Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.


Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

    Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel

    L.G.R
    L.G.R
    Moderator
    Moderator


    Aantal berichten : 187
    Punten : 562
    Registratiedatum : 15-04-11
    Leeftijd : 42
    Woonplaats : Amsterdam

    Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel Empty Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel

    Bericht  L.G.R zo 17 apr 2011, 01:19

    De Cavalier King Charles Spaniel behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"
    Geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniel

    Geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniel
    De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje.

    De mens van nu is niet anders als die van toen: gevoed door zijn behoefte aan een gezelschapshond selecteerde hij op grootte en karakter en creëerde aldus een Spaniel voor in huis, of beter gezegd voor aan het hof. In 1570 schreef Dr. Johannus Caius, de hofarts van Elisabeth I van Engeland:"Hoe kleiner ze zijn, hoe beter ze aan hun doel voldoen, om op de boezem te liggen of op de arm te worden gedragen. Verder fungeerde de Dwergspaniel als warmtebron in de koude, vochtige en tochtige huizen en rijtuigen, en als verdelger van klein ongedierte.

    De 9e Hertog van Marlborough met zijn gezin.
    Ten tijde van Charles I (1600-1649) en Charles II (1630-1685) kwam de Dwergspaniel tot volle bloei. ( Charles I had zijn voorliefde voor de Dwergspaniel doorgegeven aan zijn zoon, Charles II, die op zijn beurt de fakkel doorgaf aan zijn opvolger, James II. Men beweerde dat deze koningen het drukker hadden met hun hondjes dan met staatszaken.

    De benaming van de rood-witte variëteit van de Cavalier verraadt nog de link met de adel. Honden van deze kleurslag werden jarenlang gefokt door de opeenvolgende Hertogen van Marlborough op Blenheim Palace . Van dit type spaniel is bekend dat ze iets groter waren en veel voor de jacht werden gebruikt. De gewenste "spot" bij de rood-witte Cavalier vindt zijn oorsprong in een verhaal over Sarah, de Hertogin van Marlborough. Haar man was betrokken bij de slag om "Blenheim". Ze was hier zo ongerust over dat ze herhaaldelijk haar duim drukte op het hoofd van een spaniel die moest werpen. Dit had blijkbaar zo'n "indruk" gemaakt dat alle pups van deze teef een "spot"droegen.

    The Cavalier Pets
    Voor alle Spaniels die tot nu toe aangehaald zijn, geldt dat ze een vrij smal hoofd hadden met vrij normale ogen en vrij hoog aangezette oren. Ze laten in die zin nog iets zien van het hoofdtype van de moderne Cavalier King Charles Spaniel. Het schilderij van Landseer, "The Cavalier Pets", laat echter een hoofd zien dat al wat korter is en meer opgevuld onder de ogen. Met andere woorden: een Cavalier die nog meer neigt naar het type van vandaag de dag.
    Onder invloed van de mode aan het hof in het tweede deel van de 18e eeuw, veranderde het hoofdtype drastisch,iets wat onder het koningschap van Willem III was ingezet. Hij was het die in Engeland de zeer kortsnuitige Mopshond introduceerde. Geruime tijd hebben de beide soorten van Dwergspaniel - de ouderwetse met een normale snuitlengte, en de kortsnuitige - naast elkaar bestaan, totdat de adel viel voor de Oosterse rassen. Met aan het einde van de 18e eeuw als resultaat het alleen nog voorkomen van de "moderne"King Charles Spaniel. Of de nieuwe kortsnuitige Dwergspaniel een resultaat is van selectie op steeds kortere snuiten binnen het oorspronkelijke ras, of dat de Oosterse kortneuzige een handje geholpen hebben, staat niet onomstotelijk vast; er werd in die tijd nog niet gewerkt met stambomen. Feit was wel dat de Dwergspaniel van het oude type zo goed als verdwenen was. In 1885 werd in Engeland de Toy-Spaniel Club opgericht en begon men met het houden van tentoonstellingen.

