BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Bedlington Terrier

  Deel
  avatar
  L.G.R
  Moderator
  Moderator

  Aantal berichten : 187
  Punten : 562
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Bedlington Terrier

  Bericht  L.G.R op za 16 apr 2011, 09:35

  De Bedlington Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"
  Geschiedenis van de Bedlington Terrier

  BEDLINGTON TERRIER

  Land van herkomst: Engeland

  De Bedlington Terrier stamt van van een kruising van honden van het zogenoemde Lurcher-type met oude, ruigharige, kortbenige terriers. Dit leidde tot de Torhbury Terrier, die zich vervolgens ontwikkelde tot zowel de Dandie Dinmont Terrier als de Bedlington Terrier. Het ras werd gebruikt als waakhond en als jager op schadelijke dieren, alsmede voor allerlei soorten jacht, drijfjacht en hondenrennen. De Bedlington Terrier verscheen in 1871 voor het eerst op een tentoonstelling. Rond de eeuwwisseling werd de Whippet in het ras gekruist, waardoor het uiterlijk en temperament veranderde. De Bedlington Terrier is geen typische terrier en kan uiterlijk niet vergeleken worden met de andere terrierrassen. Hij heeft een aangenaam temperament, is moedig en ietwat terughoudend tegen vreemden.
  Karakter van de Bedlington Terrier

  moedig, gehoorzaam, lief voor kinderen, maar kan een enorme vechter zijn wanneer hij wordt uitgedaagd! Dit ras gaat in de regel goed om met kinderen. Aan katten en andere huisdieren moet u ze al op zeer jonge leeftijd laten wennen. Bedlingtons kunnen over het algemeen redelijk goed met andere honden opschieten, maar laat ze niet in de buurt van dominante honden komen, want als ze eenmaal worden uitgedaagd, zijn ze verschrikkelijke vechters.
  Rasstandaard van de Bedlington Terrier

  Rasbeschrijving:

  De Bedlington Terrier is een gracieuze, lenige en gespierde hond, levendig en met een goed zelfvertrouwen.
  [Bedlington Terrier]

  Hoofd: smal, diep, gerond, bedekt met een zijdezacht kapje op de kruin. Geen stop. Een zwarte of bruine neusspiegel, afhankelijk van de vachtkleur. Droge lippen.

  Ogen: klein, diepliggen, driehoekig. Donker bij blauwe honden, amberkleurig bij blauw/rode en licht hazelnootkleurig bij lever- of zandkleurige honden.

  Oren: middelgroot, langwerpig, laag aangezet, hangen dicht tegen de wangen, bedekt met kort, fijn haar en een franje aan de punt.

  Gebit: schaargebit.

  Hals: lang, toelopend en diep aan de basis. Het hoofd moet hoog gedragen worden.

  Lichaam: gespierd, lenig. Diepe borstkas, vrij breed met platte ribben. De rug loopt in een natuurlijk welving over de lenenpartij, markant opgetrokken buiklijn. Het lichaam moet iets rechthoekig zijn.

  Ledematen: de voorbenen zijn recht en breder bij de borst dan bij de voeten, de schouders liggen goed naar achteren. De acherhand is gespierd, de lendenen gewelfd. De achterbenen lijken langer dan de voorbenen, de sprong is laag aangezet, achterbenen evenwijdig aan elkaar.

  Voeten: lang, goed gesloten (hazevoeten), dikke voetzolen.

  Staart: van middelmatige lengte, gracieus gebogen, mag nooit over de rug worden gedragen.

  Gangwerk: trippelend, licht, lenig, licht rollend in snelle galop.

  Vacht: zeer kenmerkend. Dik van struktuur, moet goed van het lichaam afstaan, zacht, met een duidelijke neiging tot krullen, vooral op het hoofd.

  Kleur: blauw, lever- of zandkleurig met of zonder tan-aftekening.

  Schofthoogte: ongeveer 41 cm met een lichte schommeling naar boven of beneden.

  Gewicht: ca. 8,2 tot 10,4 kilo.
  Gezondheid van de Bedlington Terrier

  Sterfte
  Mediane levensduur van Bedlington Terriërs, gebaseerd op twee recente Britse onderzoeken, is ongeveer 13,5 jaar, [7] , die langer is dan voor rashonden in het algemeen en langer dan de meeste rassen vergelijkbaar in grootte. [8] De langste duur van 48 overleden honden in 2004 in een Britse Kennel Club enquête was 18,4 jaar. [9] belangrijkste oorzaken van sterfte onder Bedlington Terriers in het Verenigd Koninkrijk waren de ouderdom (23%), urologische (15%) en lever (12,5%). [9] De toonaangevende "lever" oorzaak van de dood werd het koper toxicose. Honden die stierf van leverziekten meestal is overleden op een jongere leeftijd dan honden sterven van de meeste andere oorzaken.

  Morbiditeit
  Bedlington Terrier eigenaren in het Verenigd Koninkrijk meldde dat de meest voorkomende gezondheidsproblemen van levende honden reproductieve werden (voornamelijk van belang voor fokkers), hartgeruis, en oogproblemen zoals epiphora en staar. [9] koper toxicose opgetreden bij ongeveer 5% van de levende honden.
  Verzorging van de Bedlington Terrier

  VACHT : de dekharen en wolharen zijn spiraalvormig gedraaid en samengevoegd. VERHARING : bijna geen verharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : goed uitborstelen met een pinnenborstel. GROTE BEHANDELING : scheren ( in model ), knippen, borstelen, kammen, wassen en drogen. Hoewel er voor allen standaardregels voor de modellering zijn aangegeven, volgt men bij de Bedlington Terriër meestal 'fantasievariaties'. Jammer hierbij is dat hij vaak te kort wordt geschoren. Dat kan de oorzaak zijn van scheerbrand, irritatie van de huid en de hond kan lelijke zonnebrand oplopen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt veel borstel- en kamwerk.
  Opvoeding van de Bedlington Terrier

  Bedlingtons zijn intelligent en snel van begrip, maar ook een tikje eigenzinnig. Ze reageren goed op uw stem, maar zo nu en dan is een correctie op z’n plaats.
  Rasvereniging van de Bedlington Terrier

  http://www.bedlingtonterrierclub.nl


   Het is nu ma 17 dec 2018, 03:55