De Chihuahua behoort tot de Rasgroep "Gezelschapshonden"
Geschiedenis van de Chihuahua
Tot 1898 was het ras uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Is het echt een inheems ras dat afstamt van de honden van de Azteken? Werd het door de Spaanse veroveraars naar de Nieuwe Wereld gebracht? Of komt het ergens anders vandaan? Bewijzen van de echtheid van de chihuahua zijn de afbeeldingen van dergelijke honden in het klooster van Huejotzingo, dat dateert uit de tijd van de Tolteken, en de verschillende archeologische opgravingen. Overigens heeft ook Botticelli een hondje afgebeeld dat sprekend op een chihuahua lijkt (op een fresco in de Sixtijnse kapel). De oorspronkelijke variëteit van de chihuahua had een kortharige vacht, de langharige is gefokt door kruising met langharige dwergrassen (zoals vlinderhondje, Yorkshireterriër en rueskeeshond).
Karakter van de Chihuahua
Een Chihuahua pup is een aanhankelijk hondje, dat zich meestal aan 1 persoon (zijn baasje) erg hecht.
Hij is ook leergierig, en je kan hem alles aanleren.
Chihuahua's zijn absoluut geen schoot/bibber hondjes, en een goed gefokte chihuahua kan tegen een stootje.
Rasstandaard van de Chihuahua
FCI-Standaard nr. 218 / 11.05.1998 / GB (Nederlandse vertaling)
CHIHUAHUA (fonetische uitspraak Sjiwawa met de klemtoon op de tweede lettergreep) (Chihuahueño)
GEBRUIK: Gezelschapshond
CLASSIFICATIE F.C.I.: Groep 9 Gezelschapshonden Sectie 6 Chihuahuenõ. zonder werkproeven.
ALGEMEEN
KORTE HISTORISCHE SAMENVATTING:
De Chihuahua wordt beschouwd als de kleinste rashond ter wereld en draagt de naam van de grootste provincie van de republiek Mexico. Men neemt aan dat deze honden in het wild leefden en, ten tijde van de civilisatie van de Tolteken, werden gevangen en getemd door de inwoners. Illustraties van een gezelschapshondje genaamd “Techichi” dat in Tula leefde, werden gebruikt als decoraties op stadsarchitectuur. Deze kleine afbeeldingen komen erg overeen met de tegenwoordige Chihuahua.
ALGEMEEN VOORKOMEN:
Deze hond heeft een compacte lichaamsvorm. Zeer belangrijk is het feit dat de schedel appelvormig is en dat hij zijn middelmatig lange staart zeer hoog draagt, ofwel gebogen of in de vorm van een halve cirkel met de punt wijzend naar de lendenen.
BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam iets groter dan de schofthoogte. Gewenst is echter een bijna vierkante lichaamsvorm, in het bijzonder bij de reuen. Bij de teven, in verband met zwangerschap, is een iets langer lichaam toegestaan.
GEDRAG / KARAKTER:
Snel, attent, levendig en erg moedig.
HOOFD:
SCHEDELGEDEELTE:
Goed gevormd appelhoofd (een kenmerk van het ras) zonder of met een slechts kleine fontanel.
STOP:
Zeer uitgesproken, diep en breed, waarbij het voorhoofd over de aanzet van de snuit nijgt.
GELAATSGEDEELTE:
NEUS:
Elke kleur toegestaan. Neusbrug middelmatig kort, iets omhoog wijzend.
SNUIT:
Kort, gezien van opzij, breed aan de aanzet, toelopend naar de punt.
LIPPEN:
Droog, nauw aansluitend
WANGEN:
Middelmatig ontwikkeld, zeer vlak.
KAKEN/TANDEN:
Schaar- of tanggebit. Overbeet, onderbeet, evenals iedere afwijking in de positie van de boven- of onderkaak dient absoluut bestraft te worden.
OGEN:
Groot, rondachtig van vorm, zeer expressievol, niet uitpuilend, geheel donker. Lichte ogen toegestaan, maar ongewenst.
