BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

  Rasbeschrijving van de Siberische Husky

  Deel
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Aantal berichten : 94
  Punten : 277
  Registratiedatum : 15-04-11
  Leeftijd : 37
  Woonplaats : Amsterdam

  Rasbeschrijving van de Siberische Husky

  Bericht  Admin op ma 18 apr 2011, 02:26

  Ras groep van de Siberische Husky
  De Siberische Husky behoort tot de Rasgroep "Keesachtigen en Poolhonden"


  Geschiedenis van de Siberische Husky

  In Siberië leefde een zeer geïsoleerd eskimovolk, de Chukchi, die als enige manier van transport de hondenslee met zijn gezonde en ijzersterke honden had. Eeuwenlang leefde men op dezelfde manier, vertrouwend op de honden en steeds verder fokkend met de sterkste exemplaren. Hierdoor ontstond een uniform hondenras dat de jachtcapaciteiten van de meute wist te handhaven, maar tevens niet agressief en zelfs aanhankelijk was tegenover mensen. In de negentiende eeuw werden deze Husky's naar Amerika gehaald om mee te doen aan sledehondenraces.


  Karakter van de Siberische Husky:

  Husky,s zijn zacht en lief voor mensen, ondernemend, ondeugend, en zeer slim.

  door zijn slimheid blijft hij zijn grenzen verkennen, mensen die niet consequent zijn in de opvoeding van hun husky zullen worden ondergesneeuwd, de hond zal op de bank liggen terwijl zijn baasje op de grond zit.

  van oorsprong een jachthond, en alles dat zich snel beweegt met een bontjas zal hij vangen en mogelijk doden.

  muizen, ratten, konijnen, katten enzovoorts.


  Rasstandaard van de Siberische Husky:

  Algemeen:

  De Siberische Husky is een middelgrote werkhond met een krachtige, maar sierlijke bouw. Zijn middelmatig stevige en goed bevachte lichaam, de rechtopstaande oren en de sikkelvormig gebogen, over de rug gedragen vossenstaart wijzen op de noordelijke erfenis van de bekwame sledehond. Zijn karakteristieke gang is los en ongedwongen, maar ongelooflijk krachtig als er een beroep op hem wordt gedaan om te trekken. De levendige en vriendelijke uitdrukking in zijn enigszins schuinstaande ogen wijst op de handelbare aard en het meegaande karakter van deze hond.als je veel vrije tijd en een groot huis hebt dan is een Siberische husky de beste hond die je moet hebben !

  Hoofd:

  De schedel is middelmatig groot en evenredig met het lichaam. Bovenop is hij enigszins rond. Hij loopt naar de ogen geleidelijk wigvormig toe. De ruimte tussen de oren is middelmatig tot nauw. De snuit is van middelmatige lengte. De afstand van neus tot stop is ongeveer gelijk aan de afstand van stop tot achterhoofdsknobbel. De lippen zijn donker gekleurd en nauwsluitend. De kaken zijn sterk. De neus is bij voorkeur zwart, maar bruin is toegestaan bij exemplaren met een roodachtige vacht. Vleeskleurige neus en oogranden zijn toegestaan bij witte honden.
  Neuzen die in de winter tijdelijk roze gevlekt zijn, worden toegestaan maar zijn niet gewenst.

  Gebit:
  Schaargebit.

  Oren:
  Middelmatig groot. Zijn hoog aangezet en worden rechtop gedragen. Als de hond alert is, staan ze nagenoeg evenwijdig aan elkaar. Aan de toppen gematigd afgerond en aan de binnenkant goed behaard.

  Ogen:
  Enigszins schuin geplaatst. Hebben een levendige, maar vriendelijk geïnteresseerde, zelfs ondeugende uitdrukking. Bruin of blauw van kleur. Een bruin en een blauw oog zijn toegestaan, maar niet gewenst.

  Lichaam:
  De hals is sterk, gebogen en tamelijk kort. Middelmatig stevig lichaam dat nooit kort of gedrongen mag zijn. Niet te brede, maar diepe en sterke borst. De ribben zijn goed gewelfd en diep. Krachtige, goed schuine schouders. De rug is middelmatig lang en sterk. Rechte ruglijn. De strakke, slanke lendenen zijn enigszins gewelfd.

  Schouderhoogte:
  reuen 53-59,5 cm, teven 51-56 cm.

  Gewicht:
  reuen 20-27 kg, teven 15,8-22,6 kg.

  Benen:
  Recht en goed gespierd, met stevige, niet zware beenderen. De goed gehoekte, krachtige achterhand is goed gebogen in de knieën. Hubertusklauwen aan de achterbenen, moeten worden verwijderd.

