BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Luzerner Laufhund

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Luzerner Laufhund

  Bericht  L.G.R op ma 18 apr 2011, 08:51

  Rasgroep van de Luzerner Laufhund
  De Luzerner Laufhund behoort tot de Rasgroep "Lopende Honden en Dashonden"


  Geschiedenis van de Luzerner Laufhund

  De Schweizer Laufhund ( of Zwitserse Lopende Hond ) is één van de vier Zwitserse Brakken. De Zwitserse Laufhunden hebben dezelfde rasstandaard. Naast de Schweizer heb je de Luzerner Laufhund en de Berner Laufhund. De vierde variant, de Jura Laufhund of Bruno de Jura is de zwaarste van de Zwitserse Brakken. De Jura wordt uitvoerig besproken op een aparte pagina. De Schweizer Laufhund is een goede jager op hazen en blinkt uit door zijn speurzin. In elk gebied is dit ras te gebruiken. Waarschijnlijk komen deze honden al voor sinds eind 1400. Op schilderijen uit 1700 ziet men afbeeldingen van jachtpartijen te paard waar met dergelijke dieren in meutes werd gejaagd. De Zwitserse Laufhunden zijn niet erg geschikt als gezinshond door hun jachtpassie en levendige aard. Deze honden bestaan qua vacht in twee variaties : de Langhaar en de Ruwhaar. Het verschil tussen de vier varianten ligt hem in de kleur. De Zwitserse Laufhund is wit, met rode platen of een rode mantel ( zie foto bovenaan ). De Berner Laufhund is wit met zwarte platen en tanpatroon ( zie foto linksonder ). De Luzerner Laufhund is een blauwschimmel met zwarte platen en tanpatroon ( zie foto rechtsonder ) en de Jura Laufhund is zwart met tanpatroon.


  Karakter van de Luzerner Laufhund

  de Laufhund is ingetogen en kalm wanneer hij niet jaagt, maar wordt niet aanbevolen als huisdier. Wanneer zij gezond en gelukkig willen blijven, moeten deze onvermoeibare Laufhunds naar hartelust kunnen jagen. Zelfs buiten het jachtseizoen moet 'beweging' bovenaan hun dagelijkse planning staan. Eigenaars vinden deze hond ijverig en sympathiek.


  Rasstandaard van de Luzerner Laufhund

  Korte geschiedenis van het ras:
  De Schweizer Laufhunde (brakken of lopende honden) hebben een eeuwenoude geschiedenis en stammen af van de hoogbenige jachthonden van de Kelten. Tegen het einde van de negentiende eeuw kwamen de rasbeschrijvingen van de plaatselijke varieteiten tot stand. Toen er een verbod kwam op het jagen met de drijfhonden met een schofthoogte van meer dan 40-42 cm, werden de zogenaamde kleine brakken gefokt door middel van inkruising van de Teckel. De Schweizer Laufhunde hebben voor een groot deel een gemeenschappelijke rasbeschrijving.

  Rasbeschrijving:
  Deze Laufhund moet middelgroot, rechthoekig en veerkrachtig zijn en ze moeten een goed uithoudingsvermogen hebben. Daarnaast moeten ze edel, levendig en beweeglijk zijn en een goed jachtinstinct hebben.

  Hoofd:
  droog, lang en smal, uitgesproken stop, lange, smalle en diepe voorsnuit, enigszins convexe neusrug, zwarte neusspiegel.

  Ogen:
  donker, met een milde uitdrukking.

  Oren:
  laag en ver naar achteren aangezet, smal bij de aanzet, zeer lang, met afgeronde punten. Dun en fijn behaard.

  Gebit:
  tang- of schaargebit.

  Hals:
  tamelijk lang, krachtig, met enige keelhuid.

  Lichaam:
  rug van goede lengte, sterk en vlak. Sterke lendenen, licht gewelfd. Diepe borstkas, niet te breed en gewelfd. Rechte voorbenen met sterke botten. Matig gehoekte achterhand, goed bespierde, evenwijdige benen.

  Voeten:
  gerond, sterke voetzolen.

  Staart:
  matig lang, wordt horizontaal gedragen.

  Vacht:
  altijd ruw, kortharig.

  Kleur:
  blauw of grijs gespikkeld.


  Gezondheid van de Luzerner Laufhund

  De Schweizer Laufhund is een gezond ras waar nog geen aandoeningen bij bekend zijn.


  Verzorging van de Luzerner Laufhund

  Alle Laufhunde hebben een kortharige gladde en dikke vacht met aan de kop een fijne beharing. Er kan dus volstaan worden met alleen borstelen, nagels kort houden en zonodig gebit en oren reinigen.


  Opvoeding van de Luzerner Laufhund

  De Luzerner Laufhund is stoer, krachtig en levendig en heeft een groot uithoudingsvermogen, een goede neus en een krachtige stem. De doortastende Berner Laufhund met zijn machtige stem. ("de Huiler van de Jura") wordt speciaal voor de jacht op haas gebruikt. De Jura Laufhund, die zeer goed is in het volgen van een spoor, wordt gewoonlijk gebruikt bij de jacht op een wild zwijn en hert. De actieve en enthousiaste Luzerner Laufhund lijkt op de Petit Bleu de Cascogne en jaagt op hert. De Schwyzer Laufhund wordt gebruikt voor de jacht op konijn en haas. De Schweizer Laufhund is vriendelijk, volgzaam een zeer gehecht aan zijn baas. Het is een aangename gezelschapshond. Een consequente opvoeding is aan te bevelen.

  Behandel je dieren zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

   Het is nu ma 17 dec 2018, 04:11