Ras groep van de Schotse Herdershond, Langhaar
De Schotse Herdershond, Langhaar behoort tot de Rasgroep "Herdershonden"
Geschiedenis van de Schotse Herdershond, Langhaar
Schotse herdershond
Schotse herdershond (langharig)
Schotse herdershond (kortharig)
Namen Collie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie
De Schotse herdershond of collie bestaat in twee vachtvariëteiten, die beiden als afzonderlijk ras door het FCI erkend zijn.
Geschiedenis
De Schotse herdershond is al bekend sinds de 13e eeuw in Engeland en werd tot de 18e eeuw vooral als herder van schapen ingezet. In 1840 werd de eerste Collie Club gesticht. De Schotse herdershond is onder meer stamvader van de Australische veedrijvershond. Om de Schotse herder een eleganter uiterlijk te geven, heeft men onder meer Barsoi en Engelse setter ingefokt. Dankzij de Barsoi heeft de Collie nu een langere neus. Nadat koningin Victoria hem als huishond koos en later met de televisiereeks Lassie, werd hij een van de bekendste hondenrassen.
Vacht- en kleurvariëteiten
De langharige collie heeft een lange zijden vacht met dikke ondervacht, een volle staart met meestal zwarte vlek bovenaan of in het midden van de staart en meestal een witte staartpunt.
De Collie heeft 3 kleurvariëteiten bekend in Nederland:
Sable:
De Sable kan allerlei soorten kleurslagen bevatten, van vossenkleur tot mahonie & goudkleur. Meestal met witte pootjes en witte kraag die zowel volledig als half kan zijn. Er zijn ook Collies bekend zonder witte kraag.
Tricolour:
Dit is een geheel zwarte Collie met witte pootjes en kraag en bruine of tankleurige aftekeningen rondom expressie en pootjes. Indien de tricolour gekruist wordt met een Sable, kan er een Shaded of Dark Sable ontstaan. Deze heeft het patroon van een sable collie,met zwarte haarpunten wat op oudere leeftijd heel donker kan worden.
Blue Merle:
De Blue Merle is een lastige kleur om goed te fokken. Veelal worden ze als grijs gezien of met veel zwarte vlekken, wat wel is toegestaan. De Blue Merle heeft echter normaalgesproken een zilverkleurige vacht, of is blauwschimmel van kleur met zwarte puntjes of vlekjes, dit met bruine- of tanaftekeningen in expressie en pootjes en natuurlijk met de witte kraag die geheel of half kan zijn en witte pootjes. Roestkleurige vlekken zijn niet toegestaan.
In Amerika is het toegestaan om "Coloured-head Collies" of "White Collies" te fokken. Dit zijn geheel witte Collies met alleen een gekleurde kop of enkel een vlek op het lichaam van de desbetreffende kleur.
De Blue Merle kleuren komen beter tot zijn recht door met Tricolour te kruisen, zo is er 50% kans op zowel Blue Merle pups als op Tricolours en is de kans op witte Merle pups zeer klein.
Voor de kortharige Collie gelden veelal dezelfde regels. De kortharige Collie heeft alleen een ruwe korte vacht.
Fokken
Het fokken van een Schotse Herdershond 'Collie' moet op verantwoorde manier te werk gaan. Zo moeten de ouderdieren getest worden op HD (heupdysplasie) en CEA PRA (de ogen). Bij Collies willen nog wel problemen ontstaan met de ogen omdat deze amandelvormig zijn en zo ook kwetsbaar.
De teef moet voor dekking goed gecontroleerd zijn op ziektes en infecties om zo te voorkomen dat de teef leeg blijft na de dekking of dode pups ter wereld brengt.
Ook de reu moet zo zijn onderzoeken ondergaan alvorens toestemming te krijgen om te dekken. De eigenaar van de teef betaalt ook dekgeld om de reu te mogen gebruiken, de prijzen variëren per hond, mits er een regeling is om eventueel de reueigenaar eerste keus uit het nest te geven.
Het fokken is niet voor iedereen weggelegd en moet niet impulsief worden gedaan. Een Collie kan maximaal 4 tot 8 pups krijgen, minder is natuurlijk ook altijd mogelijk, maar daar mag men nooit van uit gaan. De kortharige Collie kan wel 6 tot 10 pups krijgen per worp.