OREN:
Groot, staand, zonder vouwen, duidelijk breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de enigszins geronde punt. In rust licht opzij gebogen een hoek van 45º vormend.
NEK:
Bovenlijn licht gebogen. Middelmatige lengte. Bij reuen zwaarder dan bij teven.
Geen keelhuid.
Bij de langhaar variateit is de aanwezigheid van een kraag met langer haar zeer gewenst.
LICHAAM
Compact en goed gebouwd.
TOPLIJN:
Recht.
SCHOFT:
Nauwelijks zichtbaar.
RUG:
Kort en stevig.
LENDENEN:
Sterk gespierd.
KRUIS:
Breed en sterk zonder af te lopen.
BORST:
Ribbenkast breed en diep, ribben goed gewelfd. Gezien van de voorzijde, ruim, maar niet overdreven. Gezien van opzij, reikend tot de ellebogen. Niet ton-vormig.
ONDERBELIJNING:
Gevormd door een duidelijk oplopende buikbelijning. Slappe buiklijn toegestaan maar niet gewenst
HUID:
Glad en soepel over het gehele lichaamsoppervlak.
STAART:
Hoog aangezet, van middelmatige lengte; breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de punt. Staartdracht is een belangrijk karakteristiek van het ras. Hoog gedragen of in een boog of in een halve cirkel met de punt naar de lendenen gericht, hetgeen evenwicht aan het lichaam geeft. Beharing overeenkomstig de variëteit en overeenkomend met de lichaamsvacht. In de langhaar- variëteit vormt het haar een pluim. De staart hangt in rust naar beneden en vormt een lichte haak.
LEDEMATEN:
VOORHAND:
Voorbenen recht en van goede lengte; van voren gezien vormen de voorbenen samen met de ellebogen een rechte lijn. Van opzij gezien is hun houding verticaal. Schouders zijn vlak met kleine spieren. Hoeking tussen schouderblad en bovenarm is evenredig. Ellebogen vast en nauwsluitend aan het lichaam, wat een vrij bewegen verzekert. Middenvoet licht schuin aflopend sterk en flexibel.
ACHTERHAND:
Achterbenen goed gespierd met lange botten, verticaal en evenwijdig aan elkaar met goede hoekingen in de heup, knie en hak, in harmonie met de hoeking in de voorhand. Hakken laag met goed ontwikkelde achillespees; gezien van achteren zijn zij recht en verticaal in positie.
VOETEN:
Erg klein en ovaal met tenen goed apart maar niet wijd uitstaand (geen hazen - of kattenvoeten) Nagels bijzonder goed gebogen en middelmatig lang. Voetkussens goed ontwikkeld en zeer veerkrachtig. Wolfsklauwen dienen verwijderd te zijn.
GANGWERK/BEWEGING:
Passen zijn lang, veerkrachtig, energiek en actief met een goede reikwijdte en stuwkracht. Van achteren gezien dienen de achterbenen bijna parallel aan elkaar te bewegen, zodat de voetafdrukken van de achtervoet precies passen in die van de voorvoet. Bij het opvoeren van de snelheid vertonen de benen de neiging zich schuin naar binnen te bewegen in de richting van de centraal lijn van het zwaartepunt (een sporig gaan). Beweging blijft vrij en veerkrachtig zonder zichtbare inspanning, hoofd omhoog en vaste rug.
VACHT:
VACHTSTRUCTUUR;
Bij dit ras bestaan er twee vachtvariëteiten:
A. KORTHAAR:
Vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer; dun haar op keel en buik toegestaan; enigszins langer op nek en staart, kort op gezicht en oren. Vacht is glanzend en de structuur is zacht. Honden zonder haar zijn niet toegestaan.
