Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.


Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

    Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne

    L.G.R
    L.G.R
    Moderator
    Moderator


    Aantal berichten : 187
    Punten : 562
    Registratiedatum : 15-04-11
    Leeftijd : 42
    Woonplaats : Amsterdam

    Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne Empty Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne

    Bericht  L.G.R za 16 apr 2011, 10:35

    De Basset Fauve de Bretagne behoort tot de Rasgroep "Lopende Honden en Dashonden"
    Geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne

    De basset fauve de bretagne stamt af van de grote griffon fauve de bretagne. De basset is een mutatie, de korte poten zijn eenerfelijke toevalligheid. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. retagne staat voor een groot deel uit heuvelachtig terrein, zodat men een hond fokte die korter van rug is dan andere bassets. Een langere hond zou over de kop slaan, wanneer hij in volle vaart achter wild aan een heuvel afrent. Rugproblemen zijn dan ook bij dit ras onbekend.

    De Basset is in Frankrijk een populaire jachthond geworden. Een jager heeft er meestal twee of drie. Met een kleine meute wordt vooral op konijn en haas gejaagd, maar ook fazant, vos en wild zwijn behoren tot zijn prooi. De meute zoekt het wild op en geeft luid en drijft het wild naar de jager. De selectie door de jagers is streng. Hierdoor ontstond een sterke, levendige hond die doet wat van hem verwacht wordt, maar ook eigen initiatief toont.
    Karakter van de Basset Fauve de Bretagne

    de basset fauve de bretagne is een rustige niet blaffende hond die van kinderen houdt. Deze hond is zeer braaf en zal nooit iemand iets aandoen.
    Met andere worden de mooiste hond.
    Rasstandaard van de Basset Fauve de Bretagne

    Basset Fauve de Bretagne
    De Fauve is een vrolijke oersterke jachthond, probleemloos te houden met andere honden of katten en uitstekend geschikt in gezinnen met kinderen.
    De Fauve behoort tot de rasgroep van de Lopende Honden; in Nederland de Brakken genoemd, in Frankrijk heet de rasgroep van de Lopende Honden, Chien Courant.
    De honden die tot deze rasgroep behoren noemt men niet direct "gehoorzaam", de Fauve is echter redelijk gehoorzaam omdat hij slechts in kleine meutes gehouden werd. Hij leerde dus meer naar zijn baas te luisteren dan honden, die in grote meutes jagen.
    Als huishond is de Fauve ideaal, gehoorzaam en lief. Het zijn vrolijke honden. Als meutehond is de Fauve zachtaardig van karakter en past zich graag aan. Hij is sociaal met mensen, kinderen en soortgenoten. Ruzieachtige Fauves zijn een uitzondering. Leeft hij samen met een wat dominante andere hond, dan mag die de baas spelen.Onderdanig is de Fauve echter niet. Hij behandelt een "opschepper" met een air van "je bekijkt het maar". Als meute honden hebben ze behoefte aan gezelschap en aandacht. Bij aanschaf van een pup moet u er rekening mee houden, dat het alleen zijn een probleem kan opleveren, zeker als dit langdurig is. Ze kunnen dan zeer luid huilen. Ze missen het gezin "hun Meute".

    jachtpassie
    In deze site hierover een algemeen verhaal. Bij een Brak hoort JACHTPASSIE! Alvorens u tot de aanschaf van een Fauve over gaat dient u zich terdege te realiseren dat een Fauve een huisgenoot is, die een aantal oeroude en specifieke instincten en karakter eigenschappen bezit, zoals een grote jachtpassie en zelfstandigheid, soms komt dit over als eigenwijs en ongehoorzaam. Dit hoort bij de Fauves; elke fokker die u vertelt dat dit er uit is gefokt geeft u onjuiste informatie. Als bij een Fauve de jachtpassie ontbreekt is zulks eerder abnormaal dan normaal.

    Wil men met een Fauve in het vrije veld wandelen, denk dan nooit dat hij na een goede training keurig luistert. Een goede training als voorbereiding is nodig om te voorkomen dat de Fauve zelfstandig elk wildspoor volgt. Hij vergeet zijn baas en blijft een uur of langer weg, waarbij alleen zijn luid geven van verre te horen is. Vóór de leeftijd van 7 maanden (daarna ontwikkelt zich de jachtpassie) moet een Fauve volledig gehoorzaam zijn.
    Als zeer jonge pup (vanaf 8 weken) dient men deze gehoorzaamheid consequent en met zachte hand spelenderwijs te gaan oefenen. Eenmaal verworven rechten zal hij/zij niet gauw prijsgeven. Een cursus elementaire gehoorzaamheid is aan te bevelen. Baas en hond leren hier veel van en de onderlinge band wordt daar zeer door bevorderd.