  Voeten:
  Middelmatig groot en ovaal van vorm. Stevig. Tussen de tenen goed begroeid met haar. De taaie zolen zijn voorzien van stevige kussens. Een typische sneeuwschoenvoet, met enigszins vliezen tussen de tenen.

  Staart:
  Goed behaarde vossenstaart. Wordt in sikkelvorm over de rug gedragen als de hond rent of alert is. Hangt naar beneden als de hond werkt of in rust staat. Als de staart omhoog wordt gedragen, krult hij niet naar de een of andere kant van het lichaam en wordt hij ook niet vlak over de rug gevouwen. Het staarthaar is doorgaans van middelmatige lengte, hoewel de haarlengte op de staart kan variëren, afhankelijk van de doorsnee lengte van de vacht.

  Vacht:
  Dubbele vacht. De dicht ingeplante, zachte, donzige ondervacht is voldoende lang en dicht om de bovenvacht te steunen. De zeer dikke bovenvacht is van een gladde samenstelling en zacht. Er ontstaat een gelijkmatig bevachte, scherp omlijnde verschijning. De vacht is doorgaans middelmatig lang. Een langere vacht wordt toegestaan, mits de samenstelling zacht is en over het gehele lichaam hetzelfde in lengte blijft.

  Kleur:
  Alle kleuren zijn toegestaan, van zwart (niet geheel zwart) tot zuiver wit. Alle tekeningen zijn toegestaan. Verschillende kleurschakeringen van wolfs- en zilvergrijs, tan en zwart met witte aftekeningen komen het meest voor. Bij dit ras komt een verscheidenheid van tekeningen voor, met name op het hoofd. Opvallend daarbij zijn ongewone tekeningen die bij andere rassen onbekend zijn. Typisch is het kapachtige en brilvormige masker.

  Bijzonderheden:

  Fouten:
  te zwaar hoofd; te brede schedel; zware, te puntige of grove snuit; te grote, te laag aangezette of niet stevig rechtopstaande oren; te schuin geplaatste ogen; slappe, zwakke of kromme rug; te lichte of te zware beenderstructuur; onvoldoende gebogen knieën; zwakke gewrichten; zwakke en/of spreidvoeten; ruwe vachttextuur of een minder scherp omlijnd silhouet; ontbreken van ondervacht, behalve tijdens de ru


  Diskwalificatie:
  reuen met een schouderhoogte van meer dan 59,5 cm, teven met een schouderhoogte van meer dan 56 cm.
  Het karakteristieke van de Siberische Husky is de middelgrote afmeting, de middelmatige beenderstructuur, de zachte vacht, de hoog aangezette oren, het losse en ongedwongen gangwerk, en de goede aard. Gangwerk of een algemene verschijning die in een of ander opzicht lomp, zwaar of log is, moet worden bestraft. Duidelijke fouten in de lichaamsbouw die ook bij andere rassen voorkomen, zoals koehakkigheid, zijn ook bij de Siberische Husky ongewenst, zelfs als deze niet uitdrukkelijk in de standaard staan genoemd.


  Gezondheid van de Siberische Husky:

  De Siberische Husky kan HD (heupdysplasie) en Oogafwijkingen (oa PRA en Cataract) hebben.

  De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
  Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

  De HD en Oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
  Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
  De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

  Voor PRA (oogaandoening) is een DNA-test beschikbaar. Hiervoor wordt DNA of bloed afgenomen en opgestuurd.
  Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
  De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.
  Verzorging van de Siberische Husky

  2x per jaar ruit de husky, iedere keer een vuilniszak vol.

  verder heeft de vacht vrijwel geen verzorging nodig, de vacht is water en winddicht, en is het in huis gauw te warm.
  hierdoor ligt de husky graag buiten, regen of -20, het maakt hem niets uit.


  Opvoeding van de Siberische Husky:

  consequent zijn, en dan heb je er een geweldige metgezel aan.

  en oppassen met andere honden van het zelfde geslacht. een husky kan namelijk dominant reageren.


  Rasvereniging van de Siberische Husky:

  De rasvereniging van de Siberian Husky is de SHKN:

  Siberian Husky Klub Nederland.
  Website:
  www.shkn.nl

  Overige informatie over de Siberische Husky:

  geweldige hond om mee te sporten, met meer dan een voor een slede, kar of step, en met een voor de step gaat ook als je een beetje meehelpt.
  mee rennen met de fiets vindt de husky ook prachtig.

  Siberische Husky pup aanschaffen

  aanschaf ong 750 euro

   Het is nu ma 17 dec 2018, 04:14