    Toen Roswell Eldridge, een Amerikaan, en liefhebber van de Dwergspaniel naar Engeland kwam, was hij zeer teleurgesteld over het feit dat het oude type Dwergspaniel verdwenen was. Hij probeerde hier meteen iets aan te doen door op de Crufts Tentoonstelling in Londen een beloning van £25,= (in die tijd een klein kapitaal ) uit te loven,voor 3 jaar, (later werd dit 5 jaar) voor de beste reu en teef, die overeen kwamen met de exemplaren uit de tijd van Charles II. In de Cruft's catalogus stond het volgende: Blenheim Spaniels zoals ze te zien zijn op de schilderijen uit de tijd van Koning Charles II,gestrekt hoofd, geen stop,vlakke schedel, geen neiging naar een ronding, en met een spot midden op het hoofd. De King Charles fokkers namen dit niet erg serieus. Zij hadden jaren hard gewerkt om de lange neuzen weg te krijgen en waren daarom niet erg enthousiast. Aangezien iedereen er van overtuigd was dat het een fiasco zou worden, was er maar een enkeling bereid die aan dit experiment mee wilden werken. Onder leiding van Mrs. Hewitt Pitt ging dit kleine groepje verder. In 1928 werd er een Club opgericht en men koos voor de naam Cavalier King Charles Spaniel. Men vond het belangrijk om King Charles in de naam te hebben, omdat er bij dit ras regelmatig terugslag in de langsnuitige richting optrad.

    Ann's Son, 1926
    De start van de Engelse Club verliep zeer moeizaam, maar doordat bekende fokkers behulpzaam waren en advies verleenden kwam het toch langzaam opgang. Op de eerste bijeenkomst, Crufts Show 1928, werd de eerste standaard van het ras opgesteld. Als levend voorbeeld diende Ann's Son, een Cavalier van Mrs.Walker. Bovendien hadden de leden alle reproducties met "Toy Spaniels" uit de 16e tot 18e eeuw die men had kunnen vinden verzameld, om als voorbeeld te dienen voor de standaard. Gelijktijdig sprak men af, dat het ras zoveel mogelijk beschermd moest worden tegen mode-invloeden en "trimmen" werd dan ook verboden. De kleine groep enthousiastelingen hield stug vol en in 1945 werd het ras door de Engelse Kennelclub erkend, en het jaar daarop werden reeds de eerste kampioenschapsprijzen gewonnen. In 1948 kreeg het ras haar eerste kampioen, nl. de legendarische Daywell Roger, vader van 11 Engelse kampioenen. Eén van die elf is Harmony of Ttiweh, een blenheim reu, die in 1954 door Mw. van den Boom uit Engeland werd geïmporteerd.

    Alvorens de geschiedenis te vervolgen, is het belangrijk te vermelden dat in het boek "Hondenrassen II" van H.A. Graaf van Bylandt uit 1904 foto's staan van de blenheim spaniels van Dhr. G.Boerlage te Velsen en van Dhr.M.Dobbelman uit Rotterdam. In het boek is tevens een van de eerste standaards opgenomen van de Toy Spaniel,die onderscheiden werd in achtereenvolgens de Prince Charles, de King Charles, de Blenheim en de Ruby Spaniel. De foto's tonen zowel de King Charles als de Cavalier King Charles zoals wij die nu nog kennen. Deze spaniels zijn, voor zover wij weten, niet in het stamboek (NHSB) van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland opgenomen.

    Gravin van Rechteren Limpurg Speckveld
    Terug naar 1954. Het eerste nestje Cavaliers in Nederland werd geboren op 18-11-1954, bij Mw. van den Boom in Eefde, Gelderland. Vader was CH. Daywell Roger en moeder was Ttiweh Sorrel of Dendy. Het nestje bestond uit 1 reutje en 4 teefjes, alle blenheim. Hun namen waren: Fanfare for Charles, Fanfare for Minette, Fanfare for Elisabeth, Fanfare for Josephine en Fanfare for Mia. Het tweede nestje in ons land werd geboren op 08-07-1955. De eerste tentoonstelling waar Mw. van den Boom een van haar Cavaliers showde was op de Ahoy Tentoonstelling Rotterdam 1954. CH. Harmony of Ttiweh werd kampioen en bij de ereprijskeuringen behaalde hij de tweede plaats in de groep van de dameshondjes. Het was niet alleen een primeur voor Nederland, maar tevens voor het vasteland van West-Europa.

