De Azawakh behoort tot de Rasgroep "Windhonden"
Geschiedenis van de Azawakh
De Azawakh heeft een eigen geschiedenis, maar die is grotendeels onbekend. De Azawakh is een hondenras dat afkomstig is uit Afrika, met name Mali.
Karakter van de Azawakh
De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond, die eenzelfde karakter toont als de mensen van het volk waar hij, lang voordat de honden naar Europa kwamen, mee samenleefde. De trots en zelfstandigheid kunnen makkelijk begrepen worden als men bedenkt, dat de Touareg nooit meer dan een of twee dieren gelijktijdig hadden, welke als jagers, maar ook als waakhond een functie vervulden. Ook aan het temperament van de Azawakh moeten aantal woorden gewijd worden. Als er ooit een ras is geweest, dat niet voor een ieder geschikt is, is het de Azawakh. Het zjin fijnbesnaarde, zeer gevoelige, intelligente dieren, vergelijkbaar met een Arabisch volbloedpaard. Een Azawakh heeft een bijzonder nauwe band met zijn eigenaar, zonder enige vorm van onderdanigheid. Ze zijn ongeloofljik snel in hun reactie en vergeten niet gauw iets. Een Azawakh heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor hierarchische verhoudingen, maar kan snel en heftig uitvallen. De grens tussen spelen en vechten is soms bijzonder smal, vooral als de hierarchie nog niet beslist is; wat begint als een onschuldig spelletje kan om een geringe reden plots omslaan in een serieus gevecht. Voor hun eigenaar en de familie is een Azawakh erg lief en bekoorlijk. Ook aanhankelijkheid en een grote mate van "eager to please" is een Azawakh niet vreemd. Het is echter van zeer groot belang, dat de eigenaar duidelijk laat zien wie de baas is. Consequentie en liefde zijn hierbij de sleutels; een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen is noodzakelijk. Strenge behandeling en africhting zijn uit den boze en hebben veelal een averechts effect. De Azawakh erkent de mens als zijn superieur, mits deze zich superieur maar niet tiranniek opstelt. Vrienden en kennissen worden geaccepteerd zodra ze bekend zijn, voor die tijd wordt de kat duidelijk uit de boom gekeken. De hond moet als een volwaardige huisgenoot behandeld worden en is absoluut ongeschikt als kennelhond.
Rasstandaard van de Azawakh
Herkomst
Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Met sprinten kan hij een snelheid van 64 km/u halen.
Algemeen voorkomen
Een uiterst sierlijke verschijning die hoog op de benen staat, met tamelijk kleine voeten. Het skelet en de bespiering zijn goed zichtbaar onder de droge, fijne huid.
Schofthoogte
reuen 64 – 74 cm; teven 60 – 70 cm
Gewicht
reuen 20 – 25 kg; teven 15 – 20 kg
Vacht
De vacht is kort en fijn. Kleuren: fauve van licht zandkleurig tot donker met witte aftekeningen aan de benen, borst en staartpunt; al dan niet met een zwart masker.
Gebruik
Zichtjager op groot en klein wild.
Gezondheid
Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.
Aard
Temperamentvol, levendig, attent, waaks, trots en zelfverzekerd. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie: hij heeft een krachtige leiding in een fluwelen handschoen nodig. Aanhankelijk, bekoorlijk en zachtaardig voor wie hij accepteert; voor vreemden terughoudend, soms moeilijk te benaderen. Intelligent, zeer gevoelig, fijnbesnaard; wordt wel eens vergeleken met de Arabische Volbloed onder de paarden.
Algemeen
Met zijn verschijning in de zeventiger jaren op de tentoonstellingen heeft de Azawakh de windhondenwereld met een tot dan toe niet bekende variant van de oosterse windhonden verrijkt. Het is een oud en tot voor enkele tientallen jaren terug in het land van herkomst op topniveau gefokt ras, dat door importen in Frankrijk en iets later in het toenmalige Joegoslavie in Europa en dan vooral in Duitsland (er zijn in Duitsland ongeveer 200 exemplaren van dit ras) een nieuw tehuis gevonden heeft. In Nederland bevonden zich in 1990 slechts minder dan 10 Azawakhs.
