Rasbeschrijving van de Bolognezer DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.


Word lid van het forum, het is snel en gemakkelijk

Rasbeschrijving van de Bolognezer DogComputer
BESTE LEDEN LOG IN A.U.B.

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

    Rasbeschrijving van de Bolognezer

    L.G.R
    L.G.R
    Moderator
    Moderator


    Aantal berichten : 187
    Punten : 562
    Registratiedatum : 15-04-11
    Leeftijd : 43
    Woonplaats : Amsterdam

    Rasbeschrijving van de Bolognezer Empty Rasbeschrijving van de Bolognezer

    Bericht  L.G.R za 16 apr 2011, 08:38

    De Bolognezer behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"
    Geschiedenis van de Bolognezer

    In de 17de eeuw kocht een rijke liefhebber een Maltezer (of Bichon Maliase) voor een bedrag dat nu ongeveer 10.000 Euro zou zijn geweest. Deze hondjes zijn niet alleen erg aantrekkelijk, ze zijn als ras zeer oud. Het is zelfs de oudste Europese Dwerghond. De naam is een vertaling van de Latijnse naam "Canis Melitaeus" en is afgeleid van het eiland Malta, waar ze drieduizend jaar geleden al voorkwamen. Wellicht waren ze in de Oudheid al populair bij de Egyptenaren, de Grieken en in Rome. Er werden sporen van een dergelijk hondje aangetroffen. In de 18de en de 19de eeuw droegen hondenliefhebbers hun kleine honden vaak in hun mouwen mee. In 1864 werd verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Misschien werd de Maltezer om zijn fraaie vacht één van de eerste showhonden. Het zijn vriendelijke, trouwe huishondjes, die spontaan en speels zijn. Ze worden relatief erg oud en blijven lang gezond. De eigenaar van een Maltezer moet wel beseffen dat de vacht veel en degelijk onderhoud vergt.
    Karakter van de Bolognezer

    de Maltezer is geen broos, teer hondje, maar is gehard en levendig en kan goed tegen extreme klimaten. Hij heeft een lieve aard, is goed gemanierd, actief en energiek. Het is een zeer geschikte hond voor mensen die wat actie verwachten van hun huisdieren. Hij is intelligent, lief voor kinderen, zachtaardig en gevoelig.
    Rasstandaard van de Bolognezer

    Land van herkomst: Italie

    Korte geschiedenis van het ras
    De Bolognezer is genoemd naar Bologna, de Italiaase stad waaruit hij afkomstig is. Al in de twaalfde eeuw was hij bekend en beroemd vanwege zijn schoonheid en zijn vriendelijke karakter. In vroeger dagen werd hij vaak als blijk van waardering aan hooggeplaatste personen geschonken. In diplomatieke kringen werd zo'n geschenk beschouwd als het mooiste dat men kon krijgen. Het ras is op vele oude schilderijen te zien en hij vertoont daarop verbazingwekkend veel overeenkomsten met de hedendaagse Bolognezer, met als enige uitzondering dat hij toentertijd zwart en wit kon zijn, terwijl hij tegenwoordig alleen zuiver wit mag zijn. De Bolognezerr is een weinig voorkomend ras, met een enigszins serieus en waardig karakter.


    Rasbeschrijving:
    De Bolognezer is een kleine hond met een overvloedige vacht en een rustig temperament. Hij is enigszins gereserveerd tegenover vreemden.

    Hoofd: matig lang, met een gewelfde schedel. De bovenschedel, die er breed uitziet doordat de oren bij de aanzet rechtop staan, moet een uitgesproken achterhoofdsknobbel en stop hebben. Korte, krachtige voorsnuit, zwarte neusspiegel. De lengte van de voorsnuit moet twee-vijfde bedragen van de lengte van het gehele hoofd, de breedte iets meer dan een halve hoofdlengte. De lippen en de snuit zijn bedekt met lang haar, dat op de neusrug iets korter wordt.

    Ogen: rond, donker, met zwarte oogranden, levendige uitdrukking.

    Oren: hoog aangezet en rijkelijk behaard. Het oor moet voor de helft naar voren hangen.

    Gebit: schaargebit.

    Hals: droog, bijna even lang als het hoofd.

    Lichaam: rechte rug, matig lang, goed ontwikkelde borstkas, goed geronde ribben, licht opgetrokken buiklijn, iets gewelfde lendenen, brede en iets hellende croupe.

    Ledematen: korte en rechte voorbenen, tot aan de voeten bedekt met fijn haar. Zowel voor- als achterhand zijn goed gehoekt, evenwijdige achterbenen.

    Voeten: harde, zwarte voetzolen, zwarte nagels.

    Staart: wordt gebogen over de rug gedragen, overvloedig behaard.

    Vacht: de lange, dichte, warrige vacht bedekt het gehele lichaam behalve de neusrug. De vacht moet rechtopstaand zijn d.w.z. niet dicht tegen het lichaam aan liggen.

    Kleur: zuiver wit.

    Schofthoogte: reu 27-30 cm, teef 25-28 cm.

    Gewicht: 2,5 tot 4,0 kilo.
    Gezondheid van de Bolognezer

    knie en kruisbanden,artrose
    Verzorging van de Bolognezer

    vachtverzorging;wekelijks kammen met grove kam,pootjes en oren daarna met iets fijnere kam,snuit en rondom de ogen tenslotte met een netekammetje, om de 'rommeltjes' eruit te kammen,dit
    kan ook bij de voetjes heel goed.
    Hondjes met traansmeer dagelijks op deze wijze rondom de ogen kammen, daarna evt. schoonmaken met gekookt water en vooral goed nadrogen met meerdere watjes, net zolang totdat het niet meer afgeeft.De haren rondom de ogen moeten regelmatig met hand of trimmesje worden geplukt om het tranen v.d. ogen tegen te gaan, de punten van het haar veroorzaken n.l. irritatie in de ogen.Verwijder daarom die haren die bruine punten hebben,want die hebben i/h oog gezeten..
    Een Bolognezer die in de modder is geweest hoeft niet in bad.Zet hem even apart totdat hij is opgedroogd en kam hem daarna door,dan is hij weer wit!
    Was een Bolognezer niet vaker dan 4x per jaar, tenzij hij naar de show moet..Voor het wassen MOET HIJ BESLIST KLITVRIJ ZIJN!Fohn al kammend droog, eerst poten,oren en snuit,met fijne kam,daarna lijf, liefst niet doorkammen, maar 't haar met vingers spreiden,hierdoor komt de juiste vachtstructuur het beste naar voren..
    Ontlasting/koeievlaai i/d vacht?Niet wassen, maar eerst talkpoeder erop, laten drogen en daarna uitborstelen.LET WEL;DIT IS DE ENIGE KEER DAT U MET EEN BORSTEL AAN DE VACHT V/E BOLOGNEZER MAG KOMEN...
    Opvoeding van de Bolognezer

    Rasvereniging van de Bolognezer

    Pekingees- en dwergspanielclub
    Overige informatie over de Bolognezer

    wil je een gezelschapshondje,ideaal maar laat hen niet te veel aleen hebben snel verlatingsangst
    Bolognezer pup aanschaffen

    dat het geen kruising van abricoospoedel en malthezer is,als pup moeilijk te zien,een erkende fokker aangeraden

    Rasbeschrijving van de Bolognezer Bolognezer_120x120Rasbeschrijving van de Bolognezer Bolognezer1_120x120

      Het is nu wo 20 nov 2024, 23:45