    Karakter van de Cavalier King Charles Spaniel

    De cavalier is sportief aanhankelijk kent weinig angst.Hij is vrolijk vriendelijk niet agressief en geen enkele neiging tot nerveusheid.Ze willen je behagen zijn intelligent om te begrijpen wat u wilt gemakkelijk om een gehoorzaamheidstraining te krijgen.
    Ze komen goed overeenmet andere honden en huisdieren.Ze hebben graag gezelschap een aanrader voor kinderen.Hij heeft een opmerkelijk ruikvermogen.
    Rasstandaard van de Cavalier King Charles Spaniel

    De geschiedenis van de Cavalier
    De Cavalier is al sinds de 16e eeuw terug te vinden op veel schilderijen. De hondjes waren zeer geliefd bij vorstenhuizen. Ze zijn zelfs vernoemd naar Karel II. Toen de mopshondjes in de mode kwamen, betekende dit bijna het einde van de Cavalier, maar mede dankzij de inzet van Roswell Eldridge, kunnen wij nu nog genieten van deze heerlijke hondjes.

    De Toy Spaniel
    De Toy Spaniel van vroeger kennen wij tegenwoordig als de Cavalier King Charles Spaniel. Deze kleine Toy Spaniels staan op veel schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw afgebeeld. De Toy Spaniels zijn altijd geliefde honden van de edelen geweest. Op de talloze schilderijen uit deze tijd werden kleine spaniels, samen met kleine kinderen of op de schoot van een adelijke dame afgebeeld. Op de schilderijen die het gezinsleven aan één van de vorstenhoven in Europa afbeelden werden ze vaak in een hoekje afgebeeld.

    Geliefd bij vorstenhuizen
    Zoals hierboven beschreven, waren de Toy Spaniels zeer geliefd bij verschillende vorstenhuizen.

    Op een portret van Henrietta van Orleans, zuster van Karel II, is zij door Mignard in 1665 afgebeeld met een Blenheim Spaniel op schoot. Zij is het waarschijnlijk geweest die Karel II liet kennismaken met deze kleine hondjes. Later zouden deze zelfs naar hem vernoemd worden. Karel was zo weg van deze hondjes dat hij bepaalde dat ze in ieder openbare ruimte toegelaten moesten worden. John Evelyn, dagboekschrijver van Karel II, schrijft: 'Hij genoot er van als een aantal kleine Spaniels met hem meeliep en in zijn slaapkamer ging liggen.'

    Ook van Koniging Mary van Schotland was bekend dat zij verknocht was aan haar Toy Spaniel. Het verhaal gaat dat het kleine hondje zicht tijdens haar onthoofding had verscholen onder haar rokken.

    Vooral tijdens de regeringsperiode van het koningshuis Tudor waren de Toy Spaniels erg populair bij de dames aan het hof. Toen de Stuarts aan de macht kwamen kregen ze zelfs de koninklijke titel King Charles Spaniel. Charles II werd altijd omringd door enkele Cavaliers, zijn lievelingsras.

    In de 19e eeuw fokten de Hertogen van Marlborough in Blenheim palace rood-witte Toy-Spaniel. Zij waren zeer geliefd als jachthond en als gezelschap voor de dames. Sarah, Hertoging van Marlborough, had ook een Spaniel waar ze veel steun van ondervond toen haar echtgenoot ten oorlog was getrokken. Bezorgd wachtend op bericht over haar man, zou zij steeds weer haar duim op het hoofd van de Spaniel gedrukt hebben. Toen dit teefje later puppues kreeg, hadden ze allemaal de 'duimafdruk'-afteking op hun hoofd. Tegenwoordig is deze ruitvormige vlek of 'spot' een gewaardeerd raskenmerk.

    Koningin Victoria was een chicken stond bekend om haar dierenliefde, maar van al haar huisdieren was Dash, een mooie driekleurige Spaniel, haar lieveling. Op schilderijen van Sir Edwin Landsheer, daartoe opgedragen door Koningin Victoria en nu in het bezit van de verzameling van Hare Majesteitt de Koningin, is Dash te zien met grote, ronde ogen, een bijna vlakke schedel en van een type zoals wij die tegenwoordig ook vaak zien.

