BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Bergamasco

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Bergamasco

  Bericht  L.G.R op za 16 apr 2011, 09:33

  De Bergamasco behoort tot de Rasgroep "Herdershonden"
  Geschiedenis van de Bergamasco

  Algemeen

  BERGAMASCO
  ===========
  Land van herkomst: Italie

  Korte geschiedenis van het ras
  De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italie, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuideuropese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Hij is niet alleen een goede herdershond, maar ook een goede waakhond.
  Karakter van de Bergamasco

  De Bergamasco wordt nog steeds als werkhond bij kudden gebruikt. Tegenwoordig kan hij, naast herdershond en waakhond, ook als gezinshond worden gehouden.
  De rustige, moedige en waakse Bergamasco is intelligent en werkt graag. De hond kan zelfstandig optreden en is evenwichtig. Het is een vriendelijk dier dat zeer aan het eigen gezin gehecht is. Ook bij een goed gesocialiseerde hond blijft men duidelijk merken dat het een waakhond is. Goed opgevoed, geeft een Bergamasco thuis geen problemen. Maar zijn waakse gedrag tegenover de 'eigen' kinderen kan zich tegen andere kinderen keren, als die zich negatief tegenover hen gedragen. Als men weet dat de honden van dit ras zich al gereserveerd tegenover vreemden gedragen, kan men er vanuit gaan dat zij onbevoegden al helemaal niet mogen. Dit kan tot onprettige gevolgen leiden.
  Rasstandaard van de Bergamasco

  Rasbeschrijving
  ================
  De Bergamasco is middelgroot, iets rechthoekig, robuust, levendig en tot werken bereid.

  Hoofd:
  lang, groot, met evenwijdige lijnen van opzij gezien, brede schedel, licht gewelfd schedeldak, afgerond en breed voorhoofd. Uitgesproken voorhoofdsgroef, geprononceerde achterhoofdsknobbel. De voorsnuit is even lang als de schedel. Stomp neusprofiel, rechte neusrug, zwarte neusspiegel.

  Ogen:
  grote, ovale oogopeningen, bruin, rustige uitdrukking.

  Oren:
  zacht, dun, driehoekig, hangend.

  Gebit:
  schaargebit.

  Hals:
  vrij kort, sterk, licht gewelfde nek. De vacht moet een kraag vormen.

  Lichaam:
  brede, rechte rug, uitgesproken schoft. Brede en lange borstkas, goed gewelfde ribben. Licht opgetrokken buiklijn, korte lendenpartij, brede en gespierde croupe, licht hellend.

  Ledematen:
  goed gehoekte voorhand, sterke botten, rechte voorbenen, elastische voormiddenvoeten. Sterke achterbenen, normaal gehoekte knie- en spronggewrichten, goed bespierd, vrij hoog aangezette sprong, evenwijdig.

  Voeten:
  ovaal, goed gesloten en gewelfd, sterke voetzolen.

  Staart: laag aangezet, moet tot op de sprong komen en bedekt zijn met ruig haar. Wordt in rust hangend gedragen, in beweging hoger. Moet tot aan de sprongen komen.

  Gangwerk:
  vrij, wijd uitgrijpend, veel uithoudingsvermogen.

  Vacht: zacht, zeer lang, met krachtrige, golvende slierten (vilvorming), ruw, ruig geitehaar op met name de voorzijde van het lichaam. Korte en dichte ondervacht. Zwart pigment op de lippen en de oogranden.

  Kleur:
  uniform grijs of gevlekt, izabelkleurig met fawn-kleurige aftekeningen, uniform zwart. Witte aftekeningen zijn toegestaan, maar mogen niet meer dan ca. 20% van de vacht beslaan.

  Schofthoogte:
  reu 60 cm, teef 56 cm. Een afwijking van +- 2 cm is toegestaan.

  Gewicht:
  reu 31-37 kilo, teef 27-32 kilo.

  Gezondheid van de Bergamasco

  Incidenteel komt heupdysplasie voor bij deze dieren
  Verzorging van de Bergamasco

  Het eerste jaar kan de hond geborsteld worden, dan begint het vervilten. Grote lappen moeten gescheurd worden tot repen met een breedte van ongeveer 3 cm.
  Opvoeding van de Bergamasco

  Hoewel de opvoeding van een Bergamasco niet moeilijk is, moet u ervoor zorgen dat de pup zo snel mogelijk gesocialiseerd raakt. Verder is het belangrijk dat u duidelijk en vooral consequent blijft. Tenslotte moet u de hond al direct leren niet aan de riem te trekken.
  Bergamasco's hebben veel beweging nodig. Maak dus naast uw gewoonlijke rondjes regelmatig grotere wandelingen. Het is zaak dat de hond over een omheinde ruimte beschikt, waar hij voldoende beweging heeft. Gezien de aard van het dier, hoort hij niet in de flat en liever ook niet in de stad thuis.
  Rasvereniging van de Bergamasco

  http://www.vhbinfo.com/
  Overige informatie over de Bergamasco

  Soms komt heupdysplasie voor.


   Het is nu ma 21 jan 2019, 02:51