Een dracht duurt ongeveer 63 dagen met uitzonderingen, en pups moeten zo'n 8/9 weken bij de moeder blijven voor de nieuwe eigenaar de pup mee naar huis mag nemen. Met 6/7 weken worden de pups geënt en krijgen een microchip en oogcontrole (CEA PRA). De pups mogen daarna ook naar buiten.
Bij een erkend fokker krijgen nieuwe eigenaars ook een stamboom bij hun pup.
Een erkend fokker is aangesloten bij Raad van Beheer en de S.H.V De Collieclub.
Gendefecten
De meeste collies hebben een gendefect, dat hun uitermate gevoelig maakt tegenover bepaalde farmaca uit de groep van de avermectines (ontwormingsmiddel). Collies die met deze producten ontwormd worden zullen zware neurologische symptomen (tot de dood) vertonen. Ook narcotische middelen zoals Ketamine, Domitor & Antisedan kunnen beter niet gebruikt worden. Ook niet in kleine dosis; dit kan nl. ook tot de dood leiden van uw Collie.
Karakter
De Schotse Herdershond Langhaar of 'Collie' is een rustige, lieve hond. De Collie is erg gehecht aan baas en gezin, maar zal toch één persoon als 'baas' beschouwen.
De Collie is erg goed om gehoorzaamheidstrainingen mee te ondernemen. Ze leren snel en zijn zeer intelligent. Echter, als te weinig oefeningen worden ondernomen, kan de hond ongehoorzaam worden. Bovendien is de Collie goed te trainen voor behendigheid. Apporteren is dan ook een must voor deze honden. Vaak krijgen ze er geen genoeg van.
Collies hebben echter een hekel aan stemverheffing en reageren gauw heel nerveus of geschrokken op ruzies in het gezin of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw dat ze fout zijn.
Daarnaast staan Collies bekend om hun lieve expressie en zachte benadering naar kinderen, mits de kinderen goed om weten te gaan met een hond
Verzorging Langhaar
De vacht van de Schotse Herdershond moet zo'n 1 of 2x per week goed geborsteld worden. Bij voorkeur eerst tegen de haarrichting in, om zo verborgen klitjes goed mee te nemen. De pootjes moeten ongeveer per 3/4 weken getrimd worden. Hierbij moet een goede hondentrimschaar gebruikt worden.
Ook het vlossige haar rondom de oren kan verwijderd worden met een effileerschaar of met de vingers weggeplukt worden. Zorg wel dat u met uw andere hand de huid vasthoudt zo dat u de hond geen pijn doet.
De Collie moet dus vanaf pup leren om stil te blijven liggen of staan zodat men goed overal bij kan en dat de hond weet wat er van hem verlangd wordt.
Een Collie is ongeveer 1 of 2x per jaar in de rui. Een teef gaat in de rui zo'n 4 maanden nadat ze loops zijn geweest en trekt dan haar complete 'jas' uit. Het verschilt per teef wat voor een cyclus deze heeft.
Als een Collie in de rui is moet hij dan ook iedere, of om de dag, flink worden geborsteld om zo al het losgelaten ondervacht volledig te verwijderen. Hierdoor krijgt de nieuwe vacht meer en een betere kans om terug te groeien. Het mag er vooral NIET uit geknipt worden!
Een ruiperiode of 'verharing' kan zo ongeveer een maand of iets langer duren. Het kan echter wel 4 maanden maximaal duren voor dat de Collie optimaal in vachtconditie is en zo eventueel weer aan een tentoonstelling kan meedoen. Dit alles geldt meestal alleen voor teven. Reuen verharen minder en zullen zo rond de rui een wat doffere vacht kleur hebben.
Een Collie hoeft maar 1 of 2 x per jaar in bad of onder de douche, dit heeft te maken met de beschermlaag op de huid en vacht. De vacht gaat bovendien juist meer ongewenst ruiken als het vaker nat is. Dit zult u ook merken als u heeft gewandeld in de regen.
Zowel een Collie als alle andere honden (rassen) mogen niet met mensenshampoo worden gewassen. In mensenshampoo zitten middelen die de beschermlaag op de huid doen vervagen of verwijderen.