Naamgeving
De toenmalige fokkers van de Sloughi en dan vooral de Franse, kwamen in het geweer tegen de nieuwe importen. Zij verkondigden dat dit geen Sloughi's waren en ze hadden vooral heftige kritiek op de witte aftekeningen, die volgens hen niet typisch waren. Een en ander resulteerde in een afsplitsing van de "nieuwe" honden tot een eigen, afzonderlijk ras op het Kynologisch Wereldcongres te Verona, Italie in 1980. Sedert dat ogenblik staat het ras bekend als Azawakh (soms Sloughi-Azawakh, voorheen ook Touareg Sloughi). Het andere ras, dat al sedert het begin van de twintigste eeuw in Europa bekend was, werd en wordt nog steeds Sloughi genoemd. De twee rassen worden voldoende verschillend geacht om voor verschillende kampioenschaps- en Beste-van-het-Ras-titels te strijden op tentoonstellingen.
Oorsprong
Het oorspronkelijke thuisland van de Azawakh zijn de eindeloze steppen en de halfwoestijn van de zuidelijke Sahara en de Sahel-zone. Geografisch omvat het verspreidingsgebeide de Sahel regio van de landen Mali, Niger en Tschaad. In het grensgebied van beide staten ligt het Azawakh-dal, een meer dan 1000 km lang en tot 40 km breed uitgedroogd rivierdal. Hieraan heeft het ras in Europa zijn naam te danken. In dit dal leven de traditionele bezitters, de reizende nomaden van Berber-afstamming, die in Europa bekend zijn onder de Arabische aanduiding "Touareg". De in blauwe gewaden gekleed gaande Touareg zijn het woestijnvolk bij uitstek en zij heersten over de centrale Sahara vanaf de middeleeuwen tot halverwege de vorige eeuw. De zuidelijke Touareg-stammen zijn bekend om hun hoogstaande fok van runderen, paarden en kamelen en vormden met hun diepgaand gevoel voor de natuur en het individu ook dit edele windhondenras, dan uitstekend op de bruikbaarheid in het ruwe, bijna mens-onvriendelijke klimaat afgestemd is. De culturele en geografische isolatie van de Touareg heeft de schoonheid en de oorspronkelijkheid van het ras voor ons bewaard. De droogte van de laatste tientallen jaren in de Sahel-zone, het onophoudelijke opdringen van de woestijn en de grote politieke, culturele en economische ontwikkelingen in de nog jonge Sahel-landen hebben tot een zeer ernstige bedreiging van het hondenbestand geleid. In zekere zin zijn op het laatste ogenblik zeer edele en typische exemplaren van dit oude windhondenras naar Europa gebracht en kon men met nakomelingen hiervan het voortbestaan van dit schitterende ras verzekeren.
Uiterlijk
De Azawakh is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang, droog fijngevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor. Het trots gedragen hoofd, de lange slanke hals, de fjingebouwde ledematen en de diepe borst bij de opgetrokken smalle korte lendenen benadrukken voor alles elegantie en rastypische verschijning. De huid is dun en zacht, de vacht is dicht, kort en zacht. De vachtkleur varieert van licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin (ook de gestroomde variant komt voor: kijk naar onder andere Elkez, HV). Karakteristiek zijn de witte aftekeningen vooral aan de voeten (witte sokken, HV), maar ook op de borst, het hoofd en de staart. Deze vereiste aftekeningen kunnen in grootte sterk varieren. Het gangwerk is dansend.
Beweging
Ondanks zijn fijngebouwdheid is de Azawakh zeer robuust en absoluut niet kleinzerig. Hij bezit een enorm uithoudingsvermogen en een zeer soepel gangwerk. Met zijn temperament moet de Azawakh zijn energie regelmatig kwijt kunnen. Eenmaal per dag moet een Azawakh zich, liefst in alle vrijheid, kunnen uitleven. Naast de gewone wandelingen moet hij zich los van iedere lijn of band kunnen bewegen, rennen en spelen.