    Een ander schitterend schilderij van Landseer vinden wij in de Tate Gallery collectie in Londen. Het heet 'Cavaliers Pets'. Het is in 1845 geschilderd en toont een Blenheim, met een volmaakte spot en een driekleur, naast elkaar liggend. Op de meeste schilderijen uit de 17e eeuw en later, die zich in de kunstgaleriien in Europese steden bevinden, zien wij Cavaliers afgebeld als een gezinshond.

    Dash en Cavaliers Pets zijn op grote schaal gereproduceerd in de vorm van miniaturen of briefkaarten. Samen met de beeldjes uit Staffordshire die bekend staan als de 'Wally Dogs' en die in het Victoriaanse tijdperk zo populair werden, zijn ze op menige schoorsteenmantel in de huizen van Cavalier liefhebbers terug te vinden.

    De korte voorsnuit in de mode
    Toen het koningschap van de Stuarts werd overgenomen door het Hollandse Hof en Willem en Mary aan de macht kwamen, daalde de populariteit van de Toy Spaniels. De Mopshond kwam nu in de mode. De Toy Spaniels werden met steeds kortere voorsnuit gefokt, totdat ze op pekingezen gingen lijken. Deze kortsnuitige honden zijn wat we nu King Charles Spaniels noemen. Deze komen tegenwoordig minder vaak voor dan de Cavaliers.

    Vroeger waren er nog geen hondententoonstellingen en werd er nog niet volgens bepaalde rasstandaarden gefokt. Dit had als gevolgd dat er binnen één ras grote verschillen bestonden in type en grootte. Tijdens de regering van koningin Elizabeth begon men echter met het organiseren van hondenshows. Het fokken van honden werd toen ook serieuzer aangepakt. Fokkers probeerden een bepaald standaardtype te verkrijgen. Bij de King Charles Spaniel streefde men, onder invloed van de heersende mode, naar een korte snuit, hooggewelfde schedel en laag aangezette oren. Dit type werd rond 1850 door selectief fokken en inkruisen van andere rassen ook bereikt.

    Oprichting Toy Spaniel Club
    In 1886 werd de Toy Spaniel Club opgericht en werden er kleurslagen vastgesteld:

    King Charles (black en tan)
    Prince Charles of King Charles I (driekleur)
    Blenheim (rood met wit)
    Ruby (effen rood)
    Deze kleurbenamingen waren van toepassing voor de kortsnuitige King Charles Spaniels, maar ze komen nog bij beide rassen voor. Alleen de benamingen voor driekleur en black en tan zijn in plaats van de vroegere benamingen gekomen.

    Roswell Eldridge looft beloning uit
    De populariteit van de korte snuiten duurde tot 1926: in dat jaar kwam Mr. Roswell Eldridge, een Amerikaanse liefhebber van de ouderwetse Toy Spaniel, naar Engeland. Hij kon echter geen Toy Spaniels meer vinden met de langere voorsnuit en maakte zich hier zorgen om. Hij probeerde hier wat aan te doen en de Crufts Dog Show gaf hem toestemming tot het plaatsen van een mededeling in de catalogus van de tentoonstelling in 1926:

    Blenheim Spaniels van het Oude Type, zoals afgebeeld op schilderijen uit de tijd van Karel II, lange voorsnuit, vlakke schedel, niet gewelfd, met een spot bovenop de schedel. De eerste prijs van 25 pond in de klassen 947 en 948 worden uitgeloofd door Roswell Eldridge uit New York, USA. De prijzen worden uitgeloofd voor de honden die dit gewenste type het dichtst benaderen.
    Roswell loofde dus een een beloning van ƒ 25,00 (in die tijd een heel bedrag) uit voor de beste teef en reu die overeenkwamen met de exemplaren uit de tijd van Charles II. Bij de mededeling werd een afbeelding van Landseer's Cavaliers Pets geplaatst.