Mits de hond niet overvloedig vuil is, hoeft men alleen met een handdoek te drogen en dan het lichte vuil uit te borstelen (als de vacht nat of vochtig is, eerst laten drogen). De pootjes kunnen echter wel vaker gewassen worden in schoon lauw water zonder (honden)shampoo. Dat in verband met het vuil tussen de tenen en haartjes dat mogelijk kan irriteren.
Als u de pootjes echter wel moet wassen met (honden)shampoo, vanwege overvloedig en lastig te verwijderen vuil, spoel daarna de pootjes dan na met schoon water om zo jeuk en irritatie te voorkomen.
Karakter van de Schotse Herdershond, Langhaar
vrolijk, zeer intelligent en werkwillig, sociaal, slim, beschermend, energiek, attent, lief, waaks, gevoelig, aanhankelijk en zeer gehecht aan het hele gezin. Soms wat onzeker naar vreemden toe, maar dit is gauw weg als de hond merkt dat hij gewild is.
Rasstandaard van de Schotse Herdershond, Langhaar
Schofthoogte:
Reu 56 - 61 cm. Teef 51 - 56 cm.
Gewicht:
Reu 24 - 30 kg. Teef 18 - 24 kg.
Verschijning:
Grote hond, lange vacht.
Aard:
Vriendelijk.
Hoofd:
Schedel:
vlak.
Snuit:
smal.
Neus:
zwart.
Ogen:
Niet te klein.
Vorm:
amandel.
Kleur:
donker bruin, blauw (gevlekt) bij blue merles
Oren:
Klein. Tiporen
Mond:
Kaken:
sterk.
Gebit:
schaargebit.
Hals:
Gespierd, lang.
Voorhand:
recht, gespierd.
Lichaam:
Lang.
Borst:
diep.
Ribben:
goed gewelfd.
Rug:
gespierd.
Lendenen:
licht gewelfd.
Achterhand:
gespierd.
Voeten:
Ovaal.
Tenen:
gebogen.
Staart:
Lang.
Rust:
laag gedragen.
Kleur:
Sable:
geel tot donkerbruin
Tri-colour:
met name zwart met bruine aftekeningen.
Blue Merle:
zilver-blauw met zwarte spikkels
Witte aftekeningen.
Vacht:
Dicht.
Bovenvacht:
recht, stug.
Ondervacht:
zacht.
NB:
Reuen:
twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.
Gezondheid van de Schotse Herdershond, Langhaar
De Schotse Collie kan HD (heupdysplasie) en Oog-(CEA/CH, PRA) en Nier-problemen hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Voor PRA en CEA/CH zijn DNA-testen beschikbaar.
De uitslag kan VRIJ, DRAGER of LIJDER zijn.
Bij CEA moet 1 van beide ouders VRIJ zijn.
Wanneer de ECVO oogetset wordt uitgevoerd is deze 1 jaar geldig.
Verzorging van de Schotse Herdershond, Langhaar
De schotse herder moet ongeveer 1 keer per week erg grondig geborsteld worden. Met name op dichter behaarde gedeelten moet u echt tot op de huid toe borstelen, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. Let er op om niet alleen op de makkelijk plekken zoals de rug te kammen, maar kam ook de minder makkelijke plekken zoals de oksels en buik etc. In de ruiperiode moet u de hond dagelijks borstelen en kammen.
Opvoeding van de Schotse Herdershond, Langhaar
De schotse herder leert relatief snel. U boekt de beste resultaten als u veel gebruik maakt van de intonatie van uw stem.
Rasvereniging van de Schotse Herdershond, Langhaar
www.collieclub.nl
www.dierenpensioneilers.nl
Overige informatie over de Schotse Herdershond, Langhaar
sociale aanleg:
honden van dit ras gaan in de regel erg goed om met andere huisdieren, soortgenoten en kinderen. Gewenst bezoek wordt vrolijk begroet.
Beweging:
De schotse herder past zich goed aan allerlei omstandigheden aan, maar u doet de hond zeker te kort als hij genoegen moet nemen met driemaal daags een blokje om. Laat hem regelmatig onaangelijnd rennen en spelen. De meeste zijn dol op balspelletjes en apporteren. Ook in sporten als behendigheid, fly-ball en gehoorzaamheid staat hij zijn mannetje. De jongste hond moet in de opgroeifase wat ontzien worden; zodat hij al zijn energie kan steken in de opbouw van sterke botten, gewrichten en spieren.
