 kg.Teven 55 - 75 kg.


  Gezondheid van de Mastin del Pirineo

  De Mastin del Pirineo kan HD- (heupdysplasie), ED-(elleboogdysplasie) en oogproblemen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De HD, ED en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
  Bij ED en de ECVO oogtest is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.


  Verzorging van de Mastin del Pirineo

  De lange (dubbele) vacht heeft veel verzorging nodig. Men moet hem minsten drie keer per week borstelen, zodat alle losse haren worden verwijderd en geen vilt ontstaat. Het is aan te bevelen, deze hond enkel te wassen als het nodig is.


  Opvoeding van de Mastin del Pirineo

  Consequente opvoeding van jongsaf aan. De Mastin de los Pirineos heeft veel beweging en ruimte nodig. Deze hond is niet geschikt om op een kleine oppervlakte te houden.

  Deze Mastin is geen stadshond en houdt er helemaal niet van om opgesloten te zitten. Hij heeft veel lichaamsbeweging nodig en naast de dagelijkse wandelingen heeft hij ook de behoefte om zich op een grote ruimte langdurig vrij te kunnen bewegen.


  Rasvereniging van de Mastin del Pirineo

  www.mastin-del-pirineo.rasvereniging.org

  Gemiddeld € 1.400.
  Deze honden groeien extreem snel; spelen, met name met andere honden moet de eerste 6 maanden zeer beperkt worden.


  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 17 dec 2018, 03:17