    Al eerder, in 1924, had Chow Chow fokker, Mrs Hewitt Pitt een blenheim King Charles Spaniel teef gekocht als kadootje voor haar moeder. Toen ze met de teef, die Waif Julia heette, naar Miss Brunne van de Hentzau King Charles Spaniel ging om haar te laten dekken, kreeg zij te horen dat de teef ingeschreven zou kunnen worden in de klas waarvoor Roswell Eldridge zijn geldprijs had uitgeloofd. Waif Julia werd in deze klas ingeschreven en won de klas en de geldprijs.

    Deze beloning werd vijf jaar lang ter beschikking gesteld. De King Charles fokkers namen dit niet erg serieus. Zij waren jarenlang bezig geweest om de lange snuiten weg te krijgen en waren daarom niet er enthousiast. Toen er na vijf jaar geen prijzen meer werden uitgeloofd was er nog slechts een enkeling bereid om het experiment voort te zetten.

    Onder leiding van Mrs Hewitt Pitt (Ttiweh Kennel) ging een klein groepje verder om de oorsproonkelijke Spaniels met de langere voorsnuit terug te fokken. Ze had ruime ervaring in de hiondenfokkerij: haar vader had meegewerkt aan het opzetten van de Basset Hound fokkerij in Engelenad rond 1880. Na vijf jaar was er nog weinig bereikt. De kennelclub vond dat het ras nog niet voor erkenning in aanmerking kon komen, omdat er nog teveel verschil in type was en de aantallen erg klein waren. Rond deze tijd overleed Mr. Eldridge. Helaas heeft hij niet meer mogen meemaken wat zijn vriendelijke gebaar voor reslutaat heeft gehad.

    Mrs Hewitt Pitt bezocht in 1978 de Golden Jubilee Show van de Cavalier King Charels Spaniels Club en zij zag het resultaat van haar noeste arbeid in het grote aantal ingeschreven Cavaliers op die dag. Ze overleed in december van hetzelfde jaar. Tegenwoordig vinden wij haar kennelnaam terug in stambomen van alle tegenwoordige Cavaliers over de hele wereld.

    Cavalier King Charles Spaniel Club
    In 1928 werd er tijdens de Crufts Dog Show de Cavalier King Charles Spaniel Club opgericht. Deze naam werd gekozen, om het onderscheid met de neef met de kortere voorsnuit aan te geven. Mrs Hewitt Pitt werd secretaris, voorzitter was Miss Mostyn Walker, eigenaar van Ann's Son, een blenheim reu die in 1928, 1929 en 1930 de eerste prijs won voor beste reu op Crufts in de klassen waarvoor Roswell Eldridge geldprijzen had uitgeloofd. In 1936 kwam hij, op negen jarige leeftijd terug in de ring en werd weer het beste van het ras.

    Tevens werd er een rasstandaard opgesteld. Het bestuur verzamelde zoveel mogelijk afbeeldingen van Toy Spaniels door de eeuwen heen en spreidde ze uit op tafel, samen met Ann's Son, die als levend voorbeeld werd gebruikt. Er werden punten toegekend voor de diverse kenmerken, in totaal 100. Veel aandacht werd gegeven aan het hoofd en niet minder dan 55 punten werden toegekend aan de verschillende onderdelen van het hoofd, ogen, oren, schedel etc. hoewel onder Algemeen Voorkomen werd bepaald dat de honden 'levendig, sportief en zonder angst' moesten zijn.

    De start van de engelse club verliep zeer moeizaam, maar doordat bekende fokkers behulpzaam waren en advies verleenden kwam het toch langzaam op gang. Op de eerste bijeenkomst, Crufts Show 1928, werd de eerste standaard van het ras opgesteld. Als levend voorbeeld diende Ann's Son, een cavalier van mrs. Walker. Bovendien hadden de leden alle reproducties met Toy Spaniels uit de 16e tot 18e eeuw die men had kunnen vinden, verzameld om als voorbeeld te dienen voor de standaard. Gelijktijdig sprak men af, dat het ras zoveel mogelijk beschermd moest worden tegen mode invloeden en trimmen werd dan ook verboden.

