BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Boerboel

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Boerboel

  Bericht  L.G.R op za 16 apr 2011, 08:43

  De Boerboel behoort tot de Rasgroep "Dogachtigen"
  Geschiedenis van de Boerboel

  Rond 1600 heeft de Nederlander Jan van Riebeek de bullenbijter mee naar de kaap genomen .
  Rond 1820 hebben de britse setelaars de langbenige Buldog en mastifachtige honden geimporteerd en gekruist met de "boerhond"die door de voortrekkers werd gebruikt als bewaker van huis en kuddes .
  Karakter van de Boerboel

  Een Boerboel moet standvastig,betrouwbaar,
  gehoorzaam,en intelligent zijn.
  Hij is zeer aanhankelijk aan zijn gezin en zal hen beschermen met zijn leven!!

  “Had ik het maar geweten…….”


  Terug
  Een stelling die we nogal eens horen van mensen die een boerboel getroffen hebben waarmee het op een bepaalde leeftijd niet meer zo lekker gaat. En dan bedoelen ze meestal de omgang met andere honden en/of vreemde mensen.

  Ook de vele aangeboden herplaatsers zijn vaak jonge reuen die op een leeftijd van om en nabij 18 maanden volwassen worden met de daarbij horende definitieve karaktervorming. Neemt niet weg dat ook teven hun mannetje kunnen staan.

  De karakteromschrijving van een boerboel belooft namelijk de allerbeste waker die ook nog eens de grootste vriend van het gezin is.
  Dat klinkt misschien wel mooier dan het is, niet voor ons laten we dat voorop stellen, maar vaak realiseren enthousiaste geïnteresseerden niet wat dit inhoudt.

  Het waakinstinct van een boerboel is sterk ontwikkeld en zal zich altijd openbaren, bij de ene wat meer als bij de andere, bij de ene wat later als bij de andere, maar komen doet het. Daar hoef je helemaal niets voor te doen! Dit betekent dat hij op een gegeven moment gaat waken en ingrijpen wanneer hij/zij vindt dat dat nodig is, niet alleen wanneer de eigenaar dat wel gemakkelijk zou vinden. Oftewel: bekenden kunnen zo over de vloer komen en vreemden kunnen zich maar beter even aan de deurbel melden. Klinkt nog steeds leuk, maar realiseren we ons wel dat die “oude schoolbekende” voor de hond een vreemde is en dus niet binnengelaten zal worden? Ook ’s avonds zal hij overal een stuk scherper op reageren dan wanneer het licht is, het eerste jaar vaak nog uit onzekerheid maar daarna wordt er niet meer getwijfeld of die persoon die in het donker het baasje te dicht nadert op afstand gehouden moet worden.

  De trouwe gezinsvriend krijgt ineens ook een andere betekenis als de buurkinderen gewaarschuwd worden door de hond als er te ruw gespeeld wordt of een ruzie dreigt als ze met de eigen kinderen komen spelen. Een hond ziet het verschil niet tussen serieus of niet serieus.

  Wij vertellen potentiële kopers altijd dat ze een hond kunnen treffen waarmee je misschien niet altijd en overal gezellig mee naar toe kan als hij wat ouder wordt. Maar ik heb nog niemand meegemaakt die daarom zei “dan ga ik voor een ander ras”. Wel zijn er mensen waartegen wij zeggen “Misschien dat u beter niet voor een boerboel kunt gaan”, deze krijgen er van ons geen…………..maar of ze er over een tijdje dan ook geen hebben betwijfelen we.

  Had ik het maar geweten………….. U had het kunnen weten!

  Rasstandaard van de Boerboel

  Namen : Boerboel - Zuid- Afrikaanse Mastiff
  Oorsprong Zuid-Afrika
  Classificatie FCI:KUSA
  Overige informatie
  Zie ook Hond - Lijst van hondenrassen
  De Boerboel is een Zuid-Afrikaanse hond. De hond is gefokt om sterk en stevig te zijn. De gemiddelde schofthoogte van een reu is 68 cm. Bij een teefje is die 58 cm. Ze wegen tussen de (teven)45kg en 65 kg reuen tussen 65 kg en 90 kilogram. Toch blijft hij lenig en moedig. Er zijn verscheidene kleuren,rood, rooidbruin , brindle, geel, en alle schakeringen van bruin. Een masker in het gelaat mag maar is geen vereiste. De neus moet zwart zijn.