De Schotse Herdershond, Langhaar behoort tot de Rasgroep "Herdershonden"
Geschiedenis van de Schotse Herdershond, Langhaar
Schotse herdershond
Schotse herdershond (langharig)
Schotse herdershond (kortharig)
Namen Collie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 1 Sectie
De Schotse herdershond of collie bestaat in twee vachtvariëteiten, die beiden als afzonderlijk ras door het FCI erkend zijn.
Geschiedenis
De Schotse herdershond is al bekend sinds de 13e eeuw in Engeland en werd tot de 18e eeuw vooral als herder van schapen ingezet. In 1840 werd de eerste Collie Club gesticht. De Schotse herdershond is onder meer stamvader van de Australische veedrijvershond. Om de Schotse herder een eleganter uiterlijk te geven, heeft men onder meer Barsoi en Engelse setter ingefokt. Dankzij de Barsoi heeft de Collie nu een langere neus. Nadat koningin Victoria hem als huishond koos en later met de televisiereeks Lassie, werd hij een van de bekendste hondenrassen.
Vacht- en kleurvariëteiten
De langharige collie heeft een lange zijden vacht met dikke ondervacht, een volle staart met meestal zwarte vlek bovenaan of in het midden van de staart en meestal een witte staartpunt.
De Collie heeft 3 kleurvariëteiten bekend in Nederland:
Sable:
De Sable kan allerlei soorten kleurslagen bevatten, van vossenkleur tot mahonie & goudkleur. Meestal met witte pootjes en witte kraag die zowel volledig als half kan zijn. Er zijn ook Collies bekend zonder witte kraag.
Tricolour:
Dit is een geheel zwarte Collie met witte pootjes en kraag en bruine of tankleurige aftekeningen rondom expressie en pootjes. Indien de tricolour gekruist wordt met een Sable, kan er een Shaded of Dark Sable ontstaan. Deze heeft het patroon van een sable collie,met zwarte haarpunten wat op oudere leeftijd heel donker kan worden.
Blue Merle:
De Blue Merle is een lastige kleur om goed te fokken. Veelal worden ze als grijs gezien of met veel zwarte vlekken, wat wel is toegestaan. De Blue Merle heeft echter normaalgesproken een zilverkleurige vacht, of is blauwschimmel van kleur met zwarte puntjes of vlekjes, dit met bruine- of tanaftekeningen in expressie en pootjes en natuurlijk met de witte kraag die geheel of half kan zijn en witte pootjes. Roestkleurige vlekken zijn niet toegestaan.
In Amerika is het toegestaan om "Coloured-head Collies" of "White Collies" te fokken. Dit zijn geheel witte Collies met alleen een gekleurde kop of enkel een vlek op het lichaam van de desbetreffende kleur.
De Blue Merle kleuren komen beter tot zijn recht door met Tricolour te kruisen, zo is er 50% kans op zowel Blue Merle pups als op Tricolours en is de kans op witte Merle pups zeer klein.
Voor de kortharige Collie gelden veelal dezelfde regels. De kortharige Collie heeft alleen een ruwe korte vacht.
Fokken
Het fokken van een Schotse Herdershond 'Collie' moet op verantwoorde manier te werk gaan. Zo moeten de ouderdieren getest worden op HD (heupdysplasie) en CEA PRA (de ogen). Bij Collies willen nog wel problemen ontstaan met de ogen omdat deze amandelvormig zijn en zo ook kwetsbaar.
De teef moet voor dekking goed gecontroleerd zijn op ziektes en infecties om zo te voorkomen dat de teef leeg blijft na de dekking of dode pups ter wereld brengt.
Ook de reu moet zo zijn onderzoeken ondergaan alvorens toestemming te krijgen om te dekken. De eigenaar van de teef betaalt ook dekgeld om de reu te mogen gebruiken, de prijzen variëren per hond, mits er een regeling is om eventueel de reueigenaar eerste keus uit het nest te geven.
Het fokken is niet voor iedereen weggelegd en moet niet impulsief worden gedaan. Een Collie kan maximaal 4 tot 8 pups krijgen, minder is natuurlijk ook altijd mogelijk, maar daar mag men nooit van uit gaan. De kortharige Collie kan wel 6 tot 10 pups krijgen per worp.