    Geschiedenis
    De Basset Fauve de Bretagne stamt af van de grote Griffon Fauve de Bretagne. De Basset is een mutatie, de korte poten zijn een erfelijke toevalligheid. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Bretagne bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig terrein, zodat men een hond fokte die korter van rug is dan andere Bassets. Een langere hond zou over de kop slaan, wanneer hij in volle vaart achter wild een heuvel afrent. Rugproblemen zijn bij dit ras dan ook onbekend.
    In de 14e eeuw was de Fauve de Bretagne al bekend. De dochter van Lodewijk XI, Anne de Beaujeu, bezat al een Fauveteef waaruit de beroemde lijn jachthonden, "Bauds" genaamd, ontstond.
    De Griffon Fauve bestaat nog steeds. De Frandse Club du Fauve de Bretagne acht deze hond minder geschikt als huishond. De hond wordt gebruikt voor de jacht op wildzwijn en wordt gehouden in meutes.
    De Basset is in Frankrijk een populaire jachthond geworden. Een jager heeft er meestal twee of drie. Met een kleine meute wordt vooral op konijn en haas gejaagd, maar ook fazant, vos en wild zwijn behoren tot hun prooi. De meute zoekt het wild op geeft luid (blaft) en drijft het wild naar de jager.
    De selectie door de jagers is streng. Hierdoor ontstond een sterke, levendige hond die doet wat er van hem verwacht wordt, maar ook eigen initiatief vertoont.

    Rasbeschrijving
    Gebruik:
    Jachthond, gezinshond

    Activiteit:
    De Basset Fauve de Bretagne heeft veel beweging nodig.

    Verschijning:

    Algemeen: De Basset Fauve de Bretagne is een kleine, levendige hond. Het lichaam is matig lang met tamelijk brede borst. De benen zijn kort en zwaar. Bij voorkeur recht, maar licht gebogen is toegestaan. Tamelijk korte hals.

    Kleur: Goud- tarwekleurig of wildkleurig. Een witte vlek op de borst is toegestaan.

    Hoofd en schedel: De schedel is middelmatig lang. De neusrug is recht of licht gebogen. Zwarte neus met goed geopende neusgaten. Droge lippen. De stop is niet erg duidelijk aanwezig. De ogen zijn donker, zonder zichtbare bindvliezen. De oren zijn bij de aanzet smal, op ooghoogte aangezet en net tot de neuspunt reikend. Schaargebit.

    Staart: Niet te lang en sikkelvormig gedragen. De staart is dik bij de aanzet en loopt uit in een punt.

    Voeten: Sterk en kort. De voetjes zijn goed tegen invloeden van buitenaf bestand.

    Beharing: Zeer hard, dicht, niet te lang, bijna glad en vlak aanliggend. De vacht is nooit wollig. De Basset Fauve de Bretagne heeft geen garnituur op het hoofd.

    Schofthoogte: Reu en Teef: 32 - 38 cm met 2 cm tolerantie naar boven.

    Aard:
    Levendig
    Ondernemend
    Jachtpassie
    Gezondheid van de Basset Fauve de Bretagne

    Incidenteel komt epilepsie voor, verder geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.
    Verzorging van de Basset Fauve de Bretagne

    Verzorging

    Zoals ieder huisdier heeft ook de fauve zijn verzorging nodig. Dit dient met een bepaalde regelmaat te gebeuren.

    De oren

    Het begin van de gehoorgang dient vrij te zijn van overtollig haar. Dit mag nooit weggeknipt worden maar moet met de vingers uitgeplukt worden. Vuil en overtollig oorsmeer kan men verwijderen met een watje. Reinig alleen de uitwendige gehoorgang. Ga nooit met een wattip in de gehoorgang je duwt dan het vuil dieper de gehoorgang in. Het vuil in de gehoorgang kan met oorreiniger naar buiten gewerkt worden. Ingedroogd, korrelig bruin oorsmeer kan wijzen op een oormijt besmetting. Omdat het oorsmeer het inwendige oor soepel houdt, mag de gehoorgang niet droog gemaakt worden met poeders. Bij ontstekingen of een stinkend oor is een gang naar de dierenarts noodzakelijk.