    Ontwikkeling van het ras
    De meeste fokkers probeerden het originele type terug te fokken door King Charles Spaniels met te lange snuiten te gebruiken. Hoewel de Club zeker geen kruisingen aanbevolen, gebruikte pioniers kruisingen met andere rassen om de langere snuit te verkrijgen. Er werd geexperimenteersd met kruisingen tussen Cavaliers en Vlinderhondjes om zo de gewenste langere voorsnuit te krijgen en het is een feit dat er in de stambomen van sommige van onmze hedendaagse honden nog kruisingen met Cocke Spaniels zijn terug te vinden. De genenpool was nogal beperkt en een klein aantal honden komt meerdere malen voor in de stambomen van de eerste Cavaliers, met name Ann's Son.

    In de eerste jaren waren er geen klassen voor Cavaliers op de tentoonstellingen in Engelenad en ze moesten worden ingeschreven in klassen die open stonden voor honden van rassen waar nog geen normale klassen voor bestonden en er waren nog geen kampioenschappen te winnen, waardoor de meeste serieuze fokkers nauwelijks aandacht hadden voor dit onbekende ras.

    De kleine groep enthousiastelingen hield stug vol en in 1945 werd het ras door de Engelse Kennelclub erkend en het jaar daarop werden reeds de eerste kampioenschapschapsclubmatch gehouden ion de School of Drama, Alverston, Stratford-on-Avon. Beste van het ras werd Daywell Roger en hij werd eerste Cavalier kampioen. Ook als dekreu was hij zeer succesvol, elf van zijn kinderen werden kampioen en hun kinderen hadden weer grote invloed op het ras.

    In deze tijd werd de rasstandaard herzien en het oorspronkelijke puntensysteem, waarbij zoveel nadruk was gelegd op het hoofd, verdween. In de nieuwe standaard kwam onder Algemeen Voorkomen te staan dat de honden 'levendig, sierlijk en harmonisch gebouwd moeten zijn, absoluut zonder angst en sportief van karakter, heel vrolijk en zonder trimmen of kunstmatig kleuren'.

    De Cavalier in Nederland
    Mevrouw van den Boom had Harmony of Ttiweh, Eén van de elf kampioenskinderen van Daywell Roger uit Engeland geïmporteerd. Hij was de eerste Cavalier, die op het Europese continent werd geshowd. Op 18 november 1954 werd het eerste nestje Cavalier King Charles Spaniels in Nederland geboren. Mevrouw van den Boom heeft sindsdien het ras verder in Nederland en Europa gepromoot. Zij is tegenwoordig ook de Beschermvrouwe van de Cavalier Club Nederland.

    Na verloop van tijd gingen meerdere liefhebbers het ras showen en fokken. De aantallen bleven echter zeer beperkt ten opzichte van andere in Nederland voorkomende rassen. Echter, mede door zijn vrolijke karakter en zijn handige maat raakten steeds meer mensen in de ban van de Cavalier. Op dit moment hebben een groot aantal gezinnen in Nederland het voorrecht een Cavalier te bezitten.

    De rasstandaard van de Cavalier

    Algeheel beeld
    Actief, gracieus en harmonisch, met een vriendelijke uitdrukking.

    Karakter
    Sportief, aanhankelijk en totaal onbevreesd.

    Temperament
    Vrij, vriendelijk, niet agressief, geen neiging tot nervositeit.

    Hoofd en schedel
    Schedel bijna vlak tussen de oren. Ondiepe stop. Lengte van de neusrug 3,8 cm. Neusgaten zwart en goed ontwikkeld zonder vleeskleurige vlekken. De voorsnuit schuin toelopend naar de neuspunt. De lippen goed ontwikkeld maar niet afhangend. de zijkanten onder de ogen moeten goed gevuld zijn. Elke neiging tot 'snippy' is ongewenst.

    Ogen
    Groot, donker, rond maar niet uitpuilend; wel ver uitstaand.

    Bek
    Sterke kaken, met een goed, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de boventanden overlappen sluitend de ondertanden en zijn recht in de kaak geplaatst.

    Hals
    Middelmatige lengte, goed aangezet.

    Voorbenen
    Middelmatige borst, schouders goed schuin geplaatst; rechte benen met middelmatige botaanleg.

    Lichaam
    Kort in lendenpartij met goed gewelfde ribben, rechte rug.