  Hoofd
  Het hoofd moet groot en sterk zijn en recht tussen de oren. De bovenkaak moet sterk en breed aan de achterkant zijn met een kleine versmalling naar voren. De onderkaak moet breed aan de achterkant zijn met een kleine versmalling naar voren. En de onderkaak moet goed samenvallen met de bovenkaak en het liefst in een schaargebit. De lippen behoren los en vlezig te zijn. De neus moet zwart gepigmenteerd zijn. De neus of de brug van de neus moet zo'n 8-10 cm lang zijn. Dit wordt gemeten van het puntje van de neus tot aan de stop. Het neusbeen moet recht zijn en parallel met de ocupit. Het onderscheid tussen een Boerbol en Bull mastiff is dat het hoofd van de boerboel vierkant is, terwijl dit bij de mastiff rond is.

  Lichaamsbouw
  De nek moet stevig en gespierd zijn met een zichtbare spierboog, met een los nekvel. De toplijn moet eveneens sterk en recht zijn. De borst moet breed, diep en gespierd zijn.De poten moeten krachtig, recht en in staat zijn om het lichaam te dragen met zijn welgevormde, stevige voeten. De vacht behoort kort en glad te zijn. De oren moeten V vormig zijn en hoog geplaatst zijn op het hoofd.

  Ogen
  alle schakeringen van bruin zijn toegestaan. Blauw of blauwgrijs is onacceptabel. De oogleden moeten mooi aansluiten, er mag geen sprake zijn van en- of ectropion.

  Karakter
  De Boerboel is op het eerste gezicht een ruwe waakhond, maar als we hem van naderbij bekijken zien we een enorm goede verdediger met een groot hart voor zijn familie.

  Hij zal aanvoelen wie een gast is en wie een indringer. Hij zal weten wanneer zijn gezin bang is of zich bedreigd voelt en hij zal met een grom duidelijk maken dat hij er is om hen te beschermen, altijd

  Zijn natuurlijke gereserveerdheid t.o.v. vreemden en zijn onverschrokkenheid op volwassen leeftijd maken het beeld volledig.

  De opvoeding vraagt veel inzet, doorzettingsvermogen en aandacht.

  Hij voelt zich het best thuis in een gezin waar hij mag instaan voor de verdediging van have en goed, maar waar hij ook en vooral, deel uitmaakt van de familie. Hij is zelfredzaam en bijzonder intelligent, wat hij dan ook uitspeelt wanneer je een fout begaat. Een consequente opvoeding zorgt ervoor dat er tussen de baas en de hond een wederzijds respect ontstaat, waarin echter steeds de familie hoger in rang blijft dan de Boerboel. Zo zal de Boerboel het meesterschap van de baas respecteren, maar als de familie in gevaar komt neemt hij het heft in eigen handen. Een mooie karakterbeschrijving luidt als volgt: "Hij moet een goed temperament hebben, intelligent en standvastig zijn met een hoge prikkeldrempel en zijn baas gehoorzamen tot aan zijn dood."

  Een Boerboel heeft een ervaren en zeer consequente baas nodig. Regelmatig moeten Boerboels op latere leeftijd herplaatst worden, omdat de hond te krachtig is voor zijn baas, en agressief is. Een Boerboel gaat niet goed samen met andere honden, het is geen hond die je los meeneemt naar het strand.

  Tot op heden is de Boerboel niet erkend door de FCI.
  Gezondheid van de Boerboel

  Erfelijke aandoeningen:

  Heupdysplasie
  Elleboogdysplasie
  Ectropium (oogafwijking)
  Entropium (oogafwijking)

  Teefjes dienen vrij te zijn van vaginale prolaps (vaginale uitzakking).
  Verzorging van de Boerboel

  korte vacht dus weinig verzorging.
  Regelmatig de oren en ogen controleren.
  Jaarlijkse vaccinaties en ontworming nodig .
  Opvoeding van de Boerboel

  Het is noodzakelijk om met dit ras een puppy en vervolg cursus te volgen zodat ze socialiseren met andere honden en concequent opgevoed worden.
  Het socialiseren is ook afhankelijk van de bloedlijn en het socialisatieproces bij de fokker.
  Rasvereniging van de Boerboel

  Rasvereniging voor EUROPA : EBBASA ltd. EUROPA
  European Boerboel Breeders And Standard Association , www.ebbasa.eu
  www.sabt.info = suid afrikaanse boerboel telersvereniging = de grootste stamboekvereniging van de boerboel met zetel in Zuid Afrika.
  Overige informatie over de Boerboel

  Als u een Boerboel zoekt koop dan bij een SABT of EBBASA aangesloten fokker
  Boerboel pup aanschaffen

  vanaf 1000 € tot 2500 €
  Let op het karakter en gedrag van beide ouderdieren.
  Vraag naar de gezondheidsverslagen van beide ouderdieren (HD en ED).En -en Extropium.
  Teefjes moeten vrij zijn van Vaginale prolaps


   Het is nu ma 21 jan 2019, 02:45