    De ogen

    Het oog, ingebed in de oogkas, wordt beschermd door drie oogleden: het bovenste en het onderste ooglid en het derde of knipvlies. De traanklieren, in de buitenste ooghoek, zorgen voor de vochthuishouding van de oogbol en spoelen eventueel vuil weg. Ingedroogd vuil in de binnenste ooghoek kan met een vinger, een nat doekje of een wattenschijfje weggehaald worden. Vuil op de oogbol moet altijd naar de buitenste ooghoek toe verwijderd worden met een waterspoeling, om dit niet onder het knipvlies te werken. Vastzittend vuil op de oogbol moet een dierenarts weghalen om beschadiging te voorkomen. Mocht over de voorsnuit een traanstreep lopen dan is dit mogelijk veroorzaakt door een verstopt traanbuisje. Ook hiervoor dient een dierenarts te worden geraadpleegd.

    De nagels

    De verzorging van de nagels beperkt zich tot het inkorten wanneer deze te lang zijn. Bij te lange nagels hoort men de fauve lopen of krijgt hij spreidtenen. Het gebruik van een nageltang die de nagel geheel insluit voorkomt een barst in de nagel. Ook kan de nagel mbv een dremel gevijld worden. Vergeet bij het inkorten van de nagels niet het extra teentje aan de voorpoten, deze slijt namelijk niet bij het lopen.

    De anaalzakjes

    Wanneer de beide anaalzakjes (anaalklieren) verstopt raken kunnen deze in volle toestand irritatie veroorzaken waardoor de hond gaat ‘sleetje’ rijden of gaat bijten bij de staart wat weer eczeem kan veroorzaken. Door deze zakjes leeg te (laten) drukken wordt de oorzaak weggenomen. Kom nooit aan de anaalzakjes als de hond geen klachten heeft. Komt er met de klierstof bloed mee naar buiten raadpleeg dan de dierenarts.

    De vacht

    De vacht van de basset fauve de bretagne heeft een zo genaamde blokverharing. Dat wil zeggen dat de vacht twee maal per jaar in een korte periode verhaart. Om een goede vacht te houden moet deze wanneer hij ‘rijp’ is worden gestript. Hierbij worden de dode haren uitgeplukt zodat de nieuwe vacht goed door kan komen. Helaas komen er bij de fauve ook zachtere vachten voor. Door castratie kan de vacht van structuur veranderen. Een zachtere vacht zal ook sneller klitten, vooral aan de benen. Met behulp van vingercondooms of kalkpoeder kan men vaak de wat zachtere vacht toch plukken. Soms zal het noodzakelijk zijn een trimmes te gebruiken.

    Parasieten

    Parasieten zijn onder te verdelen in twee groepen: de endo- en de ecto-parasieten. De endoparasieten leven in de hond en zijn ondermeer spoelwormen, lintwormen en de aarsmaden. De ectoparasieten die óp de hond leven zijn: luizen en neten, teken, de schurftmijt, de haarzakmijt, de oorschurftmijt en de vlo. Ter bestrijding van de endoparasieten komt men al gauw bij de dierenarts terecht. Voor de ectoparasieten geldt: de hond goed schoon houden; een vlooien of netenkam gebruiken of wassen met een parasietdodende shampoo. Alleen vastzittende teken moeten met een draaiende beweging verwijderd worden, Het gebruik van een speciale tekenpincet vergemakkelijkt het verwijderen. Verdoof de teek nooit alvorens deze te verwijderen, hij zal zijn maaginhoud in de hond spugen. Zorg er ook altijd voor dat de teek in zijn geheel uit de huid verwijderd wordt, want achterblijvende resten kunnen lelijke ontstekingen veroorzaken. Na het verwijderen kan men de huid ontsmetten met alcohol.

    Opvoeding van de Basset Fauve de Bretagne

    de Basset Hound heeft zeer veel beweging nodig. Veel mensen vergissen zich in dit ras en denken dat het dier niet van bewegen houdt. Dit is echter een groot misverstand. Begin niet aan het ras indien u niet met hem kunt gaan wandelen en spelletjes kunt doen. Vanwege hun onverzettelijke aard en intelligentie moeten ze goed worden opgevoed, een consequente opvoeding is voor iedere hond goed.
    Rasvereniging van de Basset Fauve de Bretagne

    De rasvereniging kunt u vinden op www.fauvedebretagne.nl
    Overige informatie over de Basset Fauve de Bretagne

    Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne BassetFauvedeBretagne1_120x120Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne BassetFauvedeBretagne2_120x120Rasbeschrijving van de Basset Fauve de Bretagne BassetFauvedeBretagne_120x120

      Het is nu vr 19 apr 2024, 02:30