Een dracht duurt ongeveer 63 dagen met uitzonderingen, en pups moeten zo'n 8/9 weken bij de moeder blijven voor de nieuwe eigenaar de pup mee naar huis mag nemen. Met 6/7 weken worden de pups geënt en krijgen een microchip en oogcontrole (CEA PRA). De pups mogen daarna ook naar buiten.
Bij een erkend fokker krijgen nieuwe eigenaars ook een stamboom bij hun pup.
Een erkend fokker is aangesloten bij Raad van Beheer en de S.H.V De Collieclub.
Gendefecten
De meeste collies hebben een gendefect, dat hun uitermate gevoelig maakt tegenover bepaalde farmaca uit de groep van de avermectines (ontwormingsmiddel). Collies die met deze producten ontwormd worden zullen zware neurologische symptomen (tot de dood) vertonen. Ook narcotische middelen zoals Ketamine, Domitor & Antisedan kunnen beter niet gebruikt worden. Ook niet in kleine dosis; dit kan nl. ook tot de dood leiden van uw Collie.
Karakter
De Schotse Herdershond Langhaar of 'Collie' is een rustige, lieve hond. De Collie is erg gehecht aan baas en gezin, maar zal toch één persoon als 'baas' beschouwen.
De Collie is erg goed om gehoorzaamheidstrainingen mee te ondernemen. Ze leren snel en zijn zeer intelligent. Echter, als te weinig oefeningen worden ondernomen, kan de hond ongehoorzaam worden. Bovendien is de Collie goed te trainen voor behendigheid. Apporteren is dan ook een must voor deze honden. Vaak krijgen ze er geen genoeg van.
Collies hebben echter een hekel aan stemverheffing en reageren gauw heel nerveus of geschrokken op ruzies in het gezin of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw dat ze fout zijn.
Daarnaast staan Collies bekend om hun lieve expressie en zachte benadering naar kinderen, mits de kinderen goed om weten te gaan met een hond
Verzorging Langhaar
De vacht van de Schotse Herdershond moet zo'n 1 of 2x per week goed geborsteld worden. Bij voorkeur eerst tegen de haarrichting in, om zo verborgen klitjes goed mee te nemen. De pootjes moeten ongeveer per 3/4 weken getrimd worden. Hierbij moet een goede hondentrimschaar gebruikt worden.
Ook het vlossige haar rondom de oren kan verwijderd worden met een effileerschaar of met de vingers weggeplukt worden. Zorg wel dat u met uw andere hand de huid vasthoudt zo dat u de hond geen pijn doet.
De Collie moet dus vanaf pup leren om stil te blijven liggen of staan zodat men goed overal bij kan en dat de hond weet wat er van hem verlangd wordt.
Een Collie is ongeveer 1 of 2x per jaar in de rui. Een teef gaat in de rui zo'n 4 maanden nadat ze loops zijn geweest en trekt dan haar complete 'jas' uit. Het verschilt per teef wat voor een cyclus deze heeft.
Als een Collie in de rui is moet hij dan ook iedere, of om de dag, flink worden geborsteld om zo al het losgelaten ondervacht volledig te verwijderen. Hierdoor krijgt de nieuwe vacht meer en een betere kans om terug te groeien. Het mag er vooral NIET uit geknipt worden!
Een ruiperiode of 'verharing' kan zo ongeveer een maand of iets langer duren. Het kan echter wel 4 maanden maximaal duren voor dat de Collie optimaal in vachtconditie is en zo eventueel weer aan een tentoonstelling kan meedoen. Dit alles geldt meestal alleen voor teven. Reuen verharen minder en zullen zo rond de rui een wat doffere vacht kleur hebben.
Een Collie hoeft maar 1 of 2 x per jaar in bad of onder de douche, dit heeft te maken met de beschermlaag op de huid en vacht. De vacht gaat bovendien juist meer ongewenst ruiken als het vaker nat is. Dit zult u ook merken als u heeft gewandeld in de regen.
Zowel een Collie als alle andere honden (rassen) mogen niet met mensenshampoo worden gewassen. In mensenshampoo zitten middelen die de beschermlaag op de huid doen vervagen of verwijderen.