Wie bereid is het eigenzinnige karakter van de Azawakh te accepteren en hem aan zijn eigen leven te laten deelnemen, die heeft in hem een liefdevolle en trouwe vriend gevonden.
bron NVOW
Gezondheid van de Azawakh
De Azawakh is over het geheel genomen een zeer gezond ras. Wanneer een Azawakh iets mankeert, geneest hij over het algemeen bijzonder snel. Een aandoening die wel voorkomt in het ras is epilepsie. Verder zijn er gevallen bekend van hypothyreoïdisme, een schildklieraandoening waarbij de hond een tekort heeft aan thyroxine. De symptomen zijn haaruitval en vetzucht bij oudere honden. Ook auto-immuunziekten komen sporadisch voor binnen het ras. Zoals bij veel Windhonden komen hartproblemen wat vaker voor dan bij andere rassen. De Azawakh is erop gebouwd om aan de magere kant te zijn. U moet er dus op toezien dat hij niet te zwaar wordt, want een dikke Azawakh is geen gezonde Azawakh. Bijkomend probleem is dat de Azawakh bijzonder geraffineerd is in het stelen van voedsel. Het is dus heel belangrijk om alle etenswaar 'Azawakh-veilig' op te bergen. De vachtverzorging van de Azawakh heeft niet veel om het lijf. Wanneer u hem regelmatig borstelt met een hondenhandschoen, blijft zijn vacht in goede conditie.
Verzorging van de Azawakh
hier boven staat info over de verzorging van azawakh.
Opvoeding van de Azawakh
Voor de opvoeding van een Azawakh is veel geduld nodig. Wees consequent, rustig en dominant: slaan en schreeuwen heeft vaak een averechts effect. De hond kan lange afstanden meelopen met een fietser. Die energie moeten ze kwijt, dus kleine wandelingetjes zijn absoluut niet toereikend! Wees voorzichtig met het los laten lopen, want het jachtinstinct is zeker nog aanwezig.
Rasvereniging van de Azawakh
http://www.nvow.nl/content/index.php
Azawakh pup aanschaffen
Een pup kost gemiddeld 1000 euro.
Let erop dat ouders zijn getest op erfelijke aandoeningen en opgroeien bij moederhond in een huiselijke sfeer.
Geschiedenis van de Azawakh
De Azawakh heeft een eigen geschiedenis, maar die is grotendeels onbekend. De Azawakh is een hondenras dat afkomstig is uit Afrika, met name Mali.
Karakter van de Azawakh
De Azawakh is een trotse, zelfverzekerde, zelfstandige hond, die eenzelfde karakter toont als de mensen van het volk waar hij, lang voordat de honden naar Europa kwamen, mee samenleefde. De trots en zelfstandigheid kunnen makkelijk begrepen worden als men bedenkt, dat de Touareg nooit meer dan een of twee dieren gelijktijdig hadden, welke als jagers, maar ook als waakhond een functie vervulden. Ook aan het temperament van de Azawakh moeten aantal woorden gewijd worden. Als er ooit een ras is geweest, dat niet voor een ieder geschikt is, is het de Azawakh. Het zjin fijnbesnaarde, zeer gevoelige, intelligente dieren, vergelijkbaar met een Arabisch volbloedpaard. Een Azawakh heeft een bijzonder nauwe band met zijn eigenaar, zonder enige vorm van onderdanigheid. Ze zijn ongeloofljik snel in hun reactie en vergeten niet gauw iets. Een Azawakh heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor hierarchische verhoudingen, maar kan snel en heftig uitvallen. De grens tussen spelen en vechten is soms bijzonder smal, vooral als de hierarchie nog niet beslist is; wat begint als een onschuldig spelletje kan om een geringe reden plots omslaan in een serieus gevecht. Voor hun eigenaar en de familie is een Azawakh erg lief en bekoorlijk. Ook aanhankelijkheid en een grote mate van "eager to please" is een Azawakh niet vreemd. Het is echter van zeer groot belang, dat de eigenaar duidelijk laat zien wie de baas is. Consequentie en liefde zijn hierbij de sleutels; een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen is noodzakelijk. Strenge behandeling en africhting zijn uit den boze en hebben veelal een averechts effect. De Azawakh erkent de mens als zijn superieur, mits deze zich superieur maar niet tiranniek opstelt. Vrienden en kennissen worden geaccepteerd zodra ze bekend zijn, voor die tijd wordt de kat duidelijk uit de boom gekeken. De hond moet als een volwaardige huisgenoot behandeld worden en is absoluut ongeschikt als kennelhond.
