BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Affenpinscher

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Affenpinscher

  Bericht  L.G.R op vr 15 apr 2011, 11:16

  De Affenpinscher behoort tot de Rasgroep "Pinschers en Schnauzers"
  Geschiedenis van de Affenpinscher

  Toen Duitse boeren in de 17e eeuw enorme last kregen van ratten op hun erf en in hun stallen, moest een nauwelijks 4 kg wegend hondje uitkomst brengen. De Affenpinscher is een van de oudste dwergrassen en een fijne gezelschapshond. Bijna was het ras uitgestorven. In 2004 waren er nog maar 300 op de gehele wereld. Inmiddels herontdekt door enige fokkers in Amerika en ook Nederland, wint het ras langzaam weer in aantal. Meestal komen er maar weinig puppy's voor in een nestje en doordat er vaak een keizersnede plaatsvindt is het een hondje dat duur is in het fokken. Bij de aanschaf moet je dan ook op een stevige prijs rekenen. De rasnaam betekent 'apenpinscher'. Hij is zo genoemd om zijn warrelige wenkbrauwen en donkere ogen. Als je hem van opzij bekijkt, heeft hij ook echt de contouren van een aapje. Afgezien van zijn opvallende hoofd heeft hij een harde, ruige vacht. Er zijn een paar andere dwergrassen waarop hij invloed heeft gehad, zoals het Brussels Smoushondje (Griffon Bruxellois) en de Dwergschnauzer.
  Karakter van de Affenpinscher

  AARD : de Affenpinscher is levendig, vrolijk, vriendelijk, waaks, onverschrokken, aanhankelijk en pienter.

  BEWEGING : de honden van dit ras zijn tevreden wanneer u driemaal per dag een blokje om gaat, en als u daarnaast ook nog regelmatig wat met hen speelt, kan hun geluk niet meer op.

  SOCIALE AANLEG : Affenpinschers gaan goed om met kinderen, en ook met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze prima overweg. Krijgt u
  (voor de hond) onbekend bezoek, dan kijkt de Affenpinscher eerst even de kat uit de boom.
  Rasstandaard van de Affenpinscher

  Schofthoogte: hij mag niet groter zijn dan 27 cm.

  Uiterlijk: stoer, compact lichaam; energiek, evenwichtig gangwerk.

  Vacht en kleur: dicht, ruig haar; korter op achterhand en staart, langer op hoofd, borst, buik en benen, lange wenkbrauwen en baard. Zuiver zwart, grijze en bruine aftekeningen toegestaan.

  Hoofd: gewelfde schedel en zeer korte, brede snuit; ronde, donkere, donker omrande ogen;

  oren : in België (tipoor) gecoupeerd, in Nederland ongecoupeerde, kleine hangoren. Staart: in België ingekort (mag in Nederland niet), hoog aangezet en hoog gedragen.


  VACHT: de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.

  VERHARING : blokverharing.
  Gezondheid van de Affenpinscher

  De Affenpinscher kan PL (patella luxatie), Legg-Perthes Ziekte, Hartproblemen en Nierproblemen hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De PL en hart-test worden door een specialist uitgevoerd.
  PL wordt handmatig getest.
  De uitslag wil je 0/0 (vrij) hebben.

  Het hart wordt nagekeken met een echo.

  Verzorging van de Affenpinscher

  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terrierborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.

  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid. Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol. De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes. In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt. Oren reinigen, kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, en nagels knippen indien nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzooltjes wegknippen.

  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt. Het kost echter wel geld, vooral bij een grote hond.

  PS: Je kunt er ook voor kiezen om de vacht het hele jaar door zelf thuis te trimmen met een zgn. effileerschaar (=uitdunschaar) en speciale kammetjes met snijvlakken (die trek je plukje voor plukje door de vacht). Uiteraard afgewisseld met een kambeurt. Het voordeel hiervan is, dat je de vacht dan niet meer hoeft te plukken. Doordat er meer lucht aan de huid komt, hebben deze hondjes hierdoor nauwelijks huidproblemen. Nadeel kan zijn, dat de vacht wat zachter wordt, wat voor showhondjes niet mooi is.
  Opvoeding van de Affenpinscher

  Affenpinschers leren redelijk snel commando's. Blijf altijd consequent en duidelijk, en wissel de oefeningen wat af.
  Rasvereniging van de Affenpinscher

  http://www.vfld.nl/
  Overige informatie over de Affenpinscher

  de meeste Affenpinschers leven in Amerika.


   Het is nu ma 21 jan 2019, 02:42