B. LANGHAAR:
Vacht dient fijn en zijdeachtig te zijn, glad of licht golvend. Niet te dikke ondervacht gewenst. Vacht is langer, vormt pluimen op oren, nek, achterkant van voor- en achterbenen op de voeten en de staart. Honden met een lange golvende vacht als bij een Maltezer, worden niet geaccepteerd.
KLEUR:
Alle kleuren in alle mogelijke schakeringen en combinaties zijn toegestaan,behalve merle.
GEWICHT:
Bij dit ras wordt alleen het gewicht in beschouwing genomen, niet de hoogte. Gewicht tussen 0,5 en 3 kg. Een gewicht tussen 1 en 2 kg heeft de voorkeur. Dieren die meer wegen dan 3 kg worden gediskwalificeerd.
FOUTEN:
Elke afwijking van voornoemde punten dient als een fout te worden beschouwd en de ernst waarmee de fout dient te worden beoordeeld, dient in exacte verhouding te staan tot haar graad.
Smalle schedel.
Lange snuit.
Onder of overbeet.
Afwezigheid van enkele tanden.
Dubbele tanden.
Misvormde kaken.
Ogen,diepliggend of uitpuilend.
Te puntige oren.
Korte nek.
Lang lichaam
Ronde of holle rug (lordose of xyphose).
Hellend kruis.
Staart niet goed aangezet, kort of gedraaid.
Smalle borst, vlakkeribbenkast.
Korte ledenmaten.
Uitstaande ellebogen.
Te nauw van achteren.
Patella luxatie.
DISKWALIFICATIE FOUTEN:
Slanke,lichte,lange lichaamsvorm,hertachtig type.
Hangend oor of kort oor.
Extreem lang lichaam
Geen staart.
Bij de korthaar variëteit: kale plekken (alopecia).
Zwaarder dan 3 kg.
Bij de langhaar variateit: honden met erg lange, fijne en golvende vacht (als bij Maltezer).
N.B.: Mannelijke dieren dienen twee normaal ontwikkelde testikels te bezitten, die geheel in het scrotum zijn ingedaald.
Gezondheid van de Chihuahua
Patella luxatie, open fontanel, chihuahuahoest / reverse sneezing. Meer hierover lees je in De Chihuahua (www.dierenboekenbestellen.nl)
Verzorging van de Chihuahua
Chihuahua's hebben weinig uiterlijke verzorging nodig. De langharige variant af en toe uitborstelen, en de plukjes tussen de voetkussentjes wat bijknippen.
Verder uiteraard het standaard verzorgen zoals nageltjes knippen, en tandjes controleren.
Opvoeding van de Chihuahua
De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!
Rasvereniging van de Chihuahua
www.chihuahuaclub.nl
Overige informatie over de Chihuahua
De chihuahua is het enige hondenras dat echte tranen kan huilen.
Meer weten over de Chihuahua? In het boek De Chihuahua van Cindy Schwering lees je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding, voeding, etc, etc. Dit zeer uitgebreide boek over dit bijzondere hondenras is o.a. te bestellen op www.dierenboekenbestellen.nl moeilijke eters je moet ze zelf eten geven
Chihuahua pup aanschaffen
Een goede pup zal tussen de €800,- en €1300,- zitten.
Let vooral tijdens deze tijd van rage op dat je een hondje met stamboom koopt EN dat de moeder aanwezig is!
Er worden veel kruisingen als zijnde chihuahua verkocht.
Een pup hoort binnen op te groeien, in de huiskamer bij de stofzuiger, tv en eventueel kinderen.
Hondjes die in schuren leven zijn moeilijker te wennen aan de huis omgeving en zullen zich banger en daardoor aggresiever opstellen.
Let er op dat je hondje een lekker dik buikje heeft, goed uit zijn oogjes kijkt en een glanzend vachtje heeft.
Bij de broodfok worden soms bewust pups ondervoed om ze klein te houden!!! Let goed op of het 'puppyvet' aanwezig is!!
In het boek De Chihuahua (www.dierenboekenbestellen.nl) is uitgebreid terug te vinden waar je op moet letten als je een Chihuahua koopt.