Rasstandaard van de Azawakh
Herkomst
Een unieke, kortharige windhond die tot 1970 binnen Europa niet bekend was. De Azawakh is een Sloughi-achtige hond die door de Toearegs op de vlakten van Nigeria en Mali verfijnd is tot een uitstekende gazellenjager. Pas met de prooi in zicht werd de hond uit het zadel getild. Met sprinten kan hij een snelheid van 64 km/u halen.
Algemeen voorkomen
Een uiterst sierlijke verschijning die hoog op de benen staat, met tamelijk kleine voeten. Het skelet en de bespiering zijn goed zichtbaar onder de droge, fijne huid.
Schofthoogte
reuen 64 – 74 cm; teven 60 – 70 cm
Gewicht
reuen 20 – 25 kg; teven 15 – 20 kg
Vacht
De vacht is kort en fijn. Kleuren: fauve van licht zandkleurig tot donker met witte aftekeningen aan de benen, borst en staartpunt; al dan niet met een zwart masker.
Gebruik
Zichtjager op groot en klein wild.
Gezondheid
Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.
Aard
Temperamentvol, levendig, attent, waaks, trots en zelfverzekerd. Gericht op zijn eigen mensen, maar met een sterk gevoel voor hiërarchie: hij heeft een krachtige leiding in een fluwelen handschoen nodig. Aanhankelijk, bekoorlijk en zachtaardig voor wie hij accepteert; voor vreemden terughoudend, soms moeilijk te benaderen. Intelligent, zeer gevoelig, fijnbesnaard; wordt wel eens vergeleken met de Arabische Volbloed onder de paarden.
Algemeen
Met zijn verschijning in de zeventiger jaren op de tentoonstellingen heeft de Azawakh de windhondenwereld met een tot dan toe niet bekende variant van de oosterse windhonden verrijkt. Het is een oud en tot voor enkele tientallen jaren terug in het land van herkomst op topniveau gefokt ras, dat door importen in Frankrijk en iets later in het toenmalige Joegoslavie in Europa en dan vooral in Duitsland (er zijn in Duitsland ongeveer 200 exemplaren van dit ras) een nieuw tehuis gevonden heeft. In Nederland bevonden zich in 1990 slechts minder dan 10 Azawakhs.
Naamgeving
De toenmalige fokkers van de Sloughi en dan vooral de Franse, kwamen in het geweer tegen de nieuwe importen. Zij verkondigden dat dit geen Sloughi's waren en ze hadden vooral heftige kritiek op de witte aftekeningen, die volgens hen niet typisch waren. Een en ander resulteerde in een afsplitsing van de "nieuwe" honden tot een eigen, afzonderlijk ras op het Kynologisch Wereldcongres te Verona, Italie in 1980. Sedert dat ogenblik staat het ras bekend als Azawakh (soms Sloughi-Azawakh, voorheen ook Touareg Sloughi). Het andere ras, dat al sedert het begin van de twintigste eeuw in Europa bekend was, werd en wordt nog steeds Sloughi genoemd. De twee rassen worden voldoende verschillend geacht om voor verschillende kampioenschaps- en Beste-van-het-Ras-titels te strijden op tentoonstellingen.
Oorsprong
Het oorspronkelijke thuisland van de Azawakh zijn de eindeloze steppen en de halfwoestijn van de zuidelijke Sahara en de Sahel-zone. Geografisch omvat het verspreidingsgebeide de Sahel regio van de landen Mali, Niger en Tschaad. In het grensgebied van beide staten ligt het Azawakh-dal, een meer dan 1000 km lang en tot 40 km breed uitgedroogd rivierdal. Hieraan heeft het ras in Europa zijn naam te danken. In dit dal leven de traditionele bezitters, de reizende nomaden van Berber-afstamming, die in Europa bekend zijn onder de Arabische aanduiding "Touareg". De in blauwe gewaden gekleed gaande Touareg zijn het woestijnvolk bij uitstek en zij heersten over de centrale Sahara vanaf de middeleeuwen tot halverwege de vorige eeuw. De zuidelijke Touareg-stammen zijn bekend om hun hoogstaande fok van runderen, paarden en kamelen en vormden met hun diepgaand gevoel voor de natuur en het individu ook dit edele windhondenras, dan uitstekend op de bruikbaarheid in het ruwe, bijna mens-onvriendelijke klimaat afgestemd is. De culturele en geografische isolatie van de Touareg heeft de schoonheid en de oorspronkelijkheid van het ras voor ons bewaard. De droogte van de laatste tientallen jaren in de Sahel-zone, het onophoudelijke opdringen van de woestijn en de grote politieke, culturele en economische ontwikkelingen in de nog jonge Sahel-landen hebben tot een zeer ernstige bedreiging van het hondenbestand geleid. In zekere zin zijn op het laatste ogenblik zeer edele en typische exemplaren van dit oude windhondenras naar Europa gebracht en kon men met nakomelingen hiervan het voortbestaan van dit schitterende ras verzekeren.