Mits de hond niet overvloedig vuil is, hoeft men alleen met een handdoek te drogen en dan het lichte vuil uit te borstelen (als de vacht nat of vochtig is, eerst laten drogen). De pootjes kunnen echter wel vaker gewassen worden in schoon lauw water zonder (honden)shampoo. Dat in verband met het vuil tussen de tenen en haartjes dat mogelijk kan irriteren.
Als u de pootjes echter wel moet wassen met (honden)shampoo, vanwege overvloedig en lastig te verwijderen vuil, spoel daarna de pootjes dan na met schoon water om zo jeuk en irritatie te voorkomen.
Karakter van de Schotse Herdershond, Langhaar
vrolijk, zeer intelligent en werkwillig, sociaal, slim, beschermend, energiek, attent, lief, waaks, gevoelig, aanhankelijk en zeer gehecht aan het hele gezin. Soms wat onzeker naar vreemden toe, maar dit is gauw weg als de hond merkt dat hij gewild is.
Rasstandaard van de Schotse Herdershond, Langhaar
Schofthoogte:
Reu 56 - 61 cm. Teef 51 - 56 cm.
Gewicht:
Reu 24 - 30 kg. Teef 18 - 24 kg.
Verschijning:
Grote hond, lange vacht.
Aard:
Vriendelijk.
Hoofd:
Schedel:
vlak.
Snuit:
smal.
Neus:
zwart.
Ogen:
Niet te klein.
Vorm:
amandel.
Kleur:
donker bruin, blauw (gevlekt) bij blue merles
Oren:
Klein. Tiporen
Mond:
Kaken:
sterk.
Gebit:
schaargebit.
Hals:
Gespierd, lang.
Voorhand:
recht, gespierd.
Lichaam:
Lang.
Borst:
diep.
Ribben:
goed gewelfd.
Rug:
gespierd.
Lendenen:
licht gewelfd.
Achterhand:
gespierd.
Voeten:
Ovaal.
Tenen:
gebogen.
Staart:
Lang.
Rust:
laag gedragen.
Kleur:
Sable:
geel tot donkerbruin
Tri-colour:
met name zwart met bruine aftekeningen.
Blue Merle:
zilver-blauw met zwarte spikkels
Witte aftekeningen.
Vacht:
Dicht.
Bovenvacht:
recht, stug.
Ondervacht:
zacht.
NB:
Reuen:
twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.
Gezondheid van de Schotse Herdershond, Langhaar
De Schotse Collie kan HD (heupdysplasie) en Oog-(CEA/CH, PRA) en Nier-problemen hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Voor PRA en CEA/CH zijn DNA-testen beschikbaar.
De uitslag kan VRIJ, DRAGER of LIJDER zijn.
Bij CEA moet 1 van beide ouders VRIJ zijn.
Wanneer de ECVO oogetset wordt uitgevoerd is deze 1 jaar geldig.
Verzorging van de Schotse Herdershond, Langhaar
De schotse herder moet ongeveer 1 keer per week erg grondig geborsteld worden. Met name op dichter behaarde gedeelten moet u echt tot op de huid toe borstelen, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. Let er op om niet alleen op de makkelijk plekken zoals de rug te kammen, maar kam ook de minder makkelijke plekken zoals de oksels en buik etc. In de ruiperiode moet u de hond dagelijks borstelen en kammen.
Opvoeding van de Schotse Herdershond, Langhaar
De schotse herder leert relatief snel. U boekt de beste resultaten als u veel gebruik maakt van de intonatie van uw stem.
Rasvereniging van de Schotse Herdershond, Langhaar
www.collieclub.nl
www.dierenpensioneilers.nl
Overige informatie over de Schotse Herdershond, Langhaar
sociale aanleg:
honden van dit ras gaan in de regel erg goed om met andere huisdieren, soortgenoten en kinderen. Gewenst bezoek wordt vrolijk begroet.
Beweging:
De schotse herder past zich goed aan allerlei omstandigheden aan, maar u doet de hond zeker te kort als hij genoegen moet nemen met driemaal daags een blokje om. Laat hem regelmatig onaangelijnd rennen en spelen. De meeste zijn dol op balspelletjes en apporteren. Ook in sporten als behendigheid, fly-ball en gehoorzaamheid staat hij zijn mannetje. De jongste hond moet in de opgroeifase wat ontzien worden; zodat hij al zijn energie kan steken in de opbouw van sterke botten, gewrichten en spieren.