Geschiedenis van de Chihuahua
Tot 1898 was het ras uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Is het echt een inheems ras dat afstamt van de honden van de Azteken? Werd het door de Spaanse veroveraars naar de Nieuwe Wereld gebracht? Of komt het ergens anders vandaan? Bewijzen van de echtheid van de chihuahua zijn de afbeeldingen van dergelijke honden in het klooster van Huejotzingo, dat dateert uit de tijd van de Tolteken, en de verschillende archeologische opgravingen. Overigens heeft ook Botticelli een hondje afgebeeld dat sprekend op een chihuahua lijkt (op een fresco in de Sixtijnse kapel). De oorspronkelijke variëteit van de chihuahua had een kortharige vacht, de langharige is gefokt door kruising met langharige dwergrassen (zoals vlinderhondje, Yorkshireterriër en rueskeeshond).
Karakter van de Chihuahua
Een Chihuahua pup is een aanhankelijk hondje, dat zich meestal aan 1 persoon (zijn baasje) erg hecht.
Hij is ook leergierig, en je kan hem alles aanleren.
Chihuahua's zijn absoluut geen schoot/bibber hondjes, en een goed gefokte chihuahua kan tegen een stootje.
Rasstandaard van de Chihuahua
FCI-Standaard nr. 218 / 11.05.1998 / GB (Nederlandse vertaling)
CHIHUAHUA (fonetische uitspraak Sjiwawa met de klemtoon op de tweede lettergreep) (Chihuahueño)
GEBRUIK: Gezelschapshond
CLASSIFICATIE F.C.I.: Groep 9 Gezelschapshonden Sectie 6 Chihuahuenõ. zonder werkproeven.
ALGEMEEN
KORTE HISTORISCHE SAMENVATTING:
De Chihuahua wordt beschouwd als de kleinste rashond ter wereld en draagt de naam van de grootste provincie van de republiek Mexico. Men neemt aan dat deze honden in het wild leefden en, ten tijde van de civilisatie van de Tolteken, werden gevangen en getemd door de inwoners. Illustraties van een gezelschapshondje genaamd “Techichi” dat in Tula leefde, werden gebruikt als decoraties op stadsarchitectuur. Deze kleine afbeeldingen komen erg overeen met de tegenwoordige Chihuahua.
ALGEMEEN VOORKOMEN:
Deze hond heeft een compacte lichaamsvorm. Zeer belangrijk is het feit dat de schedel appelvormig is en dat hij zijn middelmatig lange staart zeer hoog draagt, ofwel gebogen of in de vorm van een halve cirkel met de punt wijzend naar de lendenen.
BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam iets groter dan de schofthoogte. Gewenst is echter een bijna vierkante lichaamsvorm, in het bijzonder bij de reuen. Bij de teven, in verband met zwangerschap, is een iets langer lichaam toegestaan.
GEDRAG / KARAKTER:
Snel, attent, levendig en erg moedig.
HOOFD:
SCHEDELGEDEELTE:
Goed gevormd appelhoofd (een kenmerk van het ras) zonder of met een slechts kleine fontanel.
STOP:
Zeer uitgesproken, diep en breed, waarbij het voorhoofd over de aanzet van de snuit nijgt.
GELAATSGEDEELTE:
NEUS:
Elke kleur toegestaan. Neusbrug middelmatig kort, iets omhoog wijzend.
SNUIT:
Kort, gezien van opzij, breed aan de aanzet, toelopend naar de punt.
LIPPEN:
Droog, nauw aansluitend
WANGEN:
Middelmatig ontwikkeld, zeer vlak.
KAKEN/TANDEN:
Schaar- of tanggebit. Overbeet, onderbeet, evenals iedere afwijking in de positie van de boven- of onderkaak dient absoluut bestraft te worden.
OGEN:
Groot, rondachtig van vorm, zeer expressievol, niet uitpuilend, geheel donker. Lichte ogen toegestaan, maar ongewenst.