Uiterlijk
De Azawakh is een elegante, slanke, middelgrote, kortharige windhond met een lang, droog fijngevormd hoofd met matige stop, zachtmoedige, amandelvormige ogen en een hangend oor. Het trots gedragen hoofd, de lange slanke hals, de fjingebouwde ledematen en de diepe borst bij de opgetrokken smalle korte lendenen benadrukken voor alles elegantie en rastypische verschijning. De huid is dun en zacht, de vacht is dicht, kort en zacht. De vachtkleur varieert van licht zandkleur via alle schakeringen van roodzandkleurig tot donker bruin (ook de gestroomde variant komt voor: kijk naar onder andere Elkez, HV). Karakteristiek zijn de witte aftekeningen vooral aan de voeten (witte sokken, HV), maar ook op de borst, het hoofd en de staart. Deze vereiste aftekeningen kunnen in grootte sterk varieren. Het gangwerk is dansend.
Beweging
Ondanks zijn fijngebouwdheid is de Azawakh zeer robuust en absoluut niet kleinzerig. Hij bezit een enorm uithoudingsvermogen en een zeer soepel gangwerk. Met zijn temperament moet de Azawakh zijn energie regelmatig kwijt kunnen. Eenmaal per dag moet een Azawakh zich, liefst in alle vrijheid, kunnen uitleven. Naast de gewone wandelingen moet hij zich los van iedere lijn of band kunnen bewegen, rennen en spelen.
Wie bereid is het eigenzinnige karakter van de Azawakh te accepteren en hem aan zijn eigen leven te laten deelnemen, die heeft in hem een liefdevolle en trouwe vriend gevonden.
bron NVOW
Gezondheid van de Azawakh
De Azawakh is over het geheel genomen een zeer gezond ras. Wanneer een Azawakh iets mankeert, geneest hij over het algemeen bijzonder snel. Een aandoening die wel voorkomt in het ras is epilepsie. Verder zijn er gevallen bekend van hypothyreoïdisme, een schildklieraandoening waarbij de hond een tekort heeft aan thyroxine. De symptomen zijn haaruitval en vetzucht bij oudere honden. Ook auto-immuunziekten komen sporadisch voor binnen het ras. Zoals bij veel Windhonden komen hartproblemen wat vaker voor dan bij andere rassen. De Azawakh is erop gebouwd om aan de magere kant te zijn. U moet er dus op toezien dat hij niet te zwaar wordt, want een dikke Azawakh is geen gezonde Azawakh. Bijkomend probleem is dat de Azawakh bijzonder geraffineerd is in het stelen van voedsel. Het is dus heel belangrijk om alle etenswaar 'Azawakh-veilig' op te bergen. De vachtverzorging van de Azawakh heeft niet veel om het lijf. Wanneer u hem regelmatig borstelt met een hondenhandschoen, blijft zijn vacht in goede conditie.
Verzorging van de Azawakh
hier boven staat info over de verzorging van azawakh.
Opvoeding van de Azawakh
Voor de opvoeding van een Azawakh is veel geduld nodig. Wees consequent, rustig en dominant: slaan en schreeuwen heeft vaak een averechts effect. De hond kan lange afstanden meelopen met een fietser. Die energie moeten ze kwijt, dus kleine wandelingetjes zijn absoluut niet toereikend! Wees voorzichtig met het los laten lopen, want het jachtinstinct is zeker nog aanwezig.
Rasvereniging van de Azawakh
http://www.nvow.nl/content/index.php
Azawakh pup aanschaffen
Een pup kost gemiddeld 1000 euro.
Let erop dat ouders zijn getest op erfelijke aandoeningen en opgroeien bij moederhond in een huiselijke sfeer.