    Achterbenen
    Benen met middelmatige botaanleg, goed gehoekt - geen neiging tot koehakkigheid of o-benen.

    Voeten
    Compact met goed eeltkussen en goed bevederd.

    Staart
    De lengte van de staart moet in verhouding zijn met het lichaam, goed aangezet, vrolijk gedragen maar nooit boven de ruglijn.

    Gangwerk
    Vrij gangwerk en elegant in de beweging, voldoende stuwing in de achterhand. De voor- en achterbenen bewegen zich evenwijdig wanneer het gangwerk zowel van voor als van achteren bekeken wordt.

    Vacht
    Lang, zijdezacht haar, zonder krullen. Een lichte golving is toegestaan. Voldoende bevedering. In zijn geheel vrij van trimbewerkingen.

    Kleur
    De erkende kleuren zijn:

    Black and tan
    Ravenzwart met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren, borst en benen en aan de onderzijde van de staart. Het tan (rood-bruin) moet helder zijn. Witte aftekeningen zijn ongewenst.

    Ruby
    Geheel zuiver rood gekleurd. Witte aftekeningen zijn ongewenst.

    Blenheim
    Stralend kastanjebruine aftekeningen goed verdeeld over een parelwitte ondergrond. De aftekeningen moeten goed verdeeld op het hoofd liggen, tussen de oren plaats biedend aan de zeer gewaardeerde ruitvormige aftekening of vlek (een karakteristieke kenmerk van deze variëteit).

    Driekleur
    Zwart en wit, goed verdeeld en gescheiden, met bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant oren, binnenkant benen, en aan de onderkant van de staart.

    Iedere andere kleur of combinatie van kleuren is ongewenst.

    Gewicht
    Gewicht van 5,4 tot 8 kg. Een kleine, goed uitgebalanceerde hond van het gemiddelde gewicht is te prefereren.

    Fouten
    Fout is elke afwijking van voorgaande punten, waarbij de graad van belangrijkheid in acht moet worden genomen.

    Opmerking
    Reuen moeten twee duidelijk normale testikels bezitten, volledig in het scrotum afgedaald.
    Gezondheid van de Cavalier King Charles Spaniel

    Kans op hartkwalen, oogziekten, patella luxatie (losse knieschijven) en de zeer ernstige ziekte Syringomyelia (te kleine schedel met neurologisch letsel tot gevolg). Voor meer informatie over chiari en syringomyelie, kijk eens op deze site: http://tinyurl.com/syringo
    Verzorging van de Cavalier King Charles Spaniel

    Kammen en borstelen is noodzakelijk.Het haar op de oren is vlug verward, zodat dit vaak en grondig moet worden verzorgd. Het haar tussen de stootkussens op de voeten en de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat hij na een wasbeurt grondig droog en warm is. Controleer de ogen om tekens van besmetting op te sporen.
    Opvoeding van de Cavalier King Charles Spaniel

    de opvoeding is gemakkelijk want ze hebben een grote ,will to please, en hebben weinig jachtinstinct
    Rasvereniging van de Cavalier King Charles Spaniel

    Cavalier Club Nederland
    http://www.cavalierclub.nl
    Overige informatie over de Cavalier King Charles Spaniel

    Het ras kan gezondsheidsproblemen hebben met het hart heup knieproblemen en droge ogen wat kan leiden tot blindheid en episodic falling wat lijkt op epilepsie alleen blijft hij bij volledig bewustzijn. Daarnaast kan er een gemetisch probleem zijn ontstaan omdat er uit een kleine groep dieren is gefokt, Syringomyelia brein te groot voor de schedl duwt in de nek kan resulteren in pijn.Voor meer info over syringo en chiari, kijk eens op deze site: http://tinyurl.com/syringo
    Cavalier King Charles Spaniel pup aanschaffen

    tussen de 500 en 900 euro
    ouderdieren moeten getest zijn!

    Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel CavalierKingCharlesSpaniel1_120x120Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel CavalierKingCharlesSpaniel2_120x120Rasbeschrijving van de Cavalier King Charles Spaniel CavalierKingCharlesSpaniel_120x120

      Het is nu di 07 mei 2024, 20:24