OREN:
Groot, staand, zonder vouwen, duidelijk breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de enigszins geronde punt. In rust licht opzij gebogen een hoek van 45º vormend.
NEK:
Bovenlijn licht gebogen. Middelmatige lengte. Bij reuen zwaarder dan bij teven.
Geen keelhuid.
Bij de langhaar variateit is de aanwezigheid van een kraag met langer haar zeer gewenst.
LICHAAM
Compact en goed gebouwd.
TOPLIJN:
Recht.
SCHOFT:
Nauwelijks zichtbaar.
RUG:
Kort en stevig.
LENDENEN:
Sterk gespierd.
KRUIS:
Breed en sterk zonder af te lopen.
BORST:
Ribbenkast breed en diep, ribben goed gewelfd. Gezien van de voorzijde, ruim, maar niet overdreven. Gezien van opzij, reikend tot de ellebogen. Niet ton-vormig.
ONDERBELIJNING:
Gevormd door een duidelijk oplopende buikbelijning. Slappe buiklijn toegestaan maar niet gewenst
HUID:
Glad en soepel over het gehele lichaamsoppervlak.
STAART:
Hoog aangezet, van middelmatige lengte; breed aan de aanzet, geleidelijk toelopend naar de punt. Staartdracht is een belangrijk karakteristiek van het ras. Hoog gedragen of in een boog of in een halve cirkel met de punt naar de lendenen gericht, hetgeen evenwicht aan het lichaam geeft. Beharing overeenkomstig de variëteit en overeenkomend met de lichaamsvacht. In de langhaar- variëteit vormt het haar een pluim. De staart hangt in rust naar beneden en vormt een lichte haak.
LEDEMATEN:
VOORHAND:
Voorbenen recht en van goede lengte; van voren gezien vormen de voorbenen samen met de ellebogen een rechte lijn. Van opzij gezien is hun houding verticaal. Schouders zijn vlak met kleine spieren. Hoeking tussen schouderblad en bovenarm is evenredig. Ellebogen vast en nauwsluitend aan het lichaam, wat een vrij bewegen verzekert. Middenvoet licht schuin aflopend sterk en flexibel.
ACHTERHAND:
Achterbenen goed gespierd met lange botten, verticaal en evenwijdig aan elkaar met goede hoekingen in de heup, knie en hak, in harmonie met de hoeking in de voorhand. Hakken laag met goed ontwikkelde achillespees; gezien van achteren zijn zij recht en verticaal in positie.
VOETEN:
Erg klein en ovaal met tenen goed apart maar niet wijd uitstaand (geen hazen - of kattenvoeten) Nagels bijzonder goed gebogen en middelmatig lang. Voetkussens goed ontwikkeld en zeer veerkrachtig. Wolfsklauwen dienen verwijderd te zijn.
GANGWERK/BEWEGING:
Passen zijn lang, veerkrachtig, energiek en actief met een goede reikwijdte en stuwkracht. Van achteren gezien dienen de achterbenen bijna parallel aan elkaar te bewegen, zodat de voetafdrukken van de achtervoet precies passen in die van de voorvoet. Bij het opvoeren van de snelheid vertonen de benen de neiging zich schuin naar binnen te bewegen in de richting van de centraal lijn van het zwaartepunt (een sporig gaan). Beweging blijft vrij en veerkrachtig zonder zichtbare inspanning, hoofd omhoog en vaste rug.
VACHT:
VACHTSTRUCTUUR;
Bij dit ras bestaan er twee vachtvariëteiten:
A. KORTHAAR:
Vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer; dun haar op keel en buik toegestaan; enigszins langer op nek en staart, kort op gezicht en oren. Vacht is glanzend en de structuur is zacht. Honden zonder haar zijn niet toegestaan.
B. LANGHAAR:
Vacht dient fijn en zijdeachtig te zijn, glad of licht golvend. Niet te dikke ondervacht gewenst. Vacht is langer, vormt pluimen op oren, nek, achterkant van voor- en achterbenen op de voeten en de staart. Honden met een lange golvende vacht als bij een Maltezer, worden niet geaccepteerd.
KLEUR:
Alle kleuren in alle mogelijke schakeringen en combinaties zijn toegestaan,behalve merle.
GEWICHT:
Bij dit ras wordt alleen het gewicht in beschouwing genomen, niet de hoogte. Gewicht tussen 0,5 en 3 kg. Een gewicht tussen 1 en 2 kg heeft de voorkeur. Dieren die meer wegen dan 3 kg worden gediskwalificeerd.
FOUTEN:
Elke afwijking van voornoemde punten dient als een fout te worden beschouwd en de ernst waarmee de fout dient te worden beoordeeld, dient in exacte verhouding te staan tot haar graad.
Smalle schedel.
Lange snuit.
Onder of overbeet.
Afwezigheid van enkele tanden.
Dubbele tanden.
Misvormde kaken.
Ogen,diepliggend of uitpuilend.
Te puntige oren.
Korte nek.
Lang lichaam
Ronde of holle rug (lordose of xyphose).
Hellend kruis.
Staart niet goed aangezet, kort of gedraaid.
Smalle borst, vlakkeribbenkast.
Korte ledenmaten.
Uitstaande ellebogen.
Te nauw van achteren.
Patella luxatie.
DISKWALIFICATIE FOUTEN:
Slanke,lichte,lange lichaamsvorm,hertachtig type.
Hangend oor of kort oor.
Extreem lang lichaam
Geen staart.
Bij de korthaar variëteit: kale plekken (alopecia).
Zwaarder dan 3 kg.
Bij de langhaar variateit: honden met erg lange, fijne en golvende vacht (als bij Maltezer).
N.B.: Mannelijke dieren dienen twee normaal ontwikkelde testikels te bezitten, die geheel in het scrotum zijn ingedaald.
Gezondheid van de Chihuahua
Patella luxatie, open fontanel, chihuahuahoest / reverse sneezing. Meer hierover lees je in De Chihuahua (www.dierenboekenbestellen.nl)
Verzorging van de Chihuahua
Chihuahua's hebben weinig uiterlijke verzorging nodig. De langharige variant af en toe uitborstelen, en de plukjes tussen de voetkussentjes wat bijknippen.
Verder uiteraard het standaard verzorgen zoals nageltjes knippen, en tandjes controleren.
Opvoeding van de Chihuahua
De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!
Rasvereniging van de Chihuahua
www.chihuahuaclub.nl
Overige informatie over de Chihuahua
De chihuahua is het enige hondenras dat echte tranen kan huilen.
Meer weten over de Chihuahua? In het boek De Chihuahua van Cindy Schwering lees je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding, voeding, etc, etc. Dit zeer uitgebreide boek over dit bijzondere hondenras is o.a. te bestellen op www.dierenboekenbestellen.nl moeilijke eters je moet ze zelf eten geven
Chihuahua pup aanschaffen
Een goede pup zal tussen de €800,- en €1300,- zitten.
Let vooral tijdens deze tijd van rage op dat je een hondje met stamboom koopt EN dat de moeder aanwezig is!
Er worden veel kruisingen als zijnde chihuahua verkocht.
Een pup hoort binnen op te groeien, in de huiskamer bij de stofzuiger, tv en eventueel kinderen.
Hondjes die in schuren leven zijn moeilijker te wennen aan de huis omgeving en zullen zich banger en daardoor aggresiever opstellen.
Let er op dat je hondje een lekker dik buikje heeft, goed uit zijn oogjes kijkt en een glanzend vachtje heeft.
Bij de broodfok worden soms bewust pups ondervoed om ze klein te houden!!! Let goed op of het 'puppyvet' aanwezig is!!
In het boek De Chihuahua (www.dierenboekenbestellen.nl) is uitgebreid terug te vinden waar je op moet letten als je een